Νομοθετική ευελιξία για το πρόγραμμα Απόλλων ζητούν οι Δήμοι της Κρήτης από το ΥΠΕΝ

You are currently viewing Νομοθετική ευελιξία για το πρόγραμμα Απόλλων ζητούν οι Δήμοι της Κρήτης από το ΥΠΕΝ

Δεν θέλουμε να διαπιστώσουμε ότι εξυπηρετούμε μόνο συμφέροντα, όταν θα έχουμε ήδη καταρρεύσει, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Μαρινάκης

Νομοθετική ευελιξία των Δήμων της Κρήτης για το πρόγραμμα Απόλλων, ζήτησαν οι Δήμοι της Κρήτης από το ΥΠΕΝ και την Υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο παρουσίασης του ενεργειακού προγράμματος “Απόλλων” στην Κρήτη, που πραγματοποιήθηκε σε ενημερωτική συνάντηση στο Ηράκλειο.

Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις που έγιναν, οι Δήμοι της Κρήτης δεν είναι διόλου σύμφωνοι με το σκεπτικό και την προοπτική του προγράμματος και θεωρούν την προσφερόμενη ως Ενεργειακή Δημοκρατία “κενό γράμμα“, δηλώνοντας μάλιστα ευθαρσώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης ότι “Δεν θέλουμε να διαπιστώσουμε ότι εξυπηρετούμε μόνο συμφέροντα, όταν θα έχουμε ήδη καταρρεύσει…”

Απο τη δική του πλευρά, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους φορείς, τους Δήμους της Κρήτης και το αρμόδιο Υπουργείο, θέλει να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού «Απόλλων» με γνώμονα το όφελος των πολιτών της Κρήτης».

Ειδικότερα: Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε ότι ως νομικός ο ίδιος, αντιλαμβάνεται το πρόγραμμα “Απολλων” ως σύμβαση προσχώρησης στην προσπάθεια του Υπουργείου να διαχειριστεί τα αδειοδοτημένα έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί. “Δεν δόθηκε καμία δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να αποδείξει την ικανότητα να υλοποιήσει τα έργα” – τόνισε ο κ.Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη μια Ενεργειακή Κοινότητα (Μινώα Ενεργειακή) που είναι αποκλεισμένη και αναγκάζεται να επενδύει σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

Πρότεινε να προβλεφθεί νομοθετική ευελιξία για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Δήμους ή να τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν παράλληλες κινήσεις. Πρότεινε επίσης και εμπροσθοβαρή ωφέλεια των δήμων από το πρόγραμμα “Απόλλων” ζητώντας να δοθεί στους ΟΤΑ ενέργεια από την υπάρχουσα, μέχρι οι επενδυτές να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους. “Δε δαιμονοποιούμε το κέρδος, ούτε το “επιχειρείν”. Δε θέλουμε όμως να διαπιστώσουμε ότι εξυπηρετούμε μόνο συμφέροντα, κι αυτό όταν θα έχουμε ήδη καταρρεύσει” κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης.

Ο Γιώργος Μαρινάκης
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης

Εκχώρηση της αυτοπαραγωγής σε ιδιώτες

Από τη δική του πλευρά, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, έθεσε το θέμα της αποθάρρυνσης των δήμων και των κοινοτήτων να γίνουν αυτοπαραγωγοί, καθώς προβλέπεται μείωση της έκπτωσης του “Απόλλων” από το 50 στο 30% σε περίπτωση αυτοπαραγωγής. Για να προσθέσει, ότι με το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» οι Δήμοι ουσιαστικά εγκλωβίζονται και αδυνατούν να παραγάγουν οι ίδιοι ηλεκτρική ενέργεια, καθώς η διαχείριση και η διάθεση της παραχωρείται αποκλειστικά σε ιδιώτες παρόχους στερώντας από τους Δήμους το στοιχείο του αυτοπαραγωγού. “Οι ιδιώτες κατασκευάζουν, οι ιδιώτες διαχειρίζονται και διαθέτουν την ενέργεια έχοντας μάλιστα δεσμευμένο υπέρ αυτών και το σύνολο του ενεργειακού χώρου. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να εξηγηθεί”, κατέληξε.

Ανάγκη απόδοσης ενεργειακού χώρου στους Δήμους

Την ανάγκη απόδοσης ενεργειακού χώρου στους δήμους τόνισε απο την πλευρά του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, ζητώντας επιπλέον δίκαιη μεταχείριση για τον Δήμο του που ήδη έχει επωμιστεί το βάρος της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Για κράτος δικαίου που δεν διανέμει δικαιώματα με δικαιοσύνη, είναι η πηγή του κακού” – μίλησε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητώντας να δοθεί ενεργειακός χώρος από τον ήδη υπάρχοντα στους δήμους, τους συλλογικούς φορείς και τις ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσεις – τις πραγματικές ενεργειακές κοινότητες δηλαδή, όπως σχολίασε. Όπως τόνισε ο ίδιος “θα μετέχουμε στο πρόγραμμα Απόλλων γιατί είμαστε εξαρτημένοι, αλλά αυτό δεν είναι Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, κάλεσε το Υπουργείο να εξαντλήσει τα περιθώρια, σημειώνοντας πως προς το παρόν η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι “κενό γράμμα”. Ζήτησε κι εκείνος από την πλευρά τους την δέσμευση ενεργειακού χώρου για Δήμους και Ενεργειακές Κοινότητες καθώς και την εναρμόνιση της Ενεργειακής και της Κοινωνικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να νιώσουν ότι κάποιος τους νοιάζεται!

Ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, τόνισε ότι ο πλούτος της φύσης ανήκει σε όλους και υπογράμμισε τον κοινωνικό χαρακτήρα που θα μπορούσε να λάβει η αξιοποίηση των ΑΠΕ, ενώ από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης κατέθεσε την πρόταση η ελάφρυνση από το ενεργειακό κόστος μέσω του “Απόλλων” να αφορά και τους αγρότες, καθώς όπως είπε το ενεργειακό “καπέλο” δεν είναι βιώσιμο ούτε για τους αγρότες ούτε για τους καταναλωτές.

Αλεξάνδρα Σδούκου: «Απόλυτα κοινωνικό και βαθιά αυτοδιοικητικό» το Απόλλων

Απο τη δική της πάντως πλευρά, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Απόλλων» που υλοποιείται από το υπουργείο «απόλυτα κοινωνικό και βαθιά αυτοδιοικητικό» λέγοντας πως μέσα από τα έργα που υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα θα ωφεληθούν πολλές κατηγορίες πολιτών.

Παρουσίασε, μάλιστα, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ΟΤΑ της Κρήτης το 2022 πλήρωσαν για το ρεύμα 60 εκατ. ευρώ (τιμή μεγαβατώρας 225 ευρώ) το 2023 με τιμή 175 ευρω ανα μεγαβατώρα και το 2014 50 εκ. ευρώ με τιμή 155 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η κ.Σδούκου κάλεσε τους δημάρχους να συνεργαστούν και να παραδώσουν άμεσα τα στοιχεία καταναλώσεων, ώστε να προκηρυχθεί σύντομα η μελέτη για την Περιφέρεια Κρήτης.