Μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Πράσινη Μετάβαση: 15 – 20% των δανείων κατά το 2022, σχετίστηκε με επενδύσεις του τομέα

You are currently viewing Μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Πράσινη Μετάβαση: 15 – 20% των δανείων κατά το 2022, σχετίστηκε με επενδύσεις του τομέα

Το 2023 – 2030 θα απαιτηθούν επενδύσεις 25 δισ. ευρώ για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα

Το 15% – 20% των δανείων που εκταμιεύτηκαν κατά το 2022 στην Ελλάδα, σχετίστηκε με την Πράσινη Μετάβαση. Οι επενδύσεις στον τομέα αυτό κινούνται περίπου στο 13% του ΑΕΠ έναντι 20% στην ευρωζώνη, που σημαίνει, ότι τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθεί ολοένα και μεγαλύτερη χρηματοδότησή τους. Ειδικότερα για τις ΑΠΕ, από το 2023 – 2030 θα απαιτηθούν επενδύσεις 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα εξάλλου με πρόσφατη έρευνα της McKinsey, η πράσινη μετάβαση στη χώρα μας, απαιτεί συνολικότερα 500 δις ευρώ δαπάνες μέχρι το 2050, δηλαδή 18 δισ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μεγάλο νούμερο, αλλά εφικτό, καθώς υπάρχουν τα κεφάλαια για τη μετάβαση.

Τα παραπάνω, αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας FinForum 2023 που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών από τους οι κ.κ. Βασίλη Καζά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Grant Thornton, Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και Επικεφαλή Corporate & Investment Banking της Eurobank και Θεόδωρο Τζούρο, Εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή, Επικεφαλή Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς.

Πρόσκληση προς τις μικρές επιχειρήσεις

Οι τραπεζίτες, απηύθυναν με την ευκαιρία πρόσκληση προς τις μικρές επιχειρήσεις να μην φοβούνται και να δείχνουν τα πραγματικά στοιχεία τους» προκειμένου να επωφεληθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανέφεραν ότι, πάνω από 90.000 επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους μικρές έχουν λάβει μέχρι στιγμής χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το πρόγραμμα να αναδεικνύεται ως το πιο ολοκληρωμένο που έχει υπάρξει για τη χρηματοδότηση του επιχειρείν.

Όπως τόνισαν, η ευκαιρία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ (επιχορηγήσεις 17,8 δισ. ευρώ και δάνεια 12,7 δισ. τα οποία μπορούν τουλάχιστον να διπλασιαστούν με μόχλευση από τις τράπεζες), δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και είναι κρίσιμος ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος. Όσο για τους κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν επενδυτικά, οι τραπεζίτες εστίασαν στην ενέργεια, τις υποδομές, τις επικοινωνίες, τον τουρισμό, τις αστικές αναπλάσεις, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Τα επίσημα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί για την πορεία υλοποίησης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι 31/5/2023 ανέφεραν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των 425 επενδυτικών σχεδίων που είχαν υποβληθεί ανερχόταν σε 15,71 δισ. ευρώ.

Στο τελικό στάδιο έγκρισης δάνεια 7,4 δισ. ευρώ κυρίως ΜΜΕ

Πλέον, όπως αναφέρθηκε χθες από τους τραπεζίτες, τα επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ και στο τελικό στάδιο έγκρισης από τις τράπεζες βρίσκονται δάνεια 7,4 δισ. ευρώ, το 60% αυτών από μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Το πλέον ενθαρρυντικό είναι δε, ότι τα δάνεια αυτά προορίζονται για επενδύσεις σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο, περιοχές με ανάγκη επενδύσεων.

Όπως αναφέρθηκε, οι μικρές εταιρείες (με τζίρο κάτω των 10 εκατ. ευρώ) μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δανείζονται με επιτόκιο 0,35% για 15 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που μπορούν να δανείζονται με επιτόκια εφάμιλλα των γερμανικών.

Οι φοβίες των μικρότερων επιχειρήσεων

Πάντως, διαπιστώνεται ότι δύο ζητήματα φρενάρουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στραφούν εντονότερα στο Ταμείο Ανάκαμψης: η όχι καλή ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες που τους παρέχει και η φοβία τους για την διαδικασία της υποβολής επενδυτικού σχεδίου. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες παραδέχονται ότι πρέπει να κάνουν καλύτερη ενημέρωση, αλλά διαμηνύουν ότι «όποιος θέλει να δανειστεί, να μην φοβάται και να δείχνει τα πραγματικά στοιχεία του» και επισημαίνουν ότι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην επιχειρηματική πίστη το 2022 ανήλθε σε 8 δισ. ευρώ (ρυθμός αύξησης 13%), από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη. Συνολικά, οι εκταμιεύσεις δανείων το 2022 ανήλθαν σε 25 δισ. ευρώ, με το 15% – 20% αυτών να σχετίζεται με την Πράσινη Μετάβαση.