Μαρία Θεολόγη: Το έργο «Olympus» ύψους 300 εκ. ευρώ στο Μηλάκι Ευβοίας και οι στόχοι για τα δευτερογενή καύσιμα

You are currently viewing Μαρία Θεολόγη: Το έργο «Olympus» ύψους 300 εκ. ευρώ στο Μηλάκι Ευβοίας και οι στόχοι για τα δευτερογενή καύσιμα

Το 2023 στην Ευρώπη, 11 εργοστάσια του Ομίλου Lafarge – Holcim, αξιοποιούν σε ποσοστό 80% εναλλακτικά καύσιμα – Αντίστοιχοι στόχοι και για Ελλάδα

Στο έργο «Olympus» ύψους 300 εκ. ευρώ για τον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι Ευβοίας, και στους φιλόδοξους στόχους του Ομίλου Ηρακλή για τα δευτερογενή καύσιμα αναφέρθηκε η κα. Μαρία Θεολόγη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΗΡΑΚΛΗΣ Α.Ε. στο 2ο Φόρουμ «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο» της Α Energy.

Το έργο αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι, σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture Storage – CCS). Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους άνω των 300 εκ.. ευρώ, από τα οποία το Ταμείο Καινοτομίας θα καλύψει με χρηματοδότησή του τα 124,5 εκατ. ευρώ.

Τσιμέντο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

Σύμφωνα με το πλάνο, το «Olympus» θα δεσμεύει 1.200.000 τόνους CO2 ετησίως καθώς η μονάδα θα τροφοδοτείται 100% από Ανάκτηση Θερμότητας Αποβλήτων και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογίες OxyCalciner & Cryogenic Capture μεγάλης κλίμακας, ώστε στο τέλος του 2028 , να είναι δυνατή η διάθεση στην αγορά, τσιμέντου με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Σημαντικές είναι και οι νέες επενδύσεις ύψους 40 εκ. ευρώ προς το Net Zero που υλοποιούνται και στο εργοστάσιο του Βόλου, με ορίζοντα το 2030.

Η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αναφορικά με την χρήση εναλλακτικών καυσίμων, η κα Θεολόγη ανέφερε ότι για το 2023, το 28.7% της θερμικής ενέργειας του Ομίλου Lafarge – Holcim στην Ελλάδα, προήλθε από εναλλακτικές πηγές, το 17.4% προήλθε από βιομάζα, ενώ 207 ΚΤ εναλλακτικών καυσίμων αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή κλίνκερ.

Την ίδια χρονιά στην Ευρώπη, 11 εργοστάσια του Ομίλου αξιοποιούν σε ποσοστό 80% εναλλακτικά καύσιμα , ενώ διαχειρίζονται πάνω από 3 εκ. τόνους εναλλακτικών καυσίμων. Η Ευρώπη πρωτοπορεί στην αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων – EcofuelsL με στόχο την αύξηση της χρήσης τους από 60% σε 75% έως το 2025.

Στο πλαίσιο πάντως της «πράσινης» στρατηγικής του Ομίλου για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η πρόληψη ή η μείωση των απορριμμάτων είναι η πιο προτιμητέα λύση που ακολουθείται σε σχέση με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Η λιγότερο επιθυμητή λύση είναι η απόρριψη (υγειονομική ταφή, αποτέφρωση χωρίς ή περιορισμένη ανάκτηση ενέργειας). Σε ότι αφορά την συνεπεξεργασία, ανακτά ενέργεια, ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί υλικά και δεν αφήνει καθόλου κατάλοιπα. Επομένως είναι πιο επιθυμητή επιλογή από την απόρριψη.

Τι είναι η συνεπεξεργασία;

Η συνεπεξεργασία, όπως εξήγησε η κα Θεολόγη, είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία απορριμμάτων σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας, όπως το τσιμέντο. Μετατρέπει τα άχρηστα υλικά εφαρμόζοντας υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τη συνεπεξεργασία, τα ορυκτά που βρίσκονται στα απόβλητα αντικαθιστούν τον ασβεστόλιθο, τον άργιλο ή τον σίδηρο, ενώ η καύση παρέχει την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή κλίνκερ. Ως αποτέλεσμα, το 100% των εισροών αποβλήτων ανακυκλώνεται και ανακτάται χωρίς να παράγει υπολείμματα.

Είναι η συνεπεξεργασία ασφαλής;

Η συνεπεξεργασία χρησιμοποιείται παγκοσμίως για περισσότερα από 40 χρόνια ως λύση διαχείρισης απορριμμάτων. Υποστηρίζεται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και ακολουθεί αυστηρούς κανονισμούς, πρότυπα και περιβαλλοντικές άδειες για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε κλιβάνους τσιμέντου επιβεβαίωσαν ότι τα απόβλητα δεν επηρεάζουν τις εκπομπές του κλιβάνου ή το τελικό προϊόν. Η Σύμβαση της Βασιλείας το ενέκρινε για τη διάθεση επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη να εξετάσουν τη συνεπεξεργασία ως εργαλείο κυκλικής οικονομίας.

Ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

H ΑΓΕΤ Ηρακλής, μία από τις πιο ιστορικές τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, με διαδρομή 113 ετών, ανήκει στον Όμιλο Lafarge – Holcim, o oποίος δραστηριοποιείται σε 70 χώρες, διαθέτει 300 πατέντες για πράσινες κατασκευές, πέντε κέντρα έρευνας και ανάπτυξης και διεθνώς και στοχεύει στην μείωση 21% του CO2 στις καθαρές πωλήσεις του.

Στον όμιλο Όμιλο Lafarge – Holcim στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται επτά εταιρείες: η ΗΡΑΚΛΗΣ (Τσιμέντο / Κλίνκερ), η Lafrarge (Σκυρόδεμα), η Lava (Βιομηχανικά Ορυκτά), η Geocycle, (Διαχείριση αποβλήτων), η Heracles Shipping (ναυτιλία), η ΠΕΔΜΕΔΕ Eco (σύστημα ανακύκλωσης υλικών κατεδάφισης) και η W.A.T.T. Recycling (Ανακύκλωση και Διαχείριση απορριμμάτων). Η τελευταία προστέθηκε πρόσφατα στο δυναμικό του Ομίλου.

Ο Όμιλος παράγει 13 κατηγορίες προϊόντων. Στην Ελλάδα διατηρεί πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό, 4000 πελάτες, δύο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, 12 λιμάνια, 6 Τερματικούς Σταθμούς Τσιμέντου, 39 Εργοστάσια RMX και 17 Λατομεία.

Mπορείτε να δείτε εδώ την παρουσίαση της κας Μαρία Θεολόγη:

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας της κας Μ. Θεολόγη:

Τα βίντεο όλων των ομιλιών-παρουσιάσεων του 2ου Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο 2024”, είναι διαθέσιμα στο κανάλι της A Energy στο YouTube.