Νέες αυξήσεις στα τέλη φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία, φέρνει το ενιαίο τιμολόγιο της ENAON EDA (πρώην ΕΔΑ)

You are currently viewing Νέες αυξήσεις στα τέλη φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία, φέρνει το ενιαίο τιμολόγιο της ENAON EDA (πρώην ΕΔΑ)

Αλλαγή των εμπορικών επωνυμιών της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΕΔΑ, ενιαίο τιμολόγιο και… παραπέρα αυξήσεις από την Italgas

Νέες αυξήσεις στα τέλη φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία, φέρνει το ενιαίο τιμολόγιο της ENAON EDA (πρώην ΕΔΑ) που θα εφαρμόσει η Italgas στο πλαίσιο ενοποίησης όλων των περιοχών της αδείας που διαθέτει η ENAON EDA. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι οι φθηνότερες χρεώσεις στις περιοχές της Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας θα ανέβουν στα επίπεδα εκείνων της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Μια καλή γεύση των αυξήσεων έχουν ήδη πάρει οι βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας που λειτουργούν με φυσικό αέριο με την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΑΕΥ να αυξηθούν τα τέλη φυσικού αερίου από 31% έως 64% (!!!) σε σχέση με το 2023. Οι αυξήσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες εάν η ΡΑΑΕΥ έκανε πλήρως αποδεκτό το αίτημα της πρώην ΔΕΔΑ για ενιαίο τιμολόγιο στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Και αυξήσεων συνέχεια αλα ιταλικά…

Από ότι φαίνεται όμως θα υπάρξει και συνέχεια καθώς η διοίκηση της Italgas, δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Paolo Gallo, επιμένει ότι η πρόταση του ομίλου για την ενοποίηση των τιμολογίων διανομής είναι θέμα απλοποίησης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρόσφατη σχετική με το θέμα συνέντευξη τύπου «Στην Ιταλία οι διαφορές τιμολογίων διανομής είναι πολύ μικρές ανά περιοχή. Λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης υπαγόρευσαν τα τιμολόγια διανομής στη Σαρδηνία να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τη Νότια Ιταλία». Για να καταλήξει, ότι αν θα ενοποιηθούν ή όχι τα τιμολόγια έχει ουδέτερη επίδραση στον όμιλο.

Προφανώς, κρίνοντας από τις έντονες αντιδράσεις της βιομηχανίας Θεσσαλονίκης -Θεσσαλίας και της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), η αναμενόμενη επιβάρυνση από την ενοποίηση των τιμολογίων στην Ελλάδα, δεν είναι ευπρόσδεκτη από την ενεργοβόρο βιομηχανία και όχι μόνο.  Ειρήσθω εν παρόδω, η ΕΒΙΚΕΝ θα συζητήσει το θέμα και στην επικείμενη γενική της συνέλευση τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Στόχος του φυσικού αερίου και η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας…

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με νόημα στέλεχος κορυφαίας βιομηχανίας στην A Εnergy «μία από τις αποστολές και βασικούς στόχους της χρήσης του φυσικού αερίου, είναι η συνδρομή του στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Δεν πρέπει κατ΄επέκταση να πιέζονται, με αυξήσεις τιμών, οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο και επένδυσαν τόσα χρόνια σε αυτό».

Και εγένοντο ENAON και ENAON EDA

Σε ότι αφορά την μετονομασία της ΔΕΠΑ Υποδομών και της πρώην ΕΔΑ, η ΔΕΠΑ Υποδομών, μετονομάζεται σε ENAON και η ενιαία ΕΔΑ (δηλαδή οι τρεις Εταιρίες Διανομής Αερίου, Αττικής, Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και Υπόλοιπης Ελλάδας), μετονομάζεται σε ENAON EDA.

Το σχετικό rebranding, με την αποκάλυψη των νέων εταιρικών ταυτοτήτων και logo, έγινε σε επίσημη τελετή με την παρουσία του επικεφαλής της Italgas του CEO Paolo Gallo και σηματοδότησε την έναρξη της ιταλικής κυριαρχίας στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ΔΕΠΑ Υποδομών όσο και οι θυγατρικές της ΕΔΑ πέρασαν, πριν από ενάμισι χρόνο, στην Italgas μετά τον διαγωνισμό πώλησης του ομίλου των δικτύων διανομής αερίου του ΤΑΙΠΕΔ.