Στην Masdar περνά οριστικά η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Τι δηλώνουν η αραβική διοίκηση και ο Γιώργος Περιστέρης

You are currently viewing Στην Masdar περνά οριστικά η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Τι δηλώνουν η αραβική διοίκηση και ο Γιώργος Περιστέρης

Η απόκτηση του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα κοστίσει συνολικά 3,2 δισ. ευρώ και θα είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι σήμερα

Στην αραβικών συμφερόντων Masdar περνά οριστικά η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στο πλαίσιο μιας συναλλαγής που θα γίνει όπως αποφασίστηκε σε τρεις φάσεις: Η Masdar θα εξαγοράσει αρχικά το ποσοστό 36,59% που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στη συνέχεια μέσω άλλων μετόχων θα φτάσει στο 67% των υφιστάμενων μετοχών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και στη συνέχεια θα καταθέσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση προκειμένου να αποκτήσει και το εναπομείναν ποσοστό της εταιρείας. Η απόκτηση του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα κοστίσει στους Άραβες συνολικά 3,2 δισ. ευρώ (!!) και θα είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι σήμερα.

Ποια είναι η Masdar

Η Masdar είναι 100% έμμεση θυγατρική της εταιρείας Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar. Kατέχει ηγετική θέση στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιώσιμης τεχνολογίας διεθνώς. Εξ αυτών, ήδη βρίσκονται σε λειτουργία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος άνω των 20 GW, με στόχο τα 100 GW μέχρι το 2030.

Τι δήλωσαν σχετικά, η αραβική διοίκηση και ο Γιώργος Περιστέρης

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την επικείμενη εξαγορά, η Α.Ε. Σουλτάνος Δρ. Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Πρόεδρος της Masdar και Πρόεδρος της COP28, δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη στρατηγική της Masdar να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030 και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. Ως μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη το 2024, αυτή η επένδυση αντανακλά τη σαφή δέσμευση των ΗΑΕ στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός από τους κεντρικούς στόχους της Συμφωνίας των ΗΑΕ, για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Συνοπτικά, αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τις έξυπνες ευκαιρίες ανάπτυξης μιας υπεύθυνης και τακτικής ενεργειακής μετάβασης που θα δημιουργήσει νέους κλάδους, νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Θα επιταχύνουμε την επέκταση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, λένε οι Άραβες

Από την πλευρά του, ο Mohamed Jameel Al Ramahi, Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, δήλωσε:

«Εισφέρουμε κεφάλαια και παγκόσμια τεχνογνωσία για να επιταχύνουμε την επέκταση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, υποστηρίζοντας τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Masdar. Ως κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανάπτυξης ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο της Masdar στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την διοικητική ομάδα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για να ενισχύσουμε τα φιλόδοξα αναπτυξιακά τους σχέδια για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα».

Γιώργος Περιστέρης: Αναγνώριση και Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα

Ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δήλωσε:

«Η συμφωνία μας με την Masdar αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της πολύ μεγάλης αξίας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς εκατοντάδων ανθρώπων εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αποτελεί δε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο κορυφαίος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και βασικός πυλώνας της εθνικής προσπάθειας για μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια για όλους. Ένα μέλλον με μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία για τη χώρα μας, βασισμένη σε καθαρή ενέργεια που θα παράγεται στον τόπο μας. Και θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη».

Περιστέρης – Μαραγκουδάκης παραμένουν στη Διοίκηση

Σημειώνεται ιδιαίτερα, ότι τόσο ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γεώργιος Περιστέρης όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, θα συνεχίσουν στους σημερινούς τους διοικητικούς ρόλους μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και θα στηρίξουν τη Masdar στη διοίκηση της εταιρείας στην επόμενη φάση ανάπτυξής της.

Η όλη συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μετεξελιχθεί σε κορυφαίο διαφοροποιημένο Όμιλο υποδομών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα εξάλλου με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη ή νεότερη πληροφορία.