Επιδοτήσεις ρεύματος στις βιομηχανίες: Τι αναμένεται να πει ο Θόδωρος Σκυλακάκης στη συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας

You are currently viewing Επιδοτήσεις ρεύματος στις βιομηχανίες: Τι αναμένεται να πει ο Θόδωρος Σκυλακάκης στη συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας

Στην αυριανή εκδήλωση της 41ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσής του ΣΒΣΕ, θα μιλήσουν επίσης οι Γιάννης Στουρνάρας και Θέμιδα Ευτυχίδου για τον αναπτυξιακό ρόλο της βιομηχανίας

Στις επιδοτήσεις ρεύματος στις βιομηχανίες, αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της 41ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας – ΣΒΣΕ με τίτλο: «Η Ελλάδα Ενώπιον Νέων Αναπτυξιακών και Επενδυτικών Προοπτικών».

ο Θόδωρος Σκυλακάκης
Ο υπουργός ΠΕΝ
κ. Θόδωρος Σκυλακάκης

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, καθώς εντός των ημερών, αναμένεται από την Κομισιόν η έγκριση και το ακριβές σχήμα επιδότησης των εγχώριων ενεργοβόρων βιομηχανιών για τις ποσότητες ηλεκτρισμού που καταναλώνουν.

Το μέτρο είχε μείνει μετέωρο από τον περαμένο Απρίλιο, οπότε και είχε σταλεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, αίτημα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος της βιομηχανίας με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ/MWh.

Το αρχικό αυτό αίτημα έμεινε σε εκκρεμότητα για μια πεντάμηνη περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισε το δίλημμα της κατάργησης των έκτακτων μέτρων στήριξης στο τέλος 2023. Τελικά, έδωσε τη δυνατότητα στις χώρες-μέλη να διατυπώσουν τη θέση τους σχετικά με την παράταση ή όχι ισχύος του Έκτακτου και Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της ΕΕ (Temporary Crisis and Transition Framework-TCTF), με την σχετική προθεσμία να έχει λήξει προ ελάχιστων ημερών.

Πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση και το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά

Το ΥΠΕΝ απάντησε θετικά στην προοπτική συνέχισης της επιδότησης βιομηχανιών και το επόμενο έτος, αναμένεται λοιπόν πολύ σύντομα να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας με την επιδότηση, πώς θα εφαρμοστεί, ποιες θα είναι οι επιλέξιμες βιομηχανίες, ποια η χρονική ισχύς του μέτρου, μέσω ποίου χρηματοδοτικού μέσου και πότε θα καταβληθεί.

Εφόσον προχωρήσει, το μέτρο θεωρείται ότι θα έχει πάντως αναδρομική ισχύ (από τον Απρίλιο). Στο πλαίσιο εξάλλου της συνολικότερης θωράκισης της ελληνικής βιομηχανίας έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους, το ΥΠΕΝ έχει ήδη προαναγγείλει και πρόγραμμμα ενίσχυσης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πρωστίστως στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

ο Πάνος Λόλος που θα μιλήσει για τις Επιδοτήσεις ρεύματος στις βιομηχανίες
Ο πρόεδρος του ΣΒΣΕ
κ. Πάνος Λώλος

Σηημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της αυριανής εκδήλωσης του ΣΒΣΕ, θα μιλήσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κος Γιάννης Στουρνάρας για τον ρόλο της βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως επίσης και η Γενική Γραμματέως Βιομηχανίας κας Θέμιδα Ευτυχίδου για την εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία .

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του ΣΒΣΕ κ. Πάνος Λώλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κος Φάνης Σπανός και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κος Ευθύμιος Βιδάλης. Πριν από την εκδήλωση θα έχουν πραγματοποιηθεί και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο “Lucy” στην Χαλκίδα.