Κατά τις μεσημεριανές ώρες καταγράφονται οι πιο «φθηνές» τιμές ενέργειας, λόγω της μεγαλύτερης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών
Διπλό στόχο επιδιώκει το ΥΠΕΝ με τα πορτοκαλί τιμολόγια: Να επιτευχθούν πιο «φθηνές» τιμές ενέργειας με ενίσχυση της κατανάλωσης κατά τις μεσημβρινές ώρες και ταυτόχρονα να περιοριστούν οι περικοπές στις ΑΠΕ και ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά, οι οποίες, πέρα απο μεγάλη ανησυχία, επέφεραν ήδη έναν μεγάλο αριθμό αγωγών αποζημίωσης απο τους θιγόμενους επενδυτές.
Ειδικότερα: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προωθεί με μεγάλη ταχύτητα ένα νέο τιμολόγιο ρεύματος με πορτοκαλί σήμανση, επιδιώκοντας δύο ταυτόχρονους στόχους.
- Πρώτος στόχος είναι η μετακίνηση της κατανάλωσης τις μεσημεριανές ώρες που καταγράφονται οι πιο «φθηνές» τιμές ενέργειας, λόγω της μεγαλύτερης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών.
- Δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός κατά το δυνατό των περικοπών ενέργειας λόγω της υπερπαραγωγής των ΑΠΕ αλλά και των αιχμών της ζήτησης που παρουσιάζονται τις νυχτερινές ώρες.
Η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, οι μετρητές και το ρυθμιστικό πλαίσιο
Βέβαια, αν και το ΥΠΕΝ σπεύδει ταχέως στην εφαρμογή του νέου τιμολογίου, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει καμία εμπειρία από δυναμική τιμολόγηση, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν αντιμετωπιστεί τα παρακάτω πρακτικά θέματα:
Να έχουν εγκατασταθεί καταρχάς οι «έξυπνοι» μετρητές με προτεραιότητα στους μεγαλύτερους επαγγελματικούς καταναλωτές. Ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν εγκατασταθεί 650.000 «έξυπνοι» μετρητές, που θα αντιστοιχούν στο 45-50% της συνολικής κατανάλωσης. Από αυτούς η μεγάλη πλειοψηφία είναι εγκατεστημένοι στη Μέση Τάση, ενώ μικρός αριθμός αφορά επαγγελματικούς πελάτες στη Χαμηλή Τάση (25 KVA). Στη συνέχεια και όσο εγκαθίστανται περισσότεροι μετρητές στο πλαίσιο του σχετικού επενδυτικού προγράμματος του ΔΕΔΔΗΕ, θα αυξάνεται αντίστοιχα και ο αριθμός καταναλωτών που θα μπορεί να προβεί σε δυναμική κατανάλωση. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του ΔΕΔΔΗΕ για το 2025 είναι να εγκατασταθούν ακόμα 300.000 μετρητές.
Πέρα όμως απο τους μετρητές θα πρέπει να δημιουργηθεί και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο: Από τη δική του πλευρά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διαχειρίζεται τα δεδομένα των μετρήσεων της δυναμικής τιμολόγησης. Κάθε προμηθευτής θα μπορεί να προσφέρει διαφορετικούς τύπους τιμολογίων. Σε πρώτη φάση θα γίνεται τιμολόγηση ανά ώρα.
Η πρώτη σύσκεψη μεταξύ ΥΠΕΝ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΑΕΥ και προμηθευτών
Για τα παραπάνω θέματα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μία πρώτη σύσκεψη μεταξύ ΥΠΕΝ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΑΕΥ και προμηθευτών. Οι προμηθευτές διατύπωσαν επιφυλάξεις τους ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των τιμολογίων, καθώς δεν γνωρίζουν εάν θα είναι έτοιμα τα πληροφοριακά τους συστήματα. Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι οι υφιστάμενοι «έξυπνοι» μετρητές που έχει τοποθετήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι απλώς ηλεκτρονικοί μετρητές και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν δυναμικά τιμολόγια, συμπληρώνοντας ότι τα δυναμικά τιμολόγια δεν θα πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά του «πράσινου», δηλαδή να υπάρχει ευελιξία στον καθορισμό των όρων τιμολόγησης.
Σημειώνεται ότι ο τηλεμετρητής και η δυναμική τιμολόγηση παρέχουν στον καταναλωτή την ευχέρεια να προσαρμόζει την κατανάλωσή του ανάλογα με τις χονδρεμπορικές τιμές. Συγκεκριμένα, η τιμολόγηση θα μπορεί να γίνεται με βάση τις τιμές χονδρικής ανά 15λεπτο, ανά 30 λεπτά ή ανά ώρα.
Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού της τιμολόγησης των πορτοκαλί τιμολογίων, δηλαδή αν θα λαμβάνεται υπόψη η Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) ή η Μεσοσταθμική Τιμή Αγοράς, έμεινε ανοικτό για επόμενες συναντήσεις. Ήδη η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων) έχει προγραμματίσει για την τρέχουσα εβδομάδα δύο συναντήσεις με προμηθευτές για τους τύπους των πορτοκαλί τιμολογίων που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Από τη δική του πλευρά, το ΥΠΕΝ επιθυμεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πορτοκαλί τιμολόγια των επιχειρήσεων να είναι έτοιμο στα τέλη Οκτωβρίου. Καθώς η μέση τιμή χονδρεμπορική τιμή ρεύματος παραμένει υψηλά και τον Σεπτέμβριο, αν χαμηλότερα από τη μέση τιμή του Αυγούστου είναι λογικό το υπουργείο να επιταχύνει λύσεις για την “ανακούφιση” των επιχειρήσεων απο το ακριβό ενεργειακό κόστος.