Ενεργειακό – Εποπτικός Φορέας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, οι προτεραιότητες του νέου ΔΣ του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

You are currently viewing Ενεργειακό – Εποπτικός Φορέας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, οι προτεραιότητες του νέου ΔΣ του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Πράσινη ενεργειακή μετάβαση – κυκλική οικονομία στους άμεσους στόχους του ΠΑΣΕΒΙΠΕ για την περίοδο 2023 – 2025

Προτεραιότητα στο Ενεργειακό, στην Κυκλική Οικονομία και στον Εποπτικό Φορέα για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, θα δώσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ – Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 2023 – 2025, εξέλεξε η απολογιστική και εκλογική Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2023 στην Πάτρα.

Στις θέσεις του προέδρου και του Α΄ Αντιπροέδρου επανεκλέχθηκαν ο κ. Πέτρος Μαντάς (ΒΙ ΠΕ Πάτρας) και ο κ. Λευτέρης Αντωνακάκης (ΒΙΠΕ Ηρακλείου) αντίστοιχα. Στη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου, εκλέχθηκε ο κ. Παρασκευάς Γραβουνιώτης (ΒΙΠΕ Κομοτηνής), ενώ τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα κατέλαβαν δυο νέα μέλη, ο κ. Χρήστος Γιώτης ( ΒΙΠΕ Ιωαννίνων) και ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου (ΒΙΠΕ Λαμίας) αντίστοιχα. Στη θέση του ταμία, παρέμεινε ο κ. Αλκιβιάδης Ζιάκας (ΒΙΠΕ Λάρισας), ενώ στις θέσεις των εφόρων, εκλέχθηκαν οι κκ Κώστας Παπαναγιώτου (ΒΙΠΕ Σερρών), Ιωάννης Πολυχρονόπουλος (ΒΙ ΠΕ Σχιστού), Νίκος Τότσης ΒΙΠΕ Τρίπολης) και Νίκος Αθηναίος (ΒΙΠΕ Καλαμάτας).

Μια μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, περιλαμβάνεται ένας κύκλος ενημέρωσης και διαλόγου με τη νέα πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων για τη βιομηχανία – μεταποίηση υπουργείων. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται ανάμεσα σε άλλα, η Σύσταση Εποπτικού – Συντονιστικού Φορέα των ΒΙΠΕ από την Πολιτεία, για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εκάστοτε εθνικής βιομηχανικής πολιτικής στις ΒΙΠΕ ως προσθήκη στο νόμο 4982/2022.

Εξάλλου στις συνολικότερες προτεραιότητες του Συνδέσμου, περιλαμβάνεται η υλοποίηση του Πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Επιχειρηματικών Πάρκων, συμπεριλαμβανομένων καλών πρακτικών του εξωτερικού και σειρά ενεργειών για τον πιο ενεργό ρόλο, των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση, στην κυκλική οικονομία και στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Ιδιαίτερα η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, απασχολεί όλα τα μέλη του Συνδέσμου.

Στέρεες βάσεις στην εκπροσώπηση των εγκατεστημένων

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τον κ. Γιώργο Γιαννίτση, πρόεδρο της ΒΙΠΕ Λαμίας, ο οποίος προέδρευσε της Γενικής Συνέλευσης, το νέο ΔΣ, έχει μπροστά του πολλή δουλειά, προκειμένου να αξιοποιήσει βήμα προς βήμα, όσα πέτυχε ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ τα τελευταία χρόνια και να οικοδομήσει στις στέρεες βάσεις που για πρώτη φορά τέθηκαν στην εκπροσώπηση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Από τη δική τους πλευρά, ο επανεκλεγμένος Πρόεδρος του ΔΣ κ. Πέτρος Μαντάς και ο επίσης επανεκλεγμένος Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Λευτέρης Αντωνακάκης, αναφέρθηκαν αναλυτικά στις εξελίξεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της τρέχουσας ψηφοφορίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων για τον προταθέντα από την διαχειρίστρια των Επιχειρηματικών Πάρκων ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ Κανονισμό Λειτουργίας.

Με διευρυμένη συμμετοχή – προβληματισμοί για τον Κανονισμό Λειτουργίας

Επεσήμαναν, ότι ακόμα και αν επιτευχθούν οριακές βελτιώσεις στον Κανονισμό Λειτουργίας, σε ένα καθεστώς τόσο έντονης κυριαρχικής εποπτείας, όπως αυτό που θέτει ο νόμος 4982/2022, δεν εξασφαλίζονται συνθήκες δημοκρατικής αλλά και μακροπρόθεσμης επιβίωσης των εγκατεστημένων, αν τουλάχιστον δεν ακούγεται ο λόγος τους.

