Μείωση εκπομπών CO2 έως και 60% μπορεί να επιτύχει η κυκλική οικονομία

You are currently viewing Μείωση εκπομπών CO2 έως και 60% μπορεί να επιτύχει η κυκλική οικονομία

Όμως η ανακύκλωση είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα τονίζει ο εμπνευστής του Just Go Zero, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος

H εφαρμογή του μοντέλου κυκλικής οικονομίας μπορεί να πετύχει μείωση εκπομπών CO2 έως και 60%, μπορεί να επιτύχει η κυκλική οικονομία, τόνισε ο εμπνευστής του Just Go Zero, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, σε ομιλία του σε περιβαλλοντικό πάνελ του Delphi Forum. Για να προσθέσει όμως, ότι η ανακύκλωση που είναι και το βασικό στοιχείο της κυκλικής οικονομίας, βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα στην χώρα μας Το στοίχημα για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι η αλλαγή κουλτούρας. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την εκπαίδευση, σημείωσε.

Ειδικότερα ο κ. Πολυχρονόπουλος κατέθεσε την εξής πρόταση: «Εάν η πολιτεία συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα, σε λιγότερο από πέντε χρόνια, μπορούμε να κλείσουμε όλες τις χωματερές στη χώρα και να μην υπάρχει καμία ανάγκη να χρησιμοποιηθούν ΧΥΤΑ. Χρειάζεται βεβαίως να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές».

Αναφερόμενος εξάλλου στο μοντέλο – πείραμα μηδενικών αποβλήτων που δοκιμάστηκε και πέτυχε στην Τήλο, αποτελώντας ένα παράδειγμα που έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο της καινοτομίας στην κυκλική οικονομία, πρόσθεσε επίσης ότι: «Η επιτυχία και τα συμπεράσματα που βγήκαν από την Τήλο μπορούν πλέον να εφαρμοστούν και σε μεγαλύτερη κλίμακα σε μεγαλύτερα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Σε μεγαλύτερη κλίμακα το πείραμα της Τήλου

«Ήδη το πρόγραμμα της Τήλου θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από το INSEAD. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθεί η πολιτεία και η περιφερειακή – τοπική αυτοδιοίκηση. Στην Τήλο δείξαμε ότι χρειάζεται η κατάλληλη εκπαίδευση των ανθρώπων, ώστε να υιοθετήσουν ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας και να εμπιστευτούν ξανά ένα σύστημα ανακύκλωσης».

Σε ερώτηση για την εφαρμογή του προγράμματος Just Go Zero Tilos σε εθνικό επίπεδο, ο κύριος Πολυχρονόπουλος απάντησε ότι: «το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους, άρα, όπου υπάρχουν άνθρωποι μπορεί να εφαρμοστεί. Κατά βάση είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικό που προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη στο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Το παράδειγμα της Τήλου έχει πολλά να μας διδάξει και θεωρώ ότι με τη βοήθεια της πολιτείας, το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί αρχικά σε περισσότερα νησιά και μετά στην ηπειρωτική Ελλάδα».