Μετά την εξαγορά της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, η Motor Oil αποκτά και την ΗΛΕΚΤΩΡ

You are currently viewing Μετά την εξαγορά της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, η Motor Oil αποκτά και την ΗΛΕΚΤΩΡ

Ο Λεωνίδας Μπόμπολας θα παραμείνει μέτοχος με μικρό ποσοστό στην εταιρεία που δημιούργησε

Μετά την εξαγορά της “ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ”, η Motor Oil αποκτά και την ΗΛΕΚΤΩΡ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος βρίσκεται κοντά στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας που θα προβλέπει την εξαγορά της δεύτερης απο την Motor Oil. Ο Λεωνίδας Μπόμπολας, δημιουργός της επιτυχημένης εταιρείας, φαίνεται ότι θα παραμείνει μέτοχος με μικρό ποσοστό στην εταιρεία που ο ίδιος δημιούργησε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κ. Ηλία Μπέλλου απο την “KAΘHMEΡΙΝΗ“, η συμφωνία θα προβλέπει την εξαγορά του συνόλου της συμμετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία καλύπτει το 94% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της, με εξαίρεση ένα ποσοστό μικρότερο του 6% που φέρεται να παραμένει στην ιδιοκτησία σχήματος συμφερόντων Λεωνίδα Μπόμπολα.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ και η “προίκα” της

Η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας και η εξαγορά της εντάσσεται άρτια στον στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil για τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματισμό της με ορίζοντα το 2030, τον οποίο αναπτύσσει με ταχύτατους ρυθμούς μέσω επενδύσεων και εξαγορών συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Με παρουσία σε οκτώ χώρες, διαθέτει τεχνογνωσία και εξειδίκευση που της επιτρέπει να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου και βιομάζας.

Λεπτομέρειες για το τίμημα της επικείμενης εξαγοράς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της θυγατρικής της Ελλάκτωρ, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΗΛΕΚΤΩΡ το 2022 διαμορφώθηκαν σε κέρδη 13,28 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της στην ίδια χρήση διαμορφώθηκε σε 120,94 εκατ., τα αποτελέσματα προ φόρων σε κέρδη 9,57 εκατ., ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 3,44 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ΗΛΕΚΤΩΡ ήταν 101,3 εκατ. ευρώ. Ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός στα τέλη της χρήσης ήταν 4,02 εκατ., ενώ ο μακροπρόθεσμος 17,45 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ εντάσσεται στο πλαίσιο πωλήσεων θυγατρικών και συμμετοχών που έχει δρομολογήσει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ο νέος βασικός μέτοχός της, Reggeborgh Invest, συμφερόντων του Ολλανδού επιχειρηματία Χένρι Χόλτερμαν.

Πρόσφατα άλλωστε ολοκληρώθηκε και η απόκτηση του 100% της “ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ” από τη Motor Oil. Η Motor Oil έχει αναπτύξει ένα σημαντικότατο χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη MORE ως βραχίονα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης του ομίλου. Διαθέτει πλέον χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 837 MW, το 94% του οποίου είναι μονάδες παραγωγής με βάση την αιολική ενέργεια, ενώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν 311 MW νέας λειτουργικής δυναμικότητας σε έργα που είναι έτοιμα προς κατασκευή ή έχουν ήδη εξασφαλίσει την τελική σύνδεση με το δίκτυο. Επιπλέον κατέχει άδειες παραγωγής για λιγότερο ώριμα έργα που υπερβαίνουν την ισχύ του 1 GW.

Η εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ κατηγοριοποιείται υπό τον στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της Motor Oil στην κυκλική οικονομία και στα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις και στους δύο αυτούς τομείς. Οι θυγατρικές LPC, Thalis και Verd δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας. Η LPC δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή βασικών λιπαντικών, στην παραγωγή και εμπορία συσκευασμένων λιπαντικών προϊόντων καθώς και στην εμπορία παραφινών, και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες. Με την εξαγορά της VERD η Motor Oil επιτάχυνε τις επενδύσεις και τη δραστηριοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον, ενώ με την εξαγορά της Thalis επεκτείνονται η δραστηριοποίηση και η πρωτοπορία στην κυκλική οικονομία, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, ανάκτησης, αποκατάστασης και αξιοποίησης πόρων και της παραγωγής φιλικότερων στο περιβάλλον μορφών ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως η Motor Oil πρωταγωνιστεί και στην ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΛΕ), που αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης λιπαντικών στην Ευρώπη. Μάλιστα, με βάση αυτή τη δραστηριότητα, δηλαδή του οργανωμένου συστήματος συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης που επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια, η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι πρώτη στην Ευρώπη στην αναγέννηση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων.

Παράλληλα, η Motor Oil διεκδικεί τα τρία μεγάλα έργα διαχείρισης αποβλήτων, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, στους σχετικούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, οι οποίοι το επόμενο διάστημα αναμένεται να κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς με πρωτοβουλία των εμπλεκομένων διαδημοτικών φορέων και των περιφερειακών αρχών.