Υπενθύμισαν επίσης, ότι οι επιχειρήσεις, ως ιδιοκτήτες γης, κατέχουν την μεγάλη πλειοψηφία της έκτασης των Πάρκων και είναι διαχρονικά οι πραγματικοί επενδυτές σε αυτά, καταβάλλοντας μέσω κοινοχρήστων τις εκάστοτε επενδυτικές δαπάνες.

Η Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ πραγματοποιήθηκε με διευρυμένη συμμετοχή
(πέραν των μελών του Συνδέσμου) και από άλλα γοργά αναπτυσσόμενα Επιχειρηματικά Πάρκα, όπως η ΒΙΠΕ Πρέβεζας. Στο πλαίσιο των εργασιών, έγινε επίσης παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού και του εκπαιδευτικού προγράμματος ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος.

Ποιος είναι ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια και είναι ο φορέας, που εκπροσωπεί άμεσα ή έμμεσα τις 2000 περίπου εγκατεστημένες επιχειρήσεις των ελληνικών ΒΙΠΕ. Άμεσα μέλη του είναι 22 τοπικοί σύνδεσμοι που εκπροσωπούν Βιομηχανικές Περιοχές ανά την Ελλάδα. Η έδρα του βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών και η λειτουργία του διέπεται από τις διατάξεις του νόμου 1712/1987 περί επαγγελματικών οργανώσεων.

Μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια, ο Σύνδεσμος, ένωσε με επιτυχία τις αγωνίες και αναζητήσεις των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και έχει βάλει στην ατζέντα των άμεσων προτεραιοτήτων του τρία κρίσιμα θέματα:

  • Πρώτον, την με εύλογους όρους διασφάλιση της συναλλακτικής σχέσης μεταξύ των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ (ΕΑΔΕΠ) στο πλαίσιο κανόνων της χρηστής και συνετής διαχείρισης, της διαφάνειας και της ύπαρξης Κανονισμού Λειτουργίας με εύλογους όρους.
  • Δεύτερον, την εξεύρεση του πλέον κατάλληλου μοντέλου για την άμεση ενσωμάτωση της Πράσινης ενέργειας, όπως επίσης και πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Τρίτον, την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας, την προώθηση της Βιομηχανικής Συμβίωσης και των λοιπών προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι μεταποιητικές επιχειρήσεις.
λογότυπο πασεβιπε

Η ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας των μελών του Συνδέσμου, με την οργάνωσή τους σε κοινοπραξίες και συνεταιρισμούς, κάθε οικονομικής μορφής, για την προαγωγή των επαγγελματικών και αναπτυξιακών τους συμφερόντων, πέρα από καθημερινή πρακτική, αποτελεί έναν επιπλέον ιδρυτικό στόχο του Συνδέσμου.

Αναλυτικά η νέα σύνθεση του ΔΣ του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Η νέα σύνθεση του ΔΣ του ΠΑΣΕΒΙΠΕ για την περίοδο 2023 – 2025, όπως προέκυψε από την απολογιστική και εκλογική Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2023 στην Πάτρα, είναι η εξής:

Πρόεδρος: Πέτρος Μαντάς (ΒΙ ΠΕ Πάτρας)
Α΄ Αντιπρόεδρος: Ελευθέριος Αντωνακάκης (ΒΙ ΠΕ Ηρακλείου)
Β΄ Αντιπρόεδρος: Παρασκευάς Γραβουνιώτης (ΒΙ ΠΕ Κομοτηνής)
Γενικός Γραμματέας: Χρήστος Γιώτης (ΒΙ ΠΕ Ιωαννίνων)
Αναπλ. Γεν. Γραμματέας: Αθανάσιος Παπαθανασίου (ΒΙ ΠΕ Λαμίας)
Ταμίας: Αλκιβιάδης Ζιάκας (ΒΙ ΠΕ Λάρισας)
Έφοροι: Κώστας Παπαναγιώτου (ΒΙ ΠΕ Σερρών), Ιωάννης Πολυχρονόπουλος (ΒΙ ΠΕ Σχιστού), Νίκος Τότσης (ΒΙ ΠΕ Τρίπολης), Νίκος Αθηναίος (ΒΙ ΠΕ Καλαμάτας)