Δεν συμμεριζόμαστε τη «θριαμβολογία» της ΕΤΒΑ για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας, δηλώνει ο Αναστάσιος Καπνοπώλης, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

You are currently viewing Δεν συμμεριζόμαστε τη «θριαμβολογία» της ΕΤΒΑ για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας, δηλώνει ο Αναστάσιος Καπνοπώλης, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Ο Αναστάσιος Καπνοπώλης, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

Η ΕΤΒΑ αναφέρει μόνον το ποσοστό των Αρνητικών ψήφων χωρίς να δίνει τα ποσοστό της αποχής και των επιχειρήσεων που είχαν την έγκριση της ΕΤΒΑ να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκπροσωπώντας επιχειρήσεις-μέλη του, τα οποία είναι εγκατεστημένα στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. δυστυχώς δεν συμμερίζεται τη διάθεση θριαμβολογίας της ΕΤΒΑ για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ.Θ, που κατάρτισε η ίδια η ΕΤΒΑ, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του στην A Energy ο κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Στις ίδιες δηλώσεις, επισημαίνει με πολύ κατηγορηματικό τρόπο, ότι η διαδικασία ψηφοφορίας την οποία επικαλείται η ΕΤΒΑ είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να ψηφίζει σχεδόν μόνον η ΕΤΒΑ και να αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, με αφορμή, σχετική ανακοίνωση της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, σύμφωνα με την οποία τίθενται σε ισχύ οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας των 24 Επιχειρηματικών Πάρκων που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. συμπεριλαμβανομένης της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης ΒΙ.ΠΕ.Θ, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, δηλώνει αναλυτικότερα τα εξής:

Προτζεκτ χωρίς έλεγχο ούτε καν συμμετοχή των επιχειρήσεων

«Δεν συμμεριζόμαστε σε καμία περίπτωση τη διάθεση «θριαμβολογίας» της ΕΤΒΑ για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ.Θ. Ο Κανονισμός αυτός δεν διαπνέεται από αναπτυξιακό και φιλοεπιχειρηματικό πνεύμα, όπως ισχυρίζεται με ανακοίνωσή της η ΕΤΒΑ, αντιθέτως στόχευσή του είναι καταρχάς να αυξήσει τα έσοδα της ΕΤΒΑ και επίσης να εισάγει απόλυτες εξουσίες υπέρ της ως διαχειριστή και ανέλεγκτη διακριτική της ευχέρεια να καθορίζει τη λειτουργία και τα πρότζεκτ της ΒΙ.ΠΕ.Θ., χωρίς ούτε έλεγχο ούτε καν συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις του κανονισμού, που τις χαρακτηρίζει αντιεπιχειρηματικό πνεύμα και ακόμη και αντιβαίνουν σε νομοθετικές διατάξεις, τις επισημάναμε λεπτομερώς και τεκμηριωμένα με παρατηρήσεις, τις οποίες υπέβαλε τόσο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όσο και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης και άλλοι θεσμικοί φορείς, αλλά αγνοήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους.

Ειδικά η διαδικασία ψηφοφορίας την οποία επικαλείται η ΕΤΒΑ είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να ψηφίζει σχεδόν μόνον η ΕΤΒΑ και να αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Μάλιστα αν προσέξει κανείς την ανακοίνωση της ΕΤΒΑ αναφέρεται ότι μόνον 111 ιδιοκτήτες γης δεν συμφώνησαν με τον Κανονισμό, αλλά δεν αναφέρει, εκτός της ΕΤΒΑ πόσοι άλλοι ιδιοκτήτες από το σύνολο συμφώνησαν και ακόμη παραπάνω, πόσες από τις επιχειρήσεις που είναι εγκαταστημένες σήμερα στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. συμφωνούν. Ενώ δηλαδή μας δίνει το ποσοστό των Αρνητικών ψήφων δεν μας δίνει το ποσοστό της αποχής και επίσης το ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν την έγκριση από την ΕΤΒΑ να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Εκεί είναι και το κρίσιμο σημείο και πιστεύω πως αυτά τα νούμερα θα αποκαλύψουν την πραγματικότητα, καταλήγει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Τι λέει στη σχετική της ανακοίνωση η ΕΤΒΑ- ΒΙΠΕ

Σε ισχύ οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας των 24 Επιχειρηματικών Πάρκων της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, που προκάλεσε τα σχόλια του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Ένα ακόμα θετικό ορόσημο στη Διαχείριση των Επιχειρηματικών Πάρκων της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των Κανονισμών Λειτουργίας των 24 Επιχειρηματικών Πάρκων, που έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ μετά τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας – και στις περιπτώσεις του Ηρακλείου και της Θεσσαλονίκης, πάνω από πενήντα ετών.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με μια τετράμηνη ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία, κατ’ εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, έθεσε σε διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες γης τα προτεινόμενα κανονιστικά κείμενα, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία εφαρμογής του προηγούμενου πλαισίου. Οι διαδικασίες εξυπηρετήθηκαν από Πλατφόρμα Διαβούλευσης και Ψηφοφορίας, που εποπτεύθηκε από έγκριτους και ανεξάρτητους Ορκωτούς Ελεγκτές, με σκοπό να διασφαλισθεί η εγκυρότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Πρόσβαση στη Διαβούλευση είχαν ΟΛΟΙ οι ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι μπορούσαν να συμμετέχουν υποβάλλοντας τα σχόλιά τους.

Η Διαβούλευση πλαισιώθηκε, επίσης, από ανοιχτές συζητήσεις και επισκέψεις της Διοίκησης της ΕΤΒΑ στις εγκαταστημένες επιχειρήσεις και σε επαγγελματικούς φορείς. Πραγματοποιώντας πάνω από 400 συναντήσεις το τελευταίο τρίμηνο, η ΕΤΒΑ τοποθετήθηκε στα ερωτήματα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και άκουσε και υιοθέτησε αξιόλογες προτάσεις και ιδέες, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε και στις σχετικές ψηφοφορίες. Συνοπτικά τα αποτελέσματα στα 24 Επιχειρηματικά Πάρκα, είναι ότι μόλις 111 (5,2%) από τους 2.155 ιδιοκτήτες γης, που αντιστοιχούν σε 2.618 (5,3%) από το σύνολο των 49.580 στρεμμάτων, δε συμφώνησαν με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας

Στη βάση αυτή οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας αποτελούν ουσιαστικό και συλλογικό αποτέλεσμα του γόνιμου διαλόγου και των σχολίων και προτάσεων της οργανωμένης επιχειρηματικής κοινότητας του Δικτύου της ΕΤΒΑ.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. με τον τρόπο αυτό ενεργοποιεί και τις νέες επιχορηγούμενες επενδύσεις των άνω των 50 εκατ. ευρώ για τα Πάρκα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελλάδα 2.0, καθώς διαμορφώνει ένα περιβάλλον σύγχρονης επιχειρηματικής συνέχειας και βιώσιμης ανάπτυξης. “Με την εφαρμογή των βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών και την αναγνώριση ότι η δημοκρατική συμμετοχή αποτελεί σίγουρη συνταγή επιτυχίας, η “επόμενη μέρα”, με τις αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες, θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών που επέλεξαν να εγκατασταθούν στα Πάρκα διαχείρισής μας. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. θα υποβάλλει και πρόσθετες προτάσεις υπηρεσιών για τη διευκόλυνση λειτουργίας των επιχειρήσεων προσεγγίζοντας, μεταξύ άλλων, και το θέμα της ενέργειας. Όραμά μας είναι η οργάνωση της επιχειρηματικής κοινότητας σε επιχειρηματικά πάρκα με δράσεις αειφόρου ανάπτυξης με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και ψηφιακό πρόσημο, οι οποίες ενισχύουν τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, εκπληρώνοντας, παράλληλα, τα κριτήρια ESG για τη δημιουργία επιχειρηματικής αξίας στο πλαίσιο της βιώσιμης οικονομίας” δηλώνει ο κ. Θάνος Ψαθάς, CEO της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.