Στα πρότυπα της Σαρδηνίας και με δεξαμενές LNG, το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου 120 χλμ. στην Πάτρα

You are currently viewing Στα πρότυπα της Σαρδηνίας και με δεξαμενές LNG, το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου 120 χλμ. στην Πάτρα

Κρυογενικές δεξαμενές – εξοπλισμός επαναεριοποίησης LNG θα κατασκευαστούν στη Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας

Στα πρότυπα της Σαρδηνίας και με την υποστήριξη από δεξαμενές LNG σε περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες με υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου, θα υλοποιηθεί το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Πάτρα. Επιπλέον, το νέο δίκτυο θα μπορεί να υποδεχθεί ανανεώσιμα αέρια, όπως βιομεθάνιο και, μελλοντικά, υδρογόνο, ενώ θα έχει προστιθέμενη αξία και για την εγχώρια βιομηχανία, αφού οι κρυογενικές δεξαμενές και ο εξοπλισμός επαναεριοποίησης LNG θα κατασκευαστούν στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας.

H κατασκευή του δικτύου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο με κύριο του έργου τη ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών) και θα ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2025. Το έργο της Πάτρας προβλέπει επενδύσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ, πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ 2014-2020) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η σχετική σύμβαση της ΔΕΔΑ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφορά στην κατασκευή 120 χλμ. δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Πάτρας, το οποίο θα τροφοδοτείται από κρυογενικές δεξαμενές και εξοπλισμό επαναεριοποίησης LNG που θα κατασκευαστούν στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Μέσω του δικτύου θα τροφοδοτηθούν, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 5.000 καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.

Κατασκευαστικές εργασίες θα συνεχιστούν και μετά το 2025 για να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση για συνδέσεις. H ΔΕΔΑ διαχειρίζεται σήμερα 967,4 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και διένειμε περίπου 232 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022.

Mε δεξαμενές LNG, το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου 120 χλμ. στην Πάτρα

Το δίκτυο θα μπορεί να υποδεχθεί βιομεθάνιο και, μελλοντικά, υδρογόνο

Μέσω αυτής της επένδυσης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Πάτρα θα αποκτήσουν σύντομα πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ένα οικονομικό, αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο που θα τους οδηγήσει στη νέα ενεργειακή εποχή. Επιπλέον, το νέο δίκτυο σχεδιάστηκε, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί ανανεώσιμα αέρια, όπως βιομεθάνιο και, μελλοντικά, υδρογόνο.

Στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης του έργου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε ότι επόμενος στόχος θα είναι η σύνδεση όλων της περιοχών της Δυτικής Ελλάδας με αγωγό υψηλής πίεσης και επέκτασης των δικτύων φυσικού.

Από τη δική της πλευρά, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Υποδομών, Barbara Morgante, τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου και διατηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας, επεκτείνει τη διάθεση του φυσικού αερίου, και στο προσεχές μέλλον των πράσινων αερίων, ακόμα και σε περιοχές που είναι γεωγραφικά απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά την Πάτρα, νέα έργα δικτύων διανομής αερίου θα ακολουθήσουν στο Αγρίνιο και τον Πύργο των οποίων οι συμβάσεις αναμένονται σύντομα.