Να υπάρχουν επαρκείς φυσικοί πόροι για τις γυναίκες, η ευχή μας για την Ημέρα της Γυναίκας

You are currently viewing Να υπάρχουν επαρκείς φυσικοί πόροι για τις γυναίκες, η ευχή μας για την Ημέρα της Γυναίκας

Οι γυναίκες σε δεκάδες χώρες, αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή

Να υπάρχουν επαρκείς φυσικοί πόροι, είναι η δική μας ευχή για την Ημέρα της Γυναίκας και αφιερώνεται σε όλες τις γυναίκες, που βιώνουν σήμερα τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κλιματική κρίση. Σε δεκάδες χώρες, οι γυναίκες έχουν ολοένα και λιγότερη πρόσβαση στους απαραίτητους για τη διαβίωση των οικογενειών τους φυσικούς πόρους και επιπλέον χωρίς να έχουν κανέναν λόγο στις διαδικασίες εξασφάλισης νερού, ενέργειας και τροφίμων.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 25 χώρες της Αφρικής και της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Πακιστάν, του Νεπάλ και του Μπαγκλαντές, το περιβαλλοντικό στρες που υφίστανται οι γυναίκες λόγω των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, αποδυναμώνει τη γυναικεία δράση, ειδικά τις γυναίκες που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικά και οικονομικά τάξεις.

Ακόμα και όταν οι κοινωνικές δομές είναι υποστηρικτικές, οι γυναίκες δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτες στις σοβαρές συνέπειες της. Οι περιοχές που μελετήθηκαν, περιελάμβαναν 14 ημίξηρες περιοχές, πέντε δέλτα ποταμών και έξι λεκάνες απορροής ορεινών και παγετώνων.

Μια νέα ανισότητα…

Τα μέσα διαβίωσης στις περιοχές που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, αφορούσαν τη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, την μισθωτή εργασία, το εμπόριο μικρής κλίμακας και τις επιχειρήσεις. Αντιμετωπίζοντας μια σειρά από οικολογικές καταστροφές, όπως ακανόνιστες βροχοπτώσεις, ξηρασίες, πλημμύρες, διάβρωση, κατολισθήσεις, καύσωνες και κυκλώνες, η ζωή και διαβίωση των γυναικών που κατοικούν στις 25 χώρες της έρευνας, βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο καθημερινό κίνδυνο σε σχέση με των ανδρών.

Πρόκειται για μια νέα ανισότητα. Η παρακολούθηση και αντιμετώπισή της, οδηγεί σε καλύτερες και πιο διαρκείς λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Μακάρι λοιπόν οι διεθνείς στρατηγικές και η Παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα, να διασφαλίζουν ολοένα και περισσότερο την προστασία της γυναίκας από τις κλιματικές προκλήσεις, αλλά και την μεγαλύτερη συμμετοχή της στις όποιες λύσεις.