Πως θα λυθεί η διαφωνία ΥΠΕΝ – ΡΑΑΕΥ για το τιμολόγιο «Ρεύμα MAXI Home Fixed» της Φυσικό Αέριο

You are currently viewing Πως θα λυθεί η διαφωνία ΥΠΕΝ – ΡΑΑΕΥ για το τιμολόγιο «Ρεύμα MAXI Home Fixed» της Φυσικό Αέριο
Οι κκ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ και Ιωάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο.

Με τροποποίηση σε Υπουργική Απόφαση θα αποσαφηνίζεται ότι τα μπλε τιμολόγια είναι σταθερής τιμής και θα ισχύουν για χρονικό διάστημα άνω του 6μηνου

Άμεσους τρόπους επίλυσης της διαφωνίας με την ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) για τα σταθερά τιμολόγια, με αφορμή το νέο προϊόν της Φυσικό Αέριο «Ρεύμα MAXI Home Fixed», επιστρατεύει το ΥΠΕΝ. Η διαφωνία προέκυψε όταν η «Φυσικό Αέριο», λάνσαρε το επίμαχο τιμολόγιο οκτάμηνης διάρκειας με την ανταγωνιστική χρέωση των 12,3 λεπτών/κιλοβατώρα και εύλογα κλήθηκε από την ΡΑΑΕΥ να το αποσύρει, καθώς δεν προβλέπεται σήμερα τιμολόγιο σταθερής χρέωσης για λιγότερο από 12 μήνες. Η εταιρεία όχι μόνον αρνήθηκε να το αποσύρει αλλά συνέχισε να το προωθεί και σύντομα σύμφωνα με πληροφορίες το «Ρεύμα MAXI Home Fixed» θα είναι sold out προκαλώντας την μήνιν των άλλων προμηθευτών !!

Το ΥΠΕΝ διαφώνησε ανοικτά με τη ΡΑΑΕΥ, θεωρώντας ότι η πρόταση της Φυσικό Αέριο φέρνει χαμηλές τιμές για τον καταναλωτή και προωθεί όπως φαίνεται άμεσα αλλαγές, ώστε να κατηγοριοποιηθούν ξεκάθαρα και να επιτραπούν αντίστοιχα τιμολόγια.

Πεδίο δόξης για τα σταθερά μπλε τιμολόγια 6 και 8 μηνών

Ποιες είναι οι αλλαγές αυτές; Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται τροποποίηση στην υφιστάμενη Υπουργική Απόφαση για τη «χρωματική σήμανση», η οποία στα μπλε τιμολόγια δεν αναφέρει διάρκεια, παρά μόνον ότι πρόκειται για «προϊόντα σταθερής τιμής σταθερού χρόνου». Η τροποποίηση θα αποσαφηνίζει ότι τα μπλε τιμολόγια είναι σταθερής τιμής που θα ισχύουν για χρονικό διάστημα άνω του 6μηνου. Πρόκειται για μια θεωρούμενη ως «βατή» και άμεση διευκρίνιση, η οποία σε συνδυασμό πιθανόν και με κάποιες ακόμα διευκρινίσεις στον Κώδικα Προμήθειας, ανοίγει πεδίο δόξης για τα μπλε τιμολόγια μικρότερης διάρκειας από 12 μήνες.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, ένα σταθερό προϊόν πιο μικρής διάρκειας εντάσσεται στα κίτρινα, δηλαδή στα κυμαινόμενα προϊόντα, ενώ στα μπλε ομαδοποιούνται αποκλειστικά τα σταθερά τιμολόγια για τουλάχιστον 12 μήνες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η ΡΑΑΕΥ, έθεσε απαγορευτικό στο τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» Ρεύμα MAXI Home Fixed, το οποίο προσδιορίζεται στην ονομασία του ως σταθερό (“fixed”), ωστόσο κατηγοριοποιείται από τον Προμηθευτή ως κυμαινόμενο και επισημαίνεται με κίτρινο χρωματισμό.

Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή Ρήτρας Πρόωρης Αποχώρησης, παρά τη ρητή απαγόρευση κάθε μηχανισμού επιβολής τέλους τερματισμού σύμβασης που ισχύει απολύτως για τα προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης (άρθρο 47 παρ. 4 του ν. 4001/2011). Τέλος, η ΡΑΑΕΥ εξετάζει την παραβίαση της αρχής της αποφυγής παραπλανητικής ενημέρωσης – διαφήμισης αλλά και αθέμιτων πρακτικών πώλησης, δεδομένου ότι η «Φυσικό Αέριο» επικοινωνεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως έχοντος «τη χαμηλότερη τιμή» χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη κατηγορία τιμολογίων.

Η «Φυσικό Αέριο», δεν ανταποκρίθηκε στην κλήτευση από τη ΡΑΑΕΥ, οι άλλοι προμηθευτές συνέχισαν να διαμαρτύρονται, δεδομένου ότι επιθυμούν και από τη δική τους πλευρά να προσφέρουν αντίστοιχα τιμολόγια και τελικά το ΥΠΕΝ δια στόματος του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, διαμήνυσε προς όλες τις πλευρές ότι το τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» ήρθε για να μείνει, ανοίγοντας το δρόμο και σε αντίστοιχα τιμολόγια άλλων εταιρειών.

Sold out παρά την απαγόρευση…

Γιατί όμως οι προμηθευτές φαίνεται να μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές για ένα 6μηνο ή 8μηνο σε σταθερό τιμολόγιο σε σχέση με το 12μηνο; Προφανώς γιατί οι τιμές στην προθεσμιακή είναι χαμηλότερες από ότι στο 12μηνο. Στην περίπτωση της «Φυσικό Αέριο», η εταιρεία, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του γενικού της διευθυντή κ. Γιάννη Μητρόπουλου, προαγόρασε σε χαμηλή τιμή προθεσμιακά προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, εκτιμώντας ότι θα πουλήσει έως 15.000 συμβόλαια μέχρι τέλος Ιανουαρίου, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω καλής τιμής γίνονται …sold out. Από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλείται η «Φυσικό Αέριο» για την θεσμική παραβίαση της απόφασης απαγόρευσης του τιμολογίου από την ΡΑΕΕΥ είναι ότι το προϊόν υπακούει πλήρως στον Κώδικα Προμήθειας και ότι εξασφαλίζει τις χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης: Απάντηση της Φυσικό Αέριο στη ΡΑΑΕΥ για το Τιμολόγιο Ρεύματος ΜΑΧΙ Home Fixed