Εξοικονόμηση Ενέργειας και ΑΠΕ θα αποτρέψουν την Κλιματική Αλλαγή: Δηλώσεις Κάπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

You are currently viewing Εξοικονόμηση Ενέργειας και ΑΠΕ θα αποτρέψουν την Κλιματική Αλλαγή: Δηλώσεις Κάπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αναβάθμιση κτηρίων, ηλεκτροκίνηση, χρήση ΑΠΕ είναι πλέον καθημερινή πρακτική

Η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι οι δύο πυλώνες της πράσινης ενεργειακής μετάβασης που θα αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή, αναφέρει σε δηλώσεις του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελής Κάπρος.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον μας υπενθυμίζει τον ύψιστο στόχο της ανθρωπότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων στον πλανήτη μας. Η αποτροπή του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί την πρώτιστη μέριμνα όλων των χωρών. Η απειλούμενη άνοδος της θερμοκρασίας της γης, το αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας, η ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ήδη σε εξέλιξη. Η αιτία για αυτά, είναι κυρίως η καύση πετρελαίου, άνθρακα, λιγνίτη και φυσικού αερίου.

Η προσπάθεια αποτροπής του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται παγκόσμια σε καλύτερο σημείο από παλαιότερα, όμως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, όπως η στρατηγική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μηδενισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων αποτελεί τον κεντρικό στόχο. Με τον μετριασμό της κλιματικής απειλής αμβλύνονται τα μέγιστα όλα τα προβλήματα του περιβάλλοντος κι ωφελείται η ποιότητα του αέρα, τα δάση, τα ύδατα, η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Για την προστασία αυτή απαιτούνται και πιο εντατικές, αυτόνομες δράσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Οι δύο πυλώνες της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, που θα αποτρέψει την κλιματική αλλαγή, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία και οι υδατοπτώσεις, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα σε συνδυασμό με τον Κλιματικό Νόμο έχουν υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους και έχουν προβλέψει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και επενδύσεις για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Πρωτίστως, όμως, πρέπει να είναι και μέριμνα κάθε πολίτη και επιχείρησης. Η αναβάθμιση των κτηρίων, η ηλεκτροκίνηση, η φροντίδα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος είναι πλέον καθημερινή πρακτική.

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού, σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η ευημερία της ανθρωπότητας, το περιβάλλον, και η λειτουργία της οικονομίας, εξαρτάται από την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Οι ενδείξεις ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερους φυσικούς πόρους από ότι ο πλανήτης μπορεί να παρέχει με βιώσιμο τρόπο, αυξάνονται ραγδαία. Πολλά από τα οικοσυστήματα της Γης πλησιάζουν σε κρίσιμα σημεία καμπής, εξάντλησης ή μη αναστρέψιμης αλλαγής, υπό την πίεση της μεγάλης πληθυσμιακής αύξησης και της οικονομικής ανάπτυξης.