Νίκος Ανδρουλάκης: Αλλαγή ενεργειακού μοντέλου, με ισότιμη πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού και…φωτοβολταϊκά στις στέγες

You are currently viewing Νίκος Ανδρουλάκης: Αλλαγή ενεργειακού μοντέλου, με ισότιμη πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού και…φωτοβολταϊκά στις στέγες

Δεν έχει νόημα η επαναφορά της ΔΕΗ στο Δημόσιο, είπε στο debate των αρχηγών, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ

Αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας, με ισότιμη πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού και…φωτοβολταϊκά στις στέγες, πρότεινε για μια ακόμα φορά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών.

Σχολίασε αιχμηρά τις κυβερνητικές αποφάσεις για την πράσινη ενέργεια, σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, και όχι να εξυπηρετεί πελατειακά συμφέροντα και αναφέρθηκε στο μοντέλο της αυτοπαραγωγής με πολλά φωτοβολταϊκά στις στέγες, όπως ήδη προωθείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ότι αφορά όμως τη ΔΕΗ, όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα (MEGA), εάν συμφωνεί με τη θέση για επαναφορά της ΔΕΗ στο Δημόσιο και αν αυτό είναι προϋπόθεση για να συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας (ΣΣ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε στο Debate, ότι η ΔΕΗ πρέπει να επανέλθει στο Δημόσιο), απάντησε αρνητικά.

«Αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της Δ.Ε.Η. ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Όλοι οι άλλοι μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Οπότε το Ελληνικό Δημόσιο διορίζει και τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο και καθορίζει την πολιτική της Δ.Ε.Η. Έτσι κι αλλιώς. Πάλι το κράτος κάνει κουμάντο, όποτε αυτό είναι μία πρόταση η οποία δεν αλλάζει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στη συνολικότερη αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας, επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και να διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και όχι οι πελατειακές νοοτροπίες να τη μεταβάλουν σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συμφερόντων, όπως πράττει η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα φωτοβολταϊκά στις στέγες και στο μοντέλο αυτοπαραγωγής,στα οποία επιμένει πάντα ιδιαίτερα ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι βέβαια γνωστό το πρόβλημα του ηλεκτρικού χώρου και αν σκεφτεί κανείς ότι 45GW ΑΠΕ είναι σε αναμονή περιβαλλοντικών όρων, 25 GW είναι ήδη με όρους με τα επαπομείναντα 20GW, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα…