“Αδύνατον να ανταπεξέλθουμε στην εκτόξευση λειτουργικών δαπανών και ενεργειακού κόστους” τονίζουν οι Σύνδεσμοι ΒΙΠΕ
Μετά τα “χτυπητά” λουκέτα στη βιομηχανία τους πρώτους μήνες του 2024, σήμα ΣΟΣ εκπέμπουν τώρα και οι μικρότερες βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες στα Βιομηχανικά Πάρκα της χώρας. Η δυσφορία αναφορικά με την ασκούμενη βιομηχανική πολιτική είναι έντονη, με τους επιχειρηματικούς Συνδέσμους που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ και τον Πανελλήνιο Δευτεροβάθμιο Σύνδεσμό τους (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), αλλά και Επιμελητήρια, να τονίζουν σε σχετική τηλεδιάσκεψη να τονίζουν ότι “είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε στην ταυτόχρονη εκτόξευση λειτουργικών δαπανών και ενεργειακού κόστους”.
Ο κίνδυνος χτυπά την πόρτα και των μικρομεσαίων
Μετά απο τα έξι πολύ χτυπητά λουκέτα μεγάλων βιομηχανιών μέσα στο 2024 (Γιούλα, Sonoco, Βαρβαρέσος, Τσάνταλης, Σύρμα και Fieratex), μετά απο επανειλημμένες προειδοποιήσεις απο τον ΣΕΒ και συνολικότερα όλους τους βιομηχανικούς φορείς για τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή και όχι μόνον, ο κίνδυνος έφτασε και στην πόρτα των εκατοντάδων μικρότερων βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στις ΒΙΠΕ (Βιομηχανικές Περιοχές). Σε συνδυασμό με τα ειδικά θέματα που αντιμετωπίζουν τα Βιομηχανικά Πάρκα, η ανατέλλουσα κρίση δοκιμάζει επικίνδυνα τις αντοχές τους και σε στις οδηγεί σε άμεση αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.
Τι αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη ΠΑΣΕΒΙΠΕ – Επιμελητηρίων
Ειδικότερα: Η ταυτόχρονη εκτόξευση ενεργειακού κόστους και λειτουργικών δαπανών σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα προβλήματα από την εφαρμογή του νέου νόμου 4982/2022 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, έχουν φέρει εκατοντάδες εγκατεστημένες επιχειρήσεις στα όρια τους. Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινή διευρυμένη τηλεδιάσκεψη του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, οι πρωτοβάθμιοι επιχειρηματικοί Σύνδεσμοι που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις των πάρκων, προωθούν εναλλακτικές λύσεις και διαχειριστικά μοντέλα, όπως η αυτοδιαχείριση, που θεωρούνται ότι θα εξασφαλίσουν καλύτερα τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και την βιωσιμότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
Στρέφονται στην Αυτοδιαχείριση
Ανάμεσα στις ΒΙΠΕ που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση η ΒΙΠΕ Τρίπολης, που έθεσε στις αρχές Σεπτεμβρίου σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΒΙΠΕ Ηρακλείου, η οποία και απο παλαιότερα είχε προετοιμαστεί για αντίστοιχο μοντέλο κα.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε ότι συνολικά, περίπου 160 επιχειρήσεις των Βιομηχανικών Περιοχών έχουν καταφύγει σε νομικά μέσα, άλλες προσφεύγοντας στο ΣτΕ κατά του πρόσφατα εφαρμοσθέντος νόμου ν.4982/2022 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και άλλες σε πολιτικά δικαστήρια.
Δεν μας ακούν: Βρισκόμαστε σε μη βιώσιμο περιβάλλον ….
“Δεν μας ακούν: Βρισκόμαστε πλέον ξεκάθαρα σε μη βιώσιμο περιβάλλον, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε ….” τόνισαν οι επιχειρηματικοί Σύνδεσμοι των εγκατεστημένων Επιχειρήσεων, οι οποίοι παρουσίασαν σήμερα τα πρωτότυπα στοιχεία της κατακόρυφης αύξησης των λειτουργικών τους δαπανών, του ενεργειακού κόστους, όπως επίσης και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν.
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, οι εκπρόσωποι των 20 πρωτοβάθμιων Συνδέσμων-μελών του ΠΑΣΕΒΙΠΕ και Επιμελητηρίων, παρουσίασαν αναλυτικά τις αυξήσεις λειτουργικών δαπανών στις ΒΙΠΕ. Ενδεικτικά και μόνον, αναφέρεται ότι σε ορισμένες ΒΙΠΕ ο μέσος όρος των αυξήσεων λειτουργικών δαπανών τα τρία τελευταία χρόνια έχει υπερβεί αλλού το 350% (!), αλλού το 400%, και σε άλλα Πάρκα ακόμα παραπάνω.
Οι δαπάνες αυτές, όπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, δεν αφορούν μάλιστα καν το ενεργειακό κόστος, το οποίο αποτελεί ξεχωριστή επιβάρυνση και έχει επίσης αυξηθεί κατακόρυφα.
Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους
Εν τω μεταξύ, πέρα από τις επιχειρήσεις των βιομηχανικών πάρκων, η όλη πολιτική απέναντι στη βιομηχανία με έμφαση στο ενεργειακό κόστος έχει προκαλέσει την μήνιν 12 βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του ΣΕΒ), οι οποίοι δήλωσαν τις προάλλες ότι ειδικά το θέμα του ενεργειακού κόστους απειλεί ευθέως την ύπαρξη της βιομηχανίας.
Παρά τις πανταχόθεν προειδοποιήσεις πάντως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλήρως τους κινδύνους: Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία κράτησε όρθια την ελληνική οικονομία την περίοδο της πανδημίας, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε τότε απο κυβερνητικά στελέχη, σήμερα φαίνεται να παραμερίστηκε η παραγωγή από τις άμεσες προτεραιότητες.
Επιπλέον, και στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, η εντύπωση ότι η βιομηχανία παραμελείται, ενισχύθηκε. Η απάντηση του πρωθυπουργού αναφορικά με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στην συνέντευξη που έδωσε με την ευκαιρία της ΔΕΘ, προβλημάτισε εκ νέου την βιομηχανία.
Παραμένοντας στη ΔΕΘ, η προσέγγιση τόσο του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία αλλά και τα επιμέρους προβλήματα των Βιομηχανικών Πάρκων έφεραν σε αμηχανία βουλευτές και αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης που ασχολούνται με το θέμα.
Ιδού και ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα αντιμετώπισης των θεμάτων της βιομηχανίας που συνέβη τις προάλλες και επικεντρώνεται στις βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Σίνδου.
Η ιστοσελίδα της A Energy, στο πλαίσιο του γόνιμου διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων στα θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης των επιχειρηματικών πάρκων, είναι ανοικτή στην δημοσίευση και καταγραφή απόψεων όλων των εμπλεκόμενων σε αυτά φορέων.
Τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η συνάντηση με τις εγκατεστημένες της Σίνδου…
Όπως αναφέρει το έγκριτο θεσσαλονικιό μέσο (Voria.gr) ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, είναι έξαλλος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ, Θανάση Ψαθά. Αιτία, σύμφωνα με το Voria.gr, είναι η ακύρωση εκ μέρους του δεύτερου την τελευταία στιγμή, συνάντησης στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τις μικρομεσαίες κυρίως βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες στη ΒΙΠΕΘ.
Οι πολυπληθείς βιομηχανίες, που εκπροσωπούνται από τον ΣΕΒΙΠΕΘ (Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης) με πρόσφατα εκλεγμένο πρόεδρο του Συνδέσμου τον κ. Κωνσταντίνο Μωραϊτίδη, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Voria.gr, ο κ. Σιμόπουλος έλαβε την πρωτοβουλία της συνάντησης προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, ενώ είχε προηγηθεί μεγάλη κινητοποίηση από τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρηματίες. Τελικά η συνάντηση ακυρώθηκε τελευταία στιγμή με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος και να κάνει λόγο για «πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη», την ώρα που η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δίνουν μεγάλη σημασία στην βιομηχανία και ιδιαίτερα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Φεύγουν επιχειρήσεις απο τη Σίνδο…
Για την ιστορία πάντως και αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες στη ΒΙΠΕ Σίνδου, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία παρουσίασης που είχε καταθέσει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΘ κ. Τάσος Πολυζωίδης, στο Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών προς τετραμήνου, προέκυπτε ότι όσες μεταποιητικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις μπορούν να φύγουν απο τη Σίνδο, επιλέγουν πράγματι να φύγουν.
Ο λόγος, είναι τα προβλήματα από την εφαρμογή του ν.4982/2022 που διογκώνονται συνέχεια, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον για την παραπέρα ανάπτυξή τους σε όλα τα επίπεδα.
Τελικά αυτή η χώρα, που ουδέποτε φέρθηκε ορθολογικά και με συνέχεια απέναντι στη βιομηχανία, η οποία έχασε διαχρονικά σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις μέσα κυριολεκτικά απο τα χέρια της (κάποιες φορές εδω που τα λέμε και με ευθύνη μερίδας των εργαζομένων), πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν πράγματι θέλει να έχει βιομηχανία και μεταποίηση. Και αν θέλει, τι πρέπει να κάνει πρώτα από όλα προκειμένου να διατηρήσει και να αναπτύξει παραπέρα την υπάρχουσα παραγωγική βάση. Στη συνέχεια συζητάμε και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία…