Η SPOROS Platform έσπειρε και ετοιμάζεται να…θερίσει: Βασικός επενδυτής η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για το πρώτο Fund Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα

You are currently viewing Η SPOROS Platform έσπειρε και ετοιμάζεται να…θερίσει: Βασικός επενδυτής η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για το πρώτο Fund Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα

Επανάχρηση ηλεκτρονικών συσκευών – αγροδιατροφή με παραγωγή πράσινης
ενέργειας, οι πρώτες επενδύσεις του Fund

Για πάνω από τρία χρόνια, ωρίμαζε και προετοιμαζόταν, η έλευση του SPOROS Platform, που είναι το πρώτο Fund Kυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα. Αποστολή του, είναι να ενδυναμώσει την μετάβαση των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων στην Κυκλική Οικονομία.

Με αρχικό κεφάλαιο 30,5 εκ. ευρώ και την συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων A.E. (π.TANEO), ως βασικού επενδυτή στο πλαίσιο του προγράμματός της τράπεζας για τα «Greek Green Funds» το SPOROS Platform ετοιμάζεται να…θερίσει, σε έναν τομέα, που συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και στον τρόπο λειτουργίας μεγάλων αλλά και μικρών επιχειρήσεων.

Η επίσημη έναρξη του «SPOROS Platform ΑΚΕΣ», ανακοινώθηκε τις προάλλες από την SPOROS Impact Ventures, εταιρεία διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων με έδρα την Αθήνα.

Στο πρώτο Fund Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, συμμετέχουν, επίσης, 10 ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων, συστημικές τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές, χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και σημαντικοί stakeholders απο τον χώρο της ναυτιλίας και του διεθνούς impact investing.

Οι πρώτες επενδύσεις

Η ομάδα του SPOROS έχει ήδη έτοιμες τις πρώτες της επενδύσεις στους κλάδους της επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρονικών συσκευών και της βιώσιμης αγροδιατροφής με παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας επένδυσης, μεταξύ της ΕΑΤΕ και του SPOROS, παρόντες ήταν από την ΕΑΤΕ ο Πρόεδρος Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, οι οποίοι δήλωσαν: 

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το SPOROS Platform AKEΣ αποτελείται από μια νέα και δυναμική ομάδα που στοχεύει σε επενδύσεις για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Παράλληλα, αναδεικνύεται πως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των επενδυτικών μας προγραμμάτων απευθύνεται με συνέπεια στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών για την ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας».

Ήρθε η ώρα του μετασχηματισμού, λένε οι συνιδρυτές

logo SPOROS Platform

Από πλευράς SPOROS Platform ήταν παρόντες οι Συν-ιδρυτές κκ. Δημήτρης Σίμος, Γεράσιμος Ρουτζούνης, Αλέξανδρος Καρύδης-Καρανδρέας, Andrei Geica, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής του SPOROS κ. Γιώργος Κοφινάκος, ο οποίος δήλωσε:

«Ο SPOROS συνδυάζει την ανθεκτικότητα, την αξία και την εξέλιξη. Η ομάδα και η στρατηγική του SPOROS έχουν διαμορφωθεί με το βλέμμα στο μέλλον. Τώρα είναι η ώρα του μετασχηματισμού στον τρόπο που λειτουργούν, παράγουν και παρέχουν υπηρεσίες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο SPOROS – εκτός από την απαιτούμενη χρηματοδότηση – προσφέρει την πραγματική στήριξη που χρειάζονται οι επιχειρήσεις του σήμερα για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό βηματισμό προς το γεμάτο προκλήσεις μέλλον, επιταχύνοντας τη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία με υψηλότερες αποδόσεις, χαμηλότερο ρίσκο και ισχυρότερο αντίκτυπο.

Τομείς προτεραιότητας

Το SPOROS Platform, δημιουργεί επιτυχημένα παραδείγματα κυκλικών εφαρμογών, στο πλαίσιο της μοναδικής ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για πράσινες επενδύσεις με αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Όπως έχει επισημάνει ο εκ των συνιδρυτών του SPOROS Platform Αλέξανδρος Καρύδης-Καρανδρέας σε σχετικό φόρουμ της A Εnergy, το fund συνδυάζει ευέλικτα χρηματοοικονομικά εργαλεία, εξειδικευμένη συμβουλευτική και μια ολιστική μεθοδολογία ESG/SDG για τη μέτρηση του θετικού αντικτύπου, που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως βέλτιστη πρακτική, εστιάζοντας σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επενδυτές και την τοπική οικονομία συνολικά. Επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς με ανεκμετάλλευτο εξαγωγικό δυναμικό, ευρύ περιθώριο βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και καταλυτική σημασία για την επιτάχυνση της κυκλικότητας, αποδίδοντας έμφαση σε: Καθαρή Ενέργεια & Αλυσίδες Αξίας, Γαλάζια Ανάπτυξη & Βιώσιμο Τουρισμό, Βιο-οικονομία & Αγρο-διατροφή, Βιομηχανική Συμβίωση &
Μεταποίηση, Χημικά-Πλαστικά & e-waste.

Όπως φαίνεται, η ομάδα του SPOROS έχει κάνει ήδη πολύ καλή δουλειά στη…σπορά, επομένως θα περάσει γρήγορα και στη διαδικασία του θερίσματος. Σε κάθε περίπτωση, η προσαρμογή του νέου κυκλικού μοντέλου στις ελληνικές επιχειρήσεις (και όχι μόνον), θέλει πολλή δουλειά, ξεκινώντας από ενημέρωση, κατάρτιση στρατηγικής, εξεύρεση της επιχειρηματικής ευκαιρίας και φυσικά χρηματοδότηση. Το Timing είναι πολύ καλό, μακάρι στο πλαίσιο του κυκλικού αυτού Fund, να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό ποιοτικές επενδύσεις εναλλακτικής περιβαλλοντικής προσέγγισης.