Αλέξης Τσίπρας: Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ, είπε στο Debate

You are currently viewing Αλέξης Τσίπρας: Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ, είπε στο Debate
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μείωση του ΕΦΚ, για να σταματήσει η αναδιανομή εισοδήματος στους λίγους και ισχυρούς

Την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1) στο πλαίσιο της ενότητας «Περιβάλλον και Ενέργεια», κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, επέμεινε στη μείωση του ΕΦΚ και άλλων επιβαρύνσεων, σχολιάζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει αυτός ο μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς.

Eιδικότερα, ερωτώμενος αν η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ θα επιφέρει χαμηλότερους λογαριασμούς, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Προφανώς». Για να προσθέσει ότι, η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ και σε περίοδο δημοσιονομικών δυσκολιών «δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να την ιδιωτικοποιήσει λίγο πριν την κρίση και η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σημερινή αισχροκέρδεια».

Ανέφερε επίσης, ότι το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ «που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ένα ΔΣ γαλάζιων παιδιών που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν μπόνους στους εαυτούς σας» και προσέθεσε: «Αυτό θα σταματήσει και μπορεί να σταματήσει. 800 εκατ. ήταν οι επιδοτήσεις μόνο τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Με το 1/3 αυτών των χρημάτων η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο».

Για την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ μείωση του ΕΦΚ και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων, για το αν είναι κοστολογημένες και ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί, απάντησε ότι το 2022 είχαμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ, της τάξης 4,5 δισ. ευρώ. Επομένως υπάρχει περιθώριο και για να μειωθεί ο ΕΦΚ και για να σταματήσει αυτός ο μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς, ο οποίος δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές τα διυλιστήρια και οι εταιρείες ενέργειας.