Δημήτρης Μαθιός, Πρόεδρος Σ.Β.Α.Π.: Το κόστος ενέργειας είναι πλέον δομικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες

You are currently viewing Δημήτρης Μαθιός, Πρόεδρος Σ.Β.Α.Π.: Το κόστος ενέργειας είναι πλέον δομικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες

Μεγάλο το ενδιαφέρον των μελών του Σ.Β.Α.Π. για τις Επιχειρηματικές Ενεργειακές Κοινότητες

Το κόστος ενέργειας είναι πλέον δομικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες, διαπίστωσε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής Πειραιώς, Δημήτρης Μαθιός, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο επιχειρηματικό Φόρουμ, με θέμα “Επενδύοντας στα Φωτοβολταϊκά: αυτοπαραγωγή – εμπόριο -μεταποίηση – χρηματοδότηση”, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τον ΣΒΑΠ, το ΕΒΕΠ και το επενδυτικό φόρουμ A Energy.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στην βιομηχανική παραγωγή, ο κ. Μαθιός εστίασε στα θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του, δομικού πλέον, όπως το χαρακτήρισε, ανταγωνιστικού μειονεκτήματος σε κόστος ενέργειας, το οποίο θα αντιμετωπίζει η Ευρώπη και, κατ’ επέκταση, και η Ελλάδα εντός της Ε.Ε. τα επόμενα αρκετά χρόνια. Για να προσθέσει ότι η αντιμετώπισή του είναι απαραίτητο να επιτευχθεί χωρίς σοβαρή επιβάρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους επιβίωσης βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της ομιλίας του.

Στο επίκεντρο ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση,παρακολούθησαν πολλά μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς, τα οποία έκαναν πλήθος ερωτήσεων στους ομιλητές και δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν οι Επιχειρηματικές Ενεργειακές Κοινότητες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού που θα απολαμβάνουν οι κοινότητες των επιχειρήσεων (δηλαδή να μπορούν να κατασκευάζουν μονάδες ΑΠΕ μακριά από τις εγκαταστάσεις τους, για να συμψηφίζουν την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή τους) και πώς θα μπορούν να συνδέονται στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης.

Το κόστος και η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης αναγκαστικά με μπαταρία, ήταν επίσης ένα από τα θέματα αμέσου ενδιαφέροντος, ενώ ζητήθηκαν διευκρινίσεις και για τον συνολικό ηλεκτρικό χώρο που τελικά θα παρέχεται στις Επιχειρηματικές Ενεργειακές Κοινότητες.

Στα θέματα αυτά και ιδιαίτερα στη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, αναφέρθηκε άλλωστε αναλυτικά και από τη δική του πλευρά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αλλά τα μέλη του ΣΒΑΠ, είχαν στη συνέχεια πολλές απορίες επί του πρακτέου. Και δικαιολογημένα, αφού ο θεσμός των Επιχειρηματικών Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι καινούργιος, ανοίγοντας μεν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες, από την άλλη όμως, δημιουργώντας σημεία προβληματισμού στο δια ταύτα.

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ με την ευκαιρία της εκδήλωσης, δεσμεύτηκε για άμεση συνέχεια στην πρακτικού χαρακτήρα ενημέρωση των μελών για τα παραπάνω θέματα.