Με ρεαλισμό και σύνεση οι επενδύσεις στις μπαταρίες – Μικροί και μεγάλοι επενδυτές σε αναμονή της πρόσκλησης ΥΠΕΝ για μπαταρίες ισχύος 4,6 GW

You are currently viewing Με ρεαλισμό και σύνεση οι επενδύσεις στις μπαταρίες – Μικροί και μεγάλοι επενδυτές σε αναμονή της πρόσκλησης ΥΠΕΝ για μπαταρίες ισχύος 4,6 GW

Τα έργα που θα ενταχθούν στο μέτρο θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε 18 μήνες μετά τη χορήγηση όρων σύνδεσης.

Μικροί και μεγάλοι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή της πρόσκλησης ΥΠΕΝ για μπαταρίες ισχύος 4,6 GW, έναντι 3,5 GW που προβλεπόταν αρχικά, με στελέχη της αγοράς να συνιστούν πάντως «ρεαλισμό και σύνεση» ειδικά στους μικρότερους επενδυτές. Οι μπαταρίες θα συμβάλλουν στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και στην μείωση των απωλειών από την ενέργεια από ΑΠΕ που σήμερα απορρίπτεται λόγω μη χωρητικότητας του δικτύου. Παράλληλα, αποτελούν όμως και μια καλή επένδυση, καθώς μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια όταν η τιμή είναι χαμηλή και να την πωλούν στο σύστημα όταν είναι υψηλή.

Πλην όμως συνίσταται προσοχή, καθώς το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στοχεύει στην εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ισχύος 4.300 MW έως το 2030 και η ισχύς αυτή ήδη φαίνεται να υπεκαλύπτεται, όπως έγινε και στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών.

Βέβαια, η σχετική πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επενδύσεις σε standalone – αυτόνομες μπαταρίες, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί εντός της εβδομάδας, αφορά κυρίως μικρότερες μπαταρίες που θα τοποθετούνται πανελλαδικά. Αναλυτικότερα, προβλέπει την εγκατάσταση αυτόνομων μπαταριών συνολικής ισχύος 4.500 ΜW (μεγαβάτ), χωρίς καμία επενδυτική ή λειτουργική πριμοδότηση και με ουσιαστικό κίνητρο την fast track σύνδεση των έργων με το ηλεκτρικό σύστημα μεταφοράς ρεύματος του ΑΔΜΗΕ ή με το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ. Τα έργα που θα ενταχθούν στο μέτρο θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε 18 μήνες μετά τη χορήγηση όρων σύνδεσης.

Η πρόσκληση αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ και έρχεται σε συνέχεια τριών διαγωνισμών που έχει ήδη διενεργήσει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για αποθήκευση ενέργειας με τα έργα που κατακυρώθηκαν να είναι της τάξης των 900 MW και να συγκεντρώνονται στα χέρια μεγάλων κυρίως ομίλων. Μάλιστα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τρίτου διαγωνισμού αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 200 MW.

Οι όροι εγκατάστασης

Τα έργα σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Ειδικότερα, το μέγιστο όριο ισχύος Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης που μπορούν να χορηγηθούν από τον ΑΔΜΗΕ καθορίζεται στα 2.650 MW. Αυτή, επιμερίζεται σε: 600 MW μεμονωμένων έργων μπαταριών τα οποία θα έχουν συνάψει διμερείς δεσμευτικές συμφωνίες αγοραπωλησίας ρεύματος (PPAs) χρονικής διάρκειας τουλάχιστον οχτώ ετών είτε με ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές (για τα 500 MW) είτε με επιχειρήσεις (για τα 100 MW) για το σύνολο της ισχύος και χωρητικότητας του σταθμού αποθήκευσης. Η μέγιστη ισχύς έγχυσης της κάθε μονάδας πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 10 MW και ταυτόχρονα να μην υπερβαίνει τη μέγιστη ετήσια ισχύ κατανάλωσης της επιχείρησης ή της ενεργοβόρου βιομηχανίας (κατά το 2024 ή κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία).

Πάνω από 1.800 MW για σταθμούς αποθήκευσης είναι υποψήφιοι για ένταξη στις προηγούμενες κατηγορίες. Σε αυτήν την ομάδα έργων η μεγαλύτερη ισχύς για χορήγηση όρων σύνδεσης θα δοθεί για έργα που θα εγκατασταθούν σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (από 300 MW) αλλά και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (από 150 MW), μεταξύ άλλων περιοχών.

Σε workshop της ΕΛΕΤΑΕΝ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις σχετικά με τους όρους σύνδεσης των νέων ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια μέχρι να έχουμε την αποθήκευση ενέργειας, την ευελιξία για την παροχή όρων σύνδεσης».

H Eλλάδα πάντως είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει καθυστερήσει στις μπαταρίες, παρότι αυτές διασφαλίζουν σημαντική βελτίωση του ενεργειακού συστήματος και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή ισορροπία, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να ζουν με τις περικοπές, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε τις προάλλες και ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, οι περικοπές είναι ένας ενδιάμεσος, πλην όμως αναγκαστικός τρόπος επιβίωσης τα επόμενα χρόνια.