Ενεργειακό κόστος και ενίσχυση της βιομηχανίας στην Γενική Συνέλευσης του ΣΒΕ. Τι είπαν Θεοδωρικάκος – Μυτιληναίος – Σαράντη

You are currently viewing Ενεργειακό κόστος και ενίσχυση της βιομηχανίας στην Γενική Συνέλευσης του ΣΒΕ. Τι είπαν Θεοδωρικάκος – Μυτιληναίος – Σαράντη

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ενώ οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας επέμειναν στο ενεργειακό κόστος

Το ενεργειακό κόστος αλλά και η ενίσχυση της βιομηχανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος) στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος προλογίζοντας την εκδήλωση προανήγγειλε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα ανακοινωθεί στις 21 Οκτωβρίου μετά και απο συστηματικό διάλογο με τους φορείς της παραγωγής. Από τη δική του πλευρά, ο κεντρικός ομιλητής, Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και επικεφαλής της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων της Ευρώπης επεσήμανε ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί στο “μέτωπο” του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, γιατί μόνο όταν αυτό ισοσκελιστεί η Ελλάδα θα έχει παραγωγικότητα αντάξια των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ. Η Πρόεδρος του ΣΒΕ, κα Λουκία Σαράντη, υπενθύμισε ότι η ενέργεια είναι για τη βιομηχανία ζήτημα επιβίωσης.

Αναλυτικότερα:

Τάκης Θεοδωρικάκος:Νέο μοντέλο και έμφαση στα Βιομηχανικά Πάρκα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε ότι στις 21 Οκτωβρίου το υπουργείο θα παρουσιάσει τη βασική πρόταση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα ενσωματώνει τις προτάσεις της υγιούς επιχειρηματικότητας περιλαμβάνοντας ακόμα και τη νομοθέτηση αναγκαίων μέτρων. Για να προσθέσει ότι τους επόμενους δύο μήνες το Υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να εγκρίνει και να χρηματοδοτήσει με 170 εκατ. ευρώ, με πόρους του ΤΑΑ, ιδιωτικές επενδύσεις εμβληματικού χαρακτήρα στον τομέα της βιομηχανίας, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2025.

Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Έξυπνη Μεταποίηση» έχουν υποβληθεί 507 επενδυτικά σχέδια απο πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να υλοποιήσουν επενδύσεις με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής, τη χρήση ρομποτικής, την αυτοματοποίηση και την εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης αναφέρθηκε στη έμφαση που δίνεται στα νέα βιομηχανικά πάρκα, με ειδικό πρόγραμμα μέσω Ταμείου Ανάκαμψης προϋπολογισμού 90,4 εκατ. ευρώ, αλλά και σε υφιστάμενα Πάρκα , κάνοντας ειδική μνεία σε αυτό της Σίνδου που είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό Πάρκο των Βαλκανίων.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Δεν είμαστε ακόμα ανταγωνιστικοί…

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metals κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία, παρά τα μνημόνια, παρά τις θυσίες και τους δημοσιονομικούς κανόνες, δεν είναι ακόμα ανταγωνιστική και για αυτό εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει. Η ελληνική βιομηχανία παλεύει με νύχια και με δόντια, αν και υπάρχουν “business-friendly” βελτιώσεις. Η βιομηχανία όμως το παλεύει και με επιτυχία». Τόνισε, δε, ότι «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί στο θέμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς όταν αυτό ισοσκελιστεί θα έχει ισότιμη βιομηχανία».

Το ενεργειακό κόστος “τρώει τα σωθικά της ευρωπαϊκής οικονομίας”

Εκτίμησε επίσης ότι “αυτή τη στιγμή μπορεί εξωτερικά να φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, και είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως πετυχημένη. Η δεύτερη τετραετία όπως όλες οι δεύτερες, φαίνεται λίγο πιο δύσκολη. Είναι και το εξωτερικό περιβάλλον που έχει χειροτερέψει πάρα πολύ. Μπορεί να μην ακούμε κανονιές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αν προσέξουμε λίγο θα καταλάβουμε ότι μας επηρεάζει σε πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι νομίζουμε, με πρώτο και κύριο το ενεργειακό κόστος και διαμέσου αυτού σε όλη την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης”.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο, τρώει τα σωθικά ευρωπαϊκής οικονομίας”

Αναφερόμενος στο κόστος για την πράσινη μετάβαση στην ΕΕ και την επίτευξη των στόχων του 2030, 2040 και 2050, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι θα αποδειχθεί επί του πρακτέου τεράστιο, ανερχόμενο σε “πάρα πολλά τρισεκατομμύρια”. Άσκησε επίσης σκληρή κριτική κατά της απερχόμενης ηγεσίας της Κομισιόν, υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι “θα θυμόμαστε αρνητικά για δεκαετίες” την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ολοκληρώνει τη θητεία της για να προσθέσει ότι «η Ευρώπη είναι πάρα πολύ μακριά από το να κάνει την υπέρβαση». Εκτίμησε ότι η περίφημη έκθεση Ντράγκι για επενδύσεις ύψους 800 δισ. ευρώ στην ΕΕ ετησίως θα καταλήξει να είναι φωτοβολίδα και θα βρεθεί στον κάλαθο των αχρήστων, ενώ έκανε λόγο για απουσία ηγετών στην Ευρώπη, πολιτικού διαμετρήματος ενός Μιτεράν ή ενός Χέλμουτ Κολ.

Εκτίμησε τέλος ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα είναι το σημαντικότερο γεγονός για την ΕΕ το 2024.