Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ας μην αγχώνονται οι ενδιαφερόμενοι, όλοι θα προλάβουν!

You are currently viewing Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ας μην αγχώνονται οι ενδιαφερόμενοι, όλοι θα προλάβουν!

Ο προϋπολογισμός επαρκεί για 30-35.000 συστήματα Φ/Β με μπαταρίες

Ας μην αγχώνονται οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη που άνοιξε χθες, όλοι θα προλάβουν: Σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδικού συμβούλου του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών – ΣΕΦ Στέλιου Ψωμά, δεν χρειάζεται τόση βιασύνη, όση αυτή που εκδηλώθηκε την πρώτη μέρα του προγράμματος.

Οι αιτήσεις ήταν πολλές, περίπου 1.800, με αποτέλεσμα, και η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ να παρουσιάσει πολύωρα τεχνικά προβλήματα, αλλά και ο κόσμος που υπέβαλλε αίτηση να ταλαιπωρηθεί. Το γεγονός ότι το κριτήριο υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι η χρονική προτεραιότητα, δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα εξαντληθεί μέσα σε μια εβδομάδα. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον κατά τον κ. Ψωμά.

Ο αυξημένος κατά 38 εκ. ευρώ προϋπολογισμός του προγράμματος (συνολικά δηλαδή 238 εκ ευρώ), επαρκεί για περίπου 30.000 συστήματα φωτοβολταϊκών με μπαταρίες – και επομένως για 30.000 δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές, αφού στην περίπτωση των αγροτικών παροχών, δεν είναι συμφέρων ο συνδυασμός με μπαταρία.

Το νούμερο είναι μεγάλο και, όπως δήλωσε ο ίδιος στο στο Insider.gr, ανάγοντας σε ποσοστό επί των διαθέσιμων κονδυλίων τις πρώτες 3.500 αιτήσεις, αναφερόμαστε σε ποσοστό της τάξης 10-12%. Επομένως, υπάρχει επαρκής χρόνος για την προετοιμασία πολλαπλάσιων οικιακών καταναλωτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό με μπαταρία, χωρίς όμως να έχουν ακόμη ξεκινήσει να δρομολογούν την αίτησή τους.

Το υπόλοιπο ποσό είναι αρκετό για την επιδότηση 5.000-6.000 «απλών» φωτοβολταϊκών (άρα για αγρότες). Επομένως, ανεβαίνει στους 35.000-36.000 ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και για τις δύο κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα επιδότησης έχουν μόνον νοικοκυριά που το φωτοβολταϊκό τους θα συνοδεύεται από μπαταρία. Αντίθετα για τους αγρότες, η εγκατάσταση μπαταρίας είναι προαιρετική.