Χάρης Δούκας: Ένας πραγματικά «πράσινος» και ρεαλιστής υποψήφιος δήμαρχος για τον Δήμο Αθηναίων

You are currently viewing Χάρης Δούκας: Ένας πραγματικά «πράσινος» και ρεαλιστής υποψήφιος δήμαρχος για τον Δήμο Αθηναίων
O κ. Xάρης Δούκας, σε ομιλία του για την αποθήκευση ενέργειας σε φόρουμ της A Εnergy.

Τεκμηριωμένη επιστημονικά και ταυτόχρονα φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική, η πρόταση Δούκα υπόσχεται μια Αθήνα πιο «πράσινη» και φιλική στον πολίτη

Ο Χάρης Δούκας, όπως τον γνωρίσαμε στις εκδηλώσεις της A Εnergy με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι ένας πραγματικά «πράσινος» και ρεαλιστής υποψήφιος δήμαρχος για τον Δήμο Αθηναίων.

Οι προτάσεις του, ξεχώριζαν πάντα, όχι απλώς γιατί ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένες, αλλά κυρίως γιατί εναρμονίζονταν με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας. Ποιες να πρωτοθυμηθούμε: Τις προτάσεις του για την αποθήκευση ενέργειας όταν αυτή βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα, για την εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους, τον μετασχηματισμό των πόλεων σε βιώσιμες και πράσινες ή για την ενεργειακή δημοκρατία και τις ενεργειακές κοινότητες των πολιτών;

Πολλοί είναι και οι φορείς που τα τελευταία χρόνια τον συμβουλεύτηκαν για όλα τα παραπάνω θέματα και όχι μόνον. Σήμερα με τον ίδια προσέγγιση, τεκμηριωμένη επιστημονικά και ταυτόχρονα φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική, καταθέτει τη δική του πρόταση για την Αθήνα.

Απο το χθεσινό debate με τον σημερινό Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, απομονώνουμε και μοιραζόμαστε μαζί σας ορισμένα σημεία της πρότασής του, που σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να προσεχθούν.

Υπέρ πάντων το πράσινο: 25 χιλιάδες δένδρα την πενταετία – 40 παιδικές χαρές

Πρώτα από όλα, το πρόγραμμα Δούκα βάζει σε άμεση προτεραιότητα το πράσινο, τις παιδικές χαρές και τους χώρους στάθμευσης, στο πλαίσιο μιας κεντρικής προσέγγισης του δημόσιου χώρου, αλλά και μιας διαφορετικής κουλτούρας, περισσότερο πράσινης και δημιουργικής.

Σε μία πόλη όπου τρεις χιλιάδες θάνατοι σχετίζονται κάθε χρόνο με την πολύ μεγάλη ρύπανση, όπου τα παιδιά στις περισσότερες γειτονιές στερούνται παιδικής χαράς, όπου ο καθημερινός πολίτης ασφυκτιά, οι παρακάτω δεσμεύσεις είναι σημαντικές:

  • Ποια είναι η δέσμευση για το πράσινο; 5 χιλιάδες δέντρα το χρόνο, 25 χιλιάδες την πενταετία.
  • Ποια είναι η δέσμευση για τους χώρους στάθμευσης; Θα τοποθετηθούν περιμετρικά της πόλης, ώστε αυτή να αποσυμφορηθεί.
  • Και ποια η δέσμευση για τις παιδικές χαρές; 40 παιδικές χαρές σε 5 χρόνια, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μια παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά.

Για να υλοποιηθούν οι παραπάνω δεσμεύσεις, ο Χάρης Δούκας προτίθεται να χρησιμοποιήσει «κάθε σπιθαμή γης», 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα και έχουν αξιοποιηθεί μόνο τα 7 και δημόσιους χώρους όπως ο Ελαιώνας, το Γουδή, ο λόφος του Στρέφη.

Τα έργα για την κλιματική κρίση «είναι θέμα ζωής»

Για την κλιματική κρίση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά δράσεων για το πώς η πόλη θα γίνει πιο «ανθεκτική» αξιοποιώντας τους λόφους, τα πέντε βουνά της Αθήνας, με έργα υποδομής, συμπαγείς χώρους πρασίνου, «κήπους βροχής» και άλλες σύγχρονες μεθοδολογίες και τεχνολογίες. Η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα κάθε φορά θα έχει πρόβλημα στις κακοκαιρίες.

Ένα ακόμα πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι η Αθήνα είναι μια τσιμεντούπολη με μπαζωμένα ρέματα και με μικρά έργα υποδομής. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό πιο αποτελεσματικά, ο υποψήφιος δήμαρχος θα φέρει στη γεωγραφική επικράτεια του Δήμου Αθηναίων όλες αυτές τις απαραίτητες υποδομές και με τις υπηρεσίες του Δήμου θα καθαρίσουν τα φρεάτια και όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά γιατί «είναι «θέμα ζωής».

Φωτισμένες πλατείες – Ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας

Στον τομέα της ασφάλειας, το πρόγραμμα Δούκα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα καλύτερο φωτισμό, ειδικά στις πλατείες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις πλατείες Αμερικής, Αττικής, Αγίου Παντελεήμονα και βέβαια ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας, η οποία πριν από 10 χρόνια διέθετε χίλιους αστυνομικούς, ενώ τώρα υπάρχουν μόλις 200. Σε ότι αφορά τις υποβαθμισμένες περιοχές όπου συγκεντρώνονται μετανάστες, στόχος είναι να συνυπάρξει η ασφάλεια μαζί με την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Μια άλλη κατεπείγουσα προτεραιότητα, είναι η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών σε όλα τα σχολεία που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του δήμου. Για την βελτίωση της κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, προτείνεται ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού για τα πεζοδρόμια, το εκ νέου άνοιγμα της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, η ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας.

Κι ένα επίσης ρεαλιστικό Δημοτικό τέλος για το Airbnb

Ρεαλιστική είναι και η πρόταση Δούκα για ένα Δημοτικό τέλος για το Airbnb στις περιοχές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη φόρτιση από το Airbnb, στο πρότυπο πόλεων όπως η Λισαβώνα, η Μαδρίτη και Βαρκελώνη οι οποίες, με βάση τη φέρουσα ικανότητα, σχεδιάζουν μια συνολική προσέγγιση για τα δημοτικά τέλη και για την συνολική φόρτιση από το Airbnb.

Σημειώνεται ότι από τους υποψηφίους του συνδυασμού του κ. Δούκα, το 50% προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, όπως και εκείνος, και οι υπόλοιποι από την κοινωνία των πολιτών.