ΕΛΕΤΑΕΝ ενόψει επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ: Με αύξηση των αιολικών θα επανέλθει σε ισορροπία το μείγμα τεχνολογιών

You are currently viewing ΕΛΕΤΑΕΝ ενόψει επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ: Με αύξηση των αιολικών θα επανέλθει σε ισορροπία το μείγμα τεχνολογιών

Με αύξηση των αιολικών θα επανέλθει σε ισορροπία το μείγμα τεχνολογιών επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα). Η ΕΛΕΤΑΕΝ διαπιστώνει ότι ο στόχος για τα χερσαία αιολικά πάρκα το 2030 έχει αυξηθεί σε σχέση με το σενάριο του Οκτωβρίου 2023 και αυτό είναι θετικό. Όμως η βελτίωση αυτή δεν είναι επαρκής να επαναφέρει σε ισορροπία το μείγμα τεχνολογιών.

Η αποκατάσταση της ισορροπίας χρειάζεται διότι θα οδηγήσει σε:

  • μείωση των περικοπών ενέργειας,
  • αύξηση των εξαγωγών πράσινης ενέργειας και
  • μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν παρουσιαστεί σε ειδικές εκδηλώσεις κατά το προηγούμενο διάστημα, ο κατάλληλος συνδυασμός αντιστοιχεί σε περίπου 40% ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά και 60% ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επίτευξης αυτού του νέου, βέλτιστου μείγματος. Τα μέτρα αυτά εκτείνονται σε ένα μεγάλο εύρος πολιτικών.

Μεταξύ άλλων η ΕΛΕΤΑΕΝ προτείνει:

  • Την χορήγηση ΟΠΣ κατ’ αναλογία του μείγματος του ΕΣΕΚ.
  • Την θέσπιση της κατά προτεραιότητα περικοπής των έργων που υλοποιούνται και λειτουργούν καθ’ υπέρβαση του στόχου της τεχνολογίας τους.
  • Την διασφάλιση της εφαρμογής της αδειοδοτικής νομοθεσίας από όλες τις υπηρεσίες που δεν ανήκουν άμεσα στο ΥΠΕΝ και συστηματικά την αγνοούν ή την παρερμηνεύουν ή την παρακάμπτουν.
  • Την ενσωμάτωση των στόχων του ΕΣΕΚ στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και όλα τα συναφή θεσμικά κείμενα και πρωτοβουλίες, ώστε να εκτιμηθεί ορθά η δυσμενής επίπτωση στο κόστος ενέργειας και στην ενεργειακή μετάβαση εκ του οριζόντιου αποκλεισμού της αιολικής ενέργειας από εκτεταμένες περιοχές της χώρας που προτείνουν χωρίς ειδική εξέταση και τεκμηρίωση.
  • Την ανάληψη από την Πολιτεία δράσεων επικοινωνίας και ενημέρωσης για τα οφέλη και τις πραγματικές επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα fake news που διασπείρονται συνεχώς.

Το Υπόμνημα περιέχει επίσης σχόλια και προτάσεις για:

  • την μεταρρύθμιση του μοντέλου αγοράς,
  • τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας και
  • την έρευνα και καινοτομία. Για την τελευταία προτείνεται να εισαχθούν πολιτικές για την έρευνα στα προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Το Υπόμνημα οργανώνεται στα ακόλουθα 10 κεφάλαια:

  1. Μείγμα τεχνολογιών και μέτρα για την επίτευξή του
  2. Περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας
  3. Εξαγωγές πράσινης ενέργειας
  4. Κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας
  5. Μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
  6. Εξηλεκτρισμός της οικονομίας
  7. Καινοτομία και ανταγωνιστικότητα
  8. Διοίκηση και εφαρμογή της αδειοδοτικής νομοθεσίας
  9. ΕΣΕΚ και πλαίσιο χωροταξίας και περιβαλλοντικής προστασίας
  10. Επικοινωνία και ενημέρωση

Δείτε το Υπόμνημα της ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΔΩ