Ανάγκη για στροφή στην κυκλική οικονομία στον τομέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων
Η ανάγκη για εθνική στρατηγική για το νερό, αλλά και για αναδιοργάνωση των φορέων διαχείρισης νερού, επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΡΑΑΕΥ Αθανάσιο Δαγούμα. Με την ευκαιρία του Athens Energy Summit, ο κ. Δαγούμας επεσήμανε ότι «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε εντείνει τις προσπάθειες για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν κρίσιμο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας».
Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στο καθεστώς που επικρατεί στους 332 δήμους της Ελλάδας επεσήμανε ότι 60 έχουν οργανισμούς διαχείρισης νερού και αποβλήτων που ελέγχονται από την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ, ενώ περίπου 270 έχουν δικές τους εταιρείες. Όσον αφορά στο ζήτημα των απωλειών νερού, τόνισε ότι οι οργανισμοί πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και επεσήμανε ότι, ενώ στις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης υδάτινων πόρων οι απώλειες ανέρχονται σε περίπου 20% (με στόχο να μειωθούν στο 10%), στις μικρές εταιρείες το ποσοστό φτάνει και ξεπερνά, σε ορισμένες περιπτώσεις, το 50%.
Απαιτείται εθνικό στρατηγικό σχέδιο με σύγχρονα μοντέλα σχεδιασμού και ανάπτυξης λύσεων