Μπορεί ο ΕΟΑΝ να ανταποκριθεί στην διαχείριση του τέλους ταφής με δεδομένη την υποστελέχωσή του;

You are currently viewing Μπορεί ο ΕΟΑΝ να ανταποκριθεί στην διαχείριση του τέλους ταφής με δεδομένη την υποστελέχωσή του;

Με ερώτηση τους στη Βουλή για το τέλος ταφής, επτά βουλευτές επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα και την υποστελέχωση του ΕΟΑΝ

Μπορεί ο ΕΟΑΝ να ανταποκριθεί στην διαχείριση του τέλους ταφής με δεδομένη την υποστελέχωσή του; Με ερώτησή τους στη Βουλή, επτά βουλευτές επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα και την υποστελέχωση του ΕΟΑΝ, διερωτώμενοι κατά πόσο ο ΕΟΑΝ μπορεί να ανταποκριθεί στην ομαλή λειτουργία και διαχείριση των παρακρατηθέντων ποσών για τέλη ταφής που κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο με δεδομένη την υποστελέχωσή του.

Τα κονδύλια που έχουν μέχρι σήμερα αποδοθεί στον ΕΟΑΝ

Ειδικότερα, οι επτά Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με την κατάθεση ερώτησης με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, αναφέρουν ότι έως σήμερα έχουν αποδοθεί στον ΕΟΑΝ 129.141.872 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών (ταμειακά διαθέσιμα) και 8.027.591 ευρώ από Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

Σύνολο 137.169.467 ευρώ για το 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ αναμένονται περίπου 50 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και 110 εκατ. ευρώ για το έτος 2024. Η εκτίμηση του ΕΟΑΝ είναι ότι μέχρι το έτος 2030 θα έχουν συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τους πόρους του τέλους ταφής.

Σημειώνουν επίσης, ότι ο ΕΟΑΝ εισηγείται να διαθέσει τα ποσά αυτά για τη χρηματοδότηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων για δύο χρόνια από τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας Φωκίδας και Αμφίκλειας – Ελάτης Φθιώτιδας, με 6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν, για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό για τους τρεις δήμους που έχουν συνολικά πληθυσμό μόλις 44.600 κατοίκων, αλλά και με μοναδικό σκοπό να υφίσταται εισερχόμενο κλάσμα για τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποδομήσιμων Άμφισσας ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοδότηση του έργου από κοινοτικούς πόρους.

Διερωτώνται επίσης, πώς είναι δυνατόν να κατασκευάζονται μονάδες χωρίς να έχει προβλεφθεί πώς θα παίρνουν τα απορρίμματα.

Σύμφωνα επίσης με τους επτά βουλευτές, ο ΕΟΑΝ, εισηγείται ακόμη την ανάθεση μελέτης για τον υπολογισμό του υπολείμματος σκουπιδιών ανά δήμο στα Κέντρα Διαλογής – Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ/έτος για τουλάχιστον 5 χρόνια όταν, δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη αφού, σε κάθε ΚΔΑΥ καταγράφονται λεπτομερώς οι ποσότητες των εισερχομένων από τον μπλε κάδο του κάθε δήμου και τι ποσότητες «επιστρέφονται».

Ο ΕΟΑΝ, εισηγείται τέλος την αποκατάσταση χωματερών ή ΧΥΤΑ, κάτι που δεν χρηματοδοτείται πια από την Ε.Ε.

Έξι ερωτήματα για τον ΕΟΑΝ

Για τους παραπάνω λόγους οι Βουλευτές ζητούν να μάθουν:

  • Πρώτον, κατά πόσο μπορεί ο ΕΟΑΝ να ανταποκριθεί στην ομαλή λειτουργία και διαχείριση των παρακρατηθέντων ποσών για τέλη ταφής που κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο με δεδομένη την υποστελέχωσή του.
  • Δεύτερον, κατά πόσο μπορεί ο ΕΟΑΝ εγγυηθεί αδιάβλητη και απρόσκοπτη χωρίς καθυστερήσεις διαχείριση τελών ταφής και διαδικασία άμεσης επιστροφής στους δικαιούχους δήμους με τη μορφή χρηματοδότησης δράσεων της κυκλικής οικονομίας.
  • Τρίτον γιατί χρειάζεται νέα μελέτη για τον υπολογισμό του υπολείμματος σκουπιδιών ανά δήμο στα Κέντρα Διαλογής – Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ).
  • Τέταρον, εάν πράγματι κατασκευάζονται Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων χωρίς να έχει προβλεφθεί πώς θα παίρνουν απορρίμματα.
  • Πέμπτον, αν ισχύει αυτό για τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποδομήσιμων Άμφισσας.
  • Έκτον, πώς αιτιολογείται το πολύ υψηλό ποσό των 6 εκατ. ευρώ για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων για δύο χρόνια από τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας Φωκίδας και Αμφίκλειας – Ελάτης Φθιώτιδας.