Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Αποφεύχθηκε προς το παρόν το ναυάγιο του έργου…

You are currently viewing Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Αποφεύχθηκε προς το παρόν το ναυάγιο του έργου…

Άτυπη παράταση για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου – Σιωπή ιχθύος τηρούν Κύπρος και Ελλάδα

Αποφεύχθηκαν προς το παρόν τα χειρότερα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, δηλαδή να ναυαγήσει οριστικά το έργο λόγω μη συμφωνίας της κυπριακής πλευράς.

Με τη Nexans, κατασκευάστρια του έργου, να έχει δώσει σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, άτυπη παράταση μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Κύπρο, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστούν προφανώς και σε πολιτικό επίπεδο όπως σχολίασε λακωνικά ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Τα δύο βασικά θέματα στα οποία η Κύπρος έχει ζητήσει να βρεθούν λύσεις παραμένουν πάντως τα ίδια, δηλαδή η οικονομική συμμετοχή της Κύπρου και το πολιτικό ρίσκο.

“Κεκλεισμένων των θυρών” η χθεσινή νέα συνάντηση

Η χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, πραγματοποιήθηκε “κεκλεισμένων των θυρών” με Αθήνα και Λευκωσία να κρατούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι και τις λύσεις που συζητήθηκαν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.

Διευκρινίσεις επί της επικαιροποιημένης μελέτης

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από την κυπριακή πλευρά ζητήθηκαν περισσότερες διασαφήσεις αναφορικά με βασικές οικονομικές και νομικές πτυχές του έργου με βάση την επικαιροποιημένη μελέτη κόστους οφέλους που πραγματοποίησε πρόσφατα η εταιρεία Exergia και το ΕΜΠ για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συμμετείχε στο μεγαλύτερο μέρος της σύσκεψης, χαρακτήρισε πολύ καλή επιλογή την απόφαση “να γίνει εκ του σύνεγγυς συζήτηση για το έργο”. Επίσης, οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Γιώργος Παπαναστασίου και Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσαν πως η συζήτηση θα συνεχιστεί – «προφανώς και σε πολιτικό επίπεδο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.Η συνέχιση των διαβουλεύσεων δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στο έργο, χωρίς βέβαια να προεξοφλείται η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της Αθήνας, το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί πως το έργο θα είναι οικονομικά βιώσιμο και στο στάδιο κατασκευής του – με την ανάκτηση εσόδου και στην Κύπρο πριν από την έναρξη λειτουργίας.

Η Λευκωσία επιδιώκει να υπάρξουν εξαρχής περαιτέρω διασφαλίσεις και για το γεωπολιτικό ρίσκο, ώστε να συναινέσει και στο θέμα της ανάκτησης εσόδου. Κι αυτό γιατί στόχος της είναι, σε περίπτωση μακρόχρονης καθυστέρησης ή ματαίωσης του πρότζεκτ εξαιτίας αντιδράσεων της Τουρκίας, να έχει αποκλεισθεί εκ των προτέρων πως δεν θα επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές για ένα έργο που δεν θα είναι πλέον βέβαιο αν και πότε θα λειτουργήσει.

Επιπλέον παραμένουν ανοικτά και τα τεχνικά ζητήματα παρά το γεγονός ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αυτά να κλείσουν άμεσα, για να ξεμπλοκάρει η κατασκευή του καλωδίου.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το «το έργο θα γίνει αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το γεωπολιτικό ρίσκο μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

Αναφορικά τέλος με το θέμα της οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές το έργο, τα στοιχεία της μελέτης του ΑΔΜΗΕ αλλά και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο αγορών ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου, δείχνουν, ότι το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη για τους Κύπριους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της Αθήνας, το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί πως το έργο θα είναι οικονομικά βιώσιμο και στο στάδιο κατασκευής του – με την ανάκτηση εσόδου και στην Κύπρο πριν από την έναρξη λειτουργίας.

Η σύσκεψη ξεκίνησε υπό τον πρόεδρο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη με τη συμμετοχή υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης, του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, του προέδρου του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσου Μανουσάκη και εκπροσώπων της Κομισιόν και της Νexans .

Από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο της κυβερνητικής πολιτικής αναφέροντας ότι «το έργο θα γίνει αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το γεωπολιτικό ρίσκο μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

Το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη για τους Κύπριους καταναλωτές υποστηρίζει ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, «το έργο δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές».

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, με βάση τα στοιχεία της μελέτης του ΑΔΜΗΕ και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο αγορών ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου, οι διαφορές τιμών είναι τόσο μεγάλες (το 2024 η κυπριακή αγορά είναι ακριβότερη κατά 72 ευρώ/μεγαβατώρα από την ελληνική) ώστε «σε όλα τα πιθανώς ρεαλιστικά σενάρια το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη για τους Κύπριους καταναλωτές».

To κυπριακό αγκάθι

Η κυπριακή πλευρά ωστόσο δεν προχωρά στη διευθέτηση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων -συνδέονται με τον γεωπολιτικό κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση του έργου και με τον χρόνο ανάκτησης του κόστους- οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο για να μην αναστείλει η κατασκευή του καλωδίου από τη γαλλική εταιρεία Nexans.

Πάντως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» που δημιουργεί τριβές στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Κύπρου για το έργο του Great Sea Interconnector φαίνεται ότι είναι το κόστος και πώς αυτό θα επιμεριστεί στις δύο πλευρές και λιγότερο το γεωπολιτικό ρίσκο.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Αγωνία για την “διάσωση” του έργου παρά την αρχική συμφωνία της Κύπρου με Ελλάδα και ΕΕ