Κυρίαρχα και το 2024 τα φωτοβολταϊκά, με 2 GW νέες συνδέσεις και άνω του 50% της συνολικής νέας εγκατεστημένης ισχύος

You are currently viewing Κυρίαρχα και το 2024 τα φωτοβολταϊκά, με 2 GW νέες συνδέσεις και άνω του 50% της συνολικής νέας εγκατεστημένης ισχύος

Το 2024 φέρνει για τα φωτοβολταϊκά, δύο νέα προγράμματα αλλά και τις γνωστές προκλήσεις σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο

Κυρίαρχα και για το 2024 εκτιμάται ότι θα είναι τα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας, όπου αναμένονται περί τα 2 GW νέων συνδέσεων κατακτώντας έτσι το 50% της συνολικής νέας εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα. Η σχετική πρόβλεψη ανήκει στον κ. Στέλιο Ψωμά, Ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), ο οποίος επισημαίνει ότι ως τάση θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη των συστημάτων αυτοκατανάλωσης, ενώ θα συνδεθούν επίσης στο δίκτυο και περίπου 10.000 μικρά οικιακά συστήματα αυτοκατανάλωσης με αποθήκευση. Πρόκειται κυρίως για οικιακά συστήματα, που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΕΝ “Οικιακά Φωτοβολταϊκά με μπαταρίες” και τα οποία πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στη νέα χρονιά.

“Ποδαρικό” με το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά για Επιχειρήσεις”

Η νέα χρονιά φέρνει επίσης το αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών με μπαταρία για τις επιχειρήσεις, ο Οδηγός του οποίου θα κάνει “ποδορικό” με την έλευση της νέας χρονιάς. Σε συνέχεια του προγράμμματος για τις επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσει και το πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο αφορά σε παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους και για δωρεάν ρεύμα σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά το οποίο θα παράγεται από 11 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,1 GW. Το σχετικό πρόγραμμα θα προκηρύξει η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο «Απόλλων» που θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ θα επιδοτήσει κατά 100% δήμους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες. Προϋπόθεση είναι οι δήμοι να έχουν συστήσει ή να είναι μέλη σε ενεργειακές κοινότητες οι οποίες και θα αναλάβουν τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) των ευάλωτων νοικοκυριών. Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα φωτοβολταϊκά σε ελεύθερους χώρους της περιοχής τους αλλά ακόμα και στις στέγες δημοτικών κτιρίων, σχολείων κλπ.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω θα συνδυαστούν θέλοντας και μη με τις γνωστές προκλήσεις σύνδεσης με το κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο, παρά τις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ να “ανοίξει” επιπρόσθετο ηλεκτρικό χώρο για τη σύνδεση νέων φωτοβολταϊκών.

Σε ότι αφορά το κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων, το 2023 παρουσιάστηκε σημαντική μείωση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Μικρή αποκλιμάκωση τιμών αναμένεται επίσης και στις πολύ ακριβές μέχρι στιγμής μπαταρίες. Απο τεχνολογικής πλευράς, κυριαρχούν δύο μεγάλες κατηγορίες συστημάτων: Αυτή των πλαισίων για πάρκα και η δεύτερη των πλασίων για μικρά οικιακά συστήματα επί στεγών με ισχύ 400-450 W.