Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και σε φάση ολοκλήρωσης η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής

You are currently viewing Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και σε φάση ολοκλήρωσης η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής

Τόσο η νέα μονάδα όσο και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ.

Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι εγκατεστημένη η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, μικτής ισχύος 877 MW των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil. Η μονάδα, η οποία αναμένεται να συνδεθεί σύντομα με το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης προκειμένου να τεθεί σύντομα σε εμπορική λειτουργία.

Ειδικότερα: Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.

«Καρδιά» της νέας μονάδας αποτελεί ο αεριοστρόβιλος της Siemens HL-class gas turbine, SGT5-9000HL. Η τεχνολογία αυτή προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.

Τι περιλαμβάνει η νέα μονάδα

  • Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5Kv.
  • Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως.
  • Έναν Ατμοστρόβιλο Siemens SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως
  • Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV.
  • Σύστημα διαχείρισης ατμοηλεκτρικού κύκλου (θα περιλαμβάνει κλειστό αερόψυκτο σύστημα ψύξεως, δίκτυο διαχείρισης/ανάκτησης συμπυκνωμάτων, σύστημα διαύγασης τροφοδοτικού νερού, σύστημα επεξεργασίας νερού, σύστημα ατμού βαθμίδων).
  • Σύστημα αερόψυκτου συμπυκνωτή (ACC), κ.α.

Η νέα μονάδα θα διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, Κιλκίς, σημείο κατάληξης της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400 KV με τη Βουλγαρία. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων με τα δίκτυα Υψηλής Τάσης 400kV και Εθνικού Συστήματος Φυσικού αερίου, έχουν ήδη ξεκινήσει πρόδρομες εργασίες θέσης σε λειτουργία

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

Το έργο έχει στρατηγική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας δεδομένου ότι έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής.

Διαβάστε ακόμη: Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής: Το παράδοξο λειτουργίας της στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, όπου δεν έχει αντιμετωπιστεί ούτε καν η στάθμη βραχυκύκλωσης