Μια εναλλακτική πρόταση αποζημίωσης φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία από τον ΣΠΕΦ

You are currently viewing Μια εναλλακτική πρόταση αποζημίωσης φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία από τον ΣΠΕΦ

Δεν αποζημιώνονται από τις ασφαλιστικές, πάρκα που έχουν περάσει την 10ετία και όσα έχουν συμβάσεις που εξαιρούν τις πλημμύρες

Μια εναλλακτική πρόταση αποζημίωσης των παραγωγών φωτοβολταϊκών που έχουν υποστεί ζημίες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, δημοσιοποίησε ο ΣΠΕΦ – Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα, ο ΣΠΕΦ με σχετική δήλωση του προέδρου του Στέλιου Λουμάκη, προτείνει αντί χρηματικής αποζημίωσης να δοθεί παράταση στην ισχύ της σύμβασης με την εγγυημένη τιμή αποπληρωμής για τα φωτοβολταϊκά που υπέστησαν ζημιές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ, ο ΑΔΜΗΕ μπορεί καταρχάς να διαπιστώσει αντικειμενικά από τώρα εάν ένα πάρκο δεν δουλεύει ως αποτέλεσμα της πλημμύρας Daniel μέσω της τηλεμετρίας. Δεδομένου ότι τα πάρκα τα οποία έχουν υποστεί ζημιές είναι πολλά, ο Σύνδεσμος ζητά τα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις στη Θεσσαλία να ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν φωτοβολταϊκά.

Κι αυτό, γιατί αρκετά από τα πάρκα που έχουν υποστεί ζημιές δεν θα αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες (πάρκα που έχουν περάσει την 10ετία και έχουν ήδη αποσβεστεί, αλλά και πάρκα που στα συμβόλαιά τους με ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ειδικό όρο ότι δεν αποζημιώνουν τις ζημιές που προκαλούνται από πλημμύρα).

Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών να ισχύσουν για το θέμα της ζημιάς όσα θα ισχύσουν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα εξάλλου με το πιο πρόσφατο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, στην Θεσσαλία βρίσκονται εγκατεστημένα 740,72MW φωτοβολταϊκών πάρκων, σε σύνολο 4,19GW πάρκων σε όλη τη χώρα. Δηλαδή στην περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκεται εγκατεστημένο περίπου το 17% της συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών της χώρας.