Επιδότηση ως και 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναμένεται να λάβουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που πληρούν τα κριτήρια απο ειδικό ευρωπαϊκό – χρηματοδοτικό μηχανισμό. Πρόκειται για το Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης – Temporary Crisis and Transition Framework (TCTF), το οποίο ενεργοποίησαν με κοινή τους απόφαση το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τον ελληνικό μηχανικό στήριξης (Πηγή: Λαλέλα Χρυσανθοπούλου, energygame), οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, δύναται να λάβουν επιδότηση έως και 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του TCTF, η ενίσχυση που θα δοθεί σε κάθε βιομηχανία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% των επιλέξιμων δαπανών για την κατανάλωση ηλεκτρισμού ρεύματος. Η «περίμετρος» του ελληνικού σχήματος καταλαμβάνει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με δραστηριότητες που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω τιμών ενέργειας (ενδεικτικά: χαλυβουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου, χαρτοποιίες, υαλουργίες κλπ.).
Η απαιτούμενη μείωση των EBITDA κατά 40%
Πάντως οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της επιδότησης είναι αυξημένες. Λόγου χάριν, η αύξηση του κόστους του ρεύματος θα πρέπει να έχει οδηγήσει σε μείωση των EBITDA κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για τις δραστηριότητες αυτές, σε σύγκριση με το 2021 που είναι το έτος αναφοράς. H δε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που επιδοτείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της κατανάλωσης ρεύματος της ωφελούμενης επιχείρησης το 2021.
Επιπλέον, το μέγιστο ποσό που θα μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις -και θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό- είναι 70 εκατ. ευρώ. Το επόμενο βήμα είναι ο ΔΑΠΕΕΠ, που έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος διαχειριστής του μέτρου, να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα για την καταχώριση των αιτούμενων στοιχείων που θα πρέπει να καταθέσουν οι βιομηχανίες, να ελέγξει την εγκυρότητά τους και να κάνει την εκκαθάριση.