Στο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, η τελική απόφαση για την μετοχικη της είσοδο στο έργο της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

You are currently viewing Στο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, η τελική απόφαση για την μετοχικη της είσοδο στο έργο της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

Σε παράθυρο ευκαιρίας ανάφερεται η κυπριακή πλευρά, θέτοντας πάντως θέμα μειωμένης σε σχέση με τον προϋπολογισμό του έργου ευρωπαϊκή συμμετοχή

Στο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου παραπέμπεται πλέον η τελική απόφαση για την μετοχική της είσοδο στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου: Το σημαντικό αυτό βήμα για την οριστικοποίηση της επενδυτικής συμμετοχής των Κυπρίων στο έργο, προέκυψε στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης εργασίας μεταξύ του Έλληνα Υπουργού ΠΕΝ Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Κύπριου ομολόγου του κ. Γιώργου Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε σε καλό κλίμα, καθώς η κυπριακή πλευρά δήλωσε ικανοποιημένη για τις πρόσθετες διευκρινίσεις αναφορικά με το έργο και συνολικότερα τη Σύμβαση Παραχώρησης του έργου, τις οποίες και ανέφερε σε αναλυτική επιστολή προς τον Παπαναστασίου, ο Έλληνας ομόλογός του κ. Σκυλακάκης.

Ένα επίσης σημαντικό σημείο που φάνηκε ότι ικανοποίησε τους Κυπρίους, ήταν και αυτό του ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτών για την είσοδο στο έργο. Παρολαυτά, ο κ. Παπαναστασίου φέρεται να επεσήμανε σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο ότι, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έρχονται πλέον πιο κοντά, το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένει, ενώ η οικονομική βιωσιμότητα και το χαμηλό κόστος για τον Κύπριο καταναλωτή θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για την είσοδο της Κύπρου στο μετοχικό σχήμα.

Η ευρωπαϊκή συμμετοχή στα ίδια επίπεδα, ενώ ο προϋπολογισμός αυξάνεται

Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου σε πρόσφατο συνέδριο (Athens Energy Summit), το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο στηρίζεται απο την ΕΕ με 657 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί η ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Για να προσθέσει πάντως ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή παραμένει στο ίδιο επίπεδο, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και διαμορφώνεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά εξάλλου με το γεωπολιτικό ρίσκο επεσήμανε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρεις τρόπους:

  1. είτε με φυσική παρουσία πλοίων,
  2. είτε με διπλωματικά μέσα,
  3. είτε με προσέλκυση ισχυρών επενδυτών με ειδικό βάρος, που απαντούν ταυτόχρονα στο οικονομικό και το γεωπολιτικό ρίσκο.

Πάντως, η ελληνική πλευρά και παρά το αυξημένο οικονομικό ρίσκο που ανέλαβε το ΥΠΕΝ και ο ΑΔΜΗΕ, συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο με τις έρευνες βόρεια της Κρήτης να συνεχίζονται κανονικά και χωρίς ενδεχόμενη διακοπή ή μεταβολή σχεδίων σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Μαρινάκη.