Για το όραμα, τις αρχές και το έργο ζωής του στον τομέα του περιβάλλοντος τιμήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Επενδυτικού – Επιστημονικού Forum «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο», ο Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, δημιουργός του Ομίλου Polyeco.
Η τιμητική διάκριση εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στον κ. Πολυχρονόπουλο σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα από την κα. Μαρία Λοϊζίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ και Πρόεδρο Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων, ενώ τα κριτήρια της τιμητικής διάκρισης παρουσίασε η δημοσιογράφος-μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κα Άντα Σεϊμανίδη.
Η κα Σεϊμανίδη παρέπεμψε καταρχάς σε κάποιες δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο κ. Πολυχρονόπουλος με την ευκαιρία των εφετινών Ποσειδωνίων, αλλά και του πολύ πρόσφατου συνεδρίου των επιχειρήσεων των Βιομηχανικών Πάρκων, οι οποίες είναι απόλυτα χαρακτηριστικά του έργου αλλά και της προσωπικότητάς του. Οι δηλώσεις αυτές έχουν ως εξής:
- Επεξεργαζόμαστε 40 χιλιάδες τόνους επικίνδυνων αποβλήτων το χρόνο και θέλουμε να φτάσουμε σε σημείο που να μην χρειάζονται εξαγωγές επικίνδυνων αποβλήτων από τη χώρα μας στο εξωτερικό: Τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο.
- Φέτος ανακυκλώσαμε βεγγαλικά Πλοίων. Δεν είναι ένα ενδιαφέρον εμπορικό αντικείμενο για μας. Μας αρέσουν όμως τα νέα πράγματα, ερευνούμε συνέχεια και θέλουμε να είμαστε πρώτοι.
- Δεν μας αρέσουν τα δάνεια. Κουραζόμαστε όμως πολύ προκειμένου να υπολογίζουμε σωστά τα χρήματά μας και να μην χρειαστεί ο δανεισμός…
- Έχουμε 8 εργοστάσια και 600 άτομα προσωπικό, φυσικά στην Ελλάδα! Αφού είμαστε Έλληνες, πού αλλού να πάμε;
- Σήμερα, ετοιμάζουμε βιβλίο για την ιστορία του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού: Για να το φτιάξουμε όμως ματώσαμε . Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι δυσκολίες αντιμετωπίσαμε. Κι αν δεν παραμέναμε όλες οι επιχειρήσεις του Πάρκου ενωμένες σαν μια γροθιά, αυτό δεν θα είχε πετύχει.
Και το τελευταίο:
- Ένας πρώην πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά μου έμαθε πολλά για επιχειρηματική εκπροσώπηση. Τον ευγνωμονώ.
500 χιλ τόνοι βιομηχανικά απόβλητα μέσα σε 24 χρόνια
Προφανώς οι δηλώσεις αυτές παραπέμπουν σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές αρχές και ειδικά για όσους τον γνωρίζουν, στον Ιωάννη Πολυχρονόπουλο, δημιουργό του ομίλου Polyeco και της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε, της εταιρείας που ίδρυσε την POLYECO A.E. το μακρινό 2001.
Στα 24 χρόνια λειτουργίας της, η Polyeco έχει διαχειριστεί πάνω από 500.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων τα οποία, μετά την επεξεργασία τους αξιοποιήθηκαν κυρίως στην Τσιμεντοβιομηχανία, αλλά και σε άλλες κατάλληλα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, στις οποίες αντικατέστησαν πρωτογενείς πρώτες ύλες και πρωτογενή καύσιμα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής. Έχει εγκαταστάσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Βαλκάνια. Πάνω από το 45% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από τα έργα και τις δραστηριότητες του εξωτερικού, ενώ παράλληλα, η εταιρεία έχει επεκταθεί στην παραγωγή εξοπλισμού για τη διαχείριση αποβλήτων, στην εμπορία εξοπλισμού για τη ναυτιλία και τη βιομηχανία, αλλά και στα αντιρρυπαντικά προϊόντα. Η προσήλωσή της στο στόχο Μηδενικών Αποβλήτων, είναι επίσης εμφανής σε όλες της τις δραστηριότητες.
Το ανήσυχο παιδί από τα Καμίνια
Σήμερα όμως δεν είναι βασικό μας θέμα η ήδη αναγνωρισμένη Polyeco. Αλλά, ανατρέχοντας στο παρελθόν, αναζητούμε εκείνο το ανήσυχο παιδί από τα Καμίνια του Πειραιά με τα τρία αδέλφια, με τον πατέρα που δύσκολα τα έβγαζε πέρα σε ένα περιβάλλον όπου οι σπουδές ήταν μόνον ένα αχνό όνειρο.
Στεκόμαστε στη σύλληψη ενός περιβαλλοντικού οράματος, στην ορθή του εκτέλεση, στην κινητοποίηση αξιόλογου επιστημονικού και άλλου ανθρώπινου δυναμικού, στην προσεκτική οικονομική διαχείριση αλλά και στις σωστές επιλογές: Σήμερα, οι τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο της Polyeco που έχει αναπτύξει πλέον και η ίδια δικά της αυτόνομα ερευνητικά τμήματα.
Παρακολουθούμε επίσης την μετεξέλιξη του νεαρού Πειραιώτη σε μια προσωπικότητα ευαισθητοποιημένη στα κοινά με επιτυχημένη θητεία ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και με επανειλημμένες προτάσεις δραστηριοποίησης στον πολιτικό στίβο. Δεν κατέβηκε τελικά στην πολιτική.
Ηγήθηκε όμως με επιτυχία και συνεχίζει να ηγείται, συλλογικών επιχειρηματικών προσπαθειών όπως αυτή του Επιχειρηματικού Πάρκου Σχιστού στο οποίο είναι πρόεδρος, αλλά και της αναβάθμισης των Επιχειρηματικών Πάρκων συνολικότερα.
Η συλλογική επιχειρηματική εκπροσώπηση και το όραμα ζωής
Με την ίδια συνέπεια και συνέχεια, η συμβολή του στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού: Ανακατασκεύασε το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό και ονόμασε την κεντρική πλατεία αλλά και τον κεντρικό δρόμο της πόλης σε οδό Ελλήνων! Χρηματοδότησε το μνημείο της Καλλιθέας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και την Ηετιώνεια Πύλη στην Δραπετσώνα. Έχει τιμηθεί δυο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και βραβευθεί με το ανώτατο παράσημο της Ουκρανίας.
Ένα όραμα που εκπληρώθηκε, μια στάση ζωής που αξίζει να μεταδίδεται και ένα λιτό μήνυμα για τους νέους που ξεκινούν, για τον ευρύ κύκλο συνεργατών και συναδέλφων, αλλά και για την τρίτη γενιά που έρχεται: Μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί, επιχειρηματίες και ταυτόχρονα σεμνοί άνθρωποι και σωστοί πολίτες.
Καλούμε τον κ. Ιωάννη Πολυχρονόπουλο, να παραλάβει τιμητική διάκριση για την προσωπική του συμβολή σε μια πιο Πράσινη Ελλάδα!