Στην ΗΛΕΚΤΩΡ το Εθνικό Βραβείο Energy Globe Ελλάδας 2023 για τη Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

You are currently viewing Στην ΗΛΕΚΤΩΡ το Εθνικό Βραβείο Energy Globe Ελλάδας 2023 για τη Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του Σταθμού έχει αποφευχθεί η έκλυση 43 εκ. κυβ. μέτρων βιοαερίου και έχουν παραχθεί 92.000 MWh πράσινης ενέργειας

Στην ΗΛΕΚΤΩΡ απένειμε ο Εμπορικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας – ADVANTAGE AUSTRIA κ. Christoph Sturm, το Εθνικό Βραβείο Energy Globe Ελλάδας 2023 για τη Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του Σταθμού, έχει αποφευχθεί η έκλυση 43 εκατομμυρίων κυβ. μέτρων βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ στην ατμόσφαιρα και έχουν παραχθεί περισσότερες από 92.000 MWh πράσινης ενέργειας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τουλάχιστον 390.000 τόνους διοξειδίου

Η απονομή του βραβείου έγινε πρόσφατα στον Σταθμό Αξιοποίησης Βιοαερίου στην Μαυροράχη, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε η Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας στην Θεσσαλονίκη κα Έβελυν Παπαδοπούλου. Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής της Μονάδας κ. Χρήστος Χασαπόπουλος, ενώ παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Γεώργιος Πανούσης, Προϊστάμενος Τμήματος Ενεργειακών Έργων ΗΛΕΚΤΩΡ, Ευστάθιος Λαφαζανίδης, Γ.Γ. ΦοΔΣΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αντώνιος Δαχλίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διάθεσης Στερεών Αποβλήτων ΦοΔΣΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενεργειακή – περιβαλλοντική βελτίωση των περιφερειακών ΧΥΤ

«Η Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου της Μαυροράχης αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή και περιβαλλοντική βελτίωση των περιφερειακών Χώρων Υγειονομικής Ταφής», ανέφερε ο Χρήστος Χασαπόπουλος, Διευθυντής της Μονάδας, και συνέχισε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι καθώς το βραβείο αυτό που αναδεικνύει καινοτόμα projects τα οποία ωφελούν το περιβάλλον, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, μειώνουν τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα και εντέλει αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, έρχεται ως μια σημαντική αναγνώριση για το έργο και την προσφορά της Μονάδας μας».

Ο Σταθμός Αξιοποίησης Βιοαερίου παράγει φθηνό ρεύμα, αποτρέποντας ταυτόχρονα την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου. Ο Σταθμός αποτελείται από τρία υπερσύγχρονα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη με συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 3,52 MW καθώς και από περιφερειακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του Σταθμού, έχει αποφευχθεί η έκλυση 43 εκατομμυρίων κυβ. μέτρων βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ στην ατμόσφαιρα και έχουν παραχθεί περισσότερες από 92.000 MWh πράσινης ενέργειας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τουλάχιστον 390.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, βελτιώνοντας σημαντικά την ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιφέρεια. Περαιτέρω, η ηλεκτρική ενέργεια εγχέεται στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή της Λητής και κατευθύνεται σε τοπικούς και απομακρυσμένους καταναλωτές, καλύπτοντας την ενεργειακή ανάγκη 7.500 νοικοκυριών.

Με περισσότερες από 180 συμμετέχουσες χώρες, ο θεσμός των Βραβείων Energy Globe αποτελεί σήμερα παγκοσμίως το πιο αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό βραβείο.

Ο θεσμός των βραβείων Energy Globe αποτελεί έμπνευση και πρωτοβουλία του Αυστριακού πρωτοπόρου στον τομέα της ενέργειας Wolfgang Neumann.