Σε 12 σελίδες το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το βιομεθάνιο: Τι αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

You are currently viewing Σε 12 σελίδες το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το βιομεθάνιο: Τι αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

Το βιομεθάνιο φέρνει μαζί του νέες δυνατότητες, αλλά και αντιμετωπίσιμες προκλήσεις, ώστε να υπάρξουν βιώσιμες επενδύσεις

Λιτό, ευέλικτο και περιλαμβάνοντας προς το παρόν 12 μόνον σελίδες, το πολυαναμενόμενο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για το βιομεθάνιο έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με πηγές της Α Energy, προωθείται σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο για το βιομεθάνιο, περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΕΝ, με στόχο, μέσα από την ψήφισή του να εισέλθουν στην αγορά τα ανανεώσιμα αέρια και πιο συγκεκριμένα να αναβαθμιστεί το βιοαέριο σε βιομεθάνιο.

Ευρώπη, στόχοι του ΕΣΕΚ και ελληνικές ιδιαιτερότητες

Το σχετικό κείμενο ξεκίνησε να συντάσσεται πριν από αρκετούς μήνες, με φόντο την πολιτική βούληση από την ΕΕ για την χρήση των πράσινων αερίων καυσίμων από βιομάζα και φυσικά τον στόχο του REPowerEU, για αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής βιομεθανίου (από τα 4,2 bcm σήμερα στα 35 bcm).

Στην πορεία, το νομοσχέδιο ωρίμασε και επαναδιαμορφώθηκε, προκειμένου να ανταποκριθεί περισσότερο στην ελληνική πραγματικότητα.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το νομοσχέδιο σε επίπεδο ενισχύσεων και συνολικότερης ρύθμισης της αγοράς του βιομεθανίου θα γίνει σύντομα γνωστό από τους αρμοδίους. Σύμφωνα πάντως με στελέχη της αγοράς, είναι ιδιαίτερα περιληπτικό και αναφέρεται μόνον στην αδειοδοτική διαδικασία για την ίδρυση μονάδων βιομεθανίου, παραπέμποντας για τα λοιπά θέματα στην υφιστάμενη νομοθεσία

Στο παρόν άρθρο και ενόψει του 2ου Επενδυτικού – Επιστημονικού Φόρουμ «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο», στο οποίο θα παρουσιάσουν τα πρότζεκτ και τα ενδιαφέροντά τους σημαντικοί επενδυτικοί φορείς όπως η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ΔΕΣΦΑ, η ΗΛΕΚΤΩΡ, η ΕΝΑΟΝ, η MOLGAS, η ΗΕΥGAZ, αλλά και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου, καταγράφουμε τις προσδοκίες της αγοράς σε σχέση με το νομοσχέδιο όπως αυτές διατυπώθηκαν στις σχετικές διαβουλεύσεις.

Οι 75 μονάδες βιοαερίου και οι προσδοκίες των επενδυτών

Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί στο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) για την παραγωγή βιομεθανίου στην Ελλάδα είναι να φτάσει το 2030 τις 2,1 TWh. Σήμερα, λειτουργούν στη χώρα μας περίπου 75 μονάδες παραγωγής βιοαερίου με συνολική ισχύ 150 MW. Πολλές από αυτές σχεδιάζουν την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο, μόλις λειτουργήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές του χώρου, αναμένουν να αποκτήσουν αποκτούν αυτό που εδώ και καιρό ζήτησαν, δηλαδή ένα βασικό θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις τους, γραμμένο απολύτως κατανοητά και χωρίς τη συμπερίληψη νέων ή πολύπλοκων όρων.

Αναφορικά με τις ενισχύσεις, οι εταιρείες έχουν ζητήσει μέσω του Συνδέσμου τους (ΕΣΠΑΒ – Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου) να ισχύσει ένα απλουστευμένο και όχι πολύπλοκο σύστημα επιδότησης.

Προτάθηκε επίσης στο ΥΠΕΝ να αναγνωρίσει ότι τα έργα παραγωγής βιομεθανίου αποτελούν μία σύνθετη βιομηχανική δραστηριότητα που απαιτεί προσωπικό, πρώτες ύλες, χημικές διαδικασίες και προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, επομένως είναι πολύ πιο απαιτητικά οικονομικά σε σχέση με τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία ή άλλες ΑΠΕ.

Προτάσεις “έξυπνων” και απλουστευμένων κινήτρων

Παράλληλα, προτάθηκε η δυνατότητα έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων βιοαερίου/βιομεθανίου τις ώρες κυρίως που δεν λειτουργούν οι υπόλοιπες ΑΠΕ αλλά και η απλούστευση των περιβαλλοντικών και λοιπών διαδικασιών λειτουργίας των νέων μονάδων.

Αναφορικά με την ανάγκη διασφάλισης πρώτης ύλης προτάθηκαν ανάμεσα σε άλλα, η παροχή κινήτρων για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που παραδίδουν απόβλητα σε σταθμούς βιοαερίου, η σύνδεση όλων των επιδοτήσεων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με έγγραφα που θα αποδεικνύουν την σωστή διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων και η ανάπτυξη δεύτερης σοδειάς σε καλλιέργειες με ενεργειακό περιεχόμενο.

Οι παραγωγοί βιοαερίου έχουν επίσης επισημάνει ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλέπει επακριβώς πώς θα γίνεται και τι θα ισχύσει για την παραγωγή βιομεθανίου από ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ και μονάδες βιολογικού καθαρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), για να επιτύχει η Ελλάδα τον στόχο των 2,1 TWh/ έτος το 2030, που έχει τεθεί στο ΕΣΕΚ θα πρέπει να δοθούν σημαντικά αλλά και «έξυπνα» κίνητρα.

Προς το παρόν φαίνεται πως το ΥΠΕΝ, αναγνωρίζει το ειδικό βάρος των επενδύσεων στο βιομεθάνιο. Χαρακτηριστική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πρόσφατη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη σύμφωνα με την οποία «οι μονάδες βιοαερίου πρέπει να είναι πλέον μονάδες αιχμής καθώς, οι μονάδες βάσης αποκτούν ολοένα και μικρότερη σημασία στο ηλεκτρικό σύστημα». Επομένως η δυνατότητα να λειτουργούν περισσότερο τις ώρες όπου υπάρχουν υψηλές τιμές έχει οικονομική αξία και για αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ο τρόπος που θα ενταχθούν οι μονάδες.

Εξάλλου σε άλλη δήλωση ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνει ως πλέον σημαντικό πρόβλημα για το βιομεθάνιο την πρώτη ύλη, κάτι το οποίο επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί στο νομοσχέδιο. Γι΄ αυτό πιθανολογείται ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με τα οργανικά απόβλητα των αστικών κέντρων που σήμερα χάνονται και πρόβλεψη επιδότησης και σε άλλες κατηγορίες αποβλήτων, όπως τα αγροτικά-κτηνοτροφικά προκειμένου να τροφοδοτούν τις μονάδες βιομεθανίου.

Καταληκτικά και ενόψει του συνεδρίου για το βιομεθάνιο και την ενεργειακή αξιοποίηση, το βιομεθάνιο φέρνει μαζί του νέες τεχνολογίες, επιχειρηματικές δυνατότητες αλλά και αντιμετωπίσιμες προκλήσεις προκειμένου να υπάρξουν στο χώρο βιώσιμες και ρεαλιστικές επενδύσεις!

Για την αντιγραφή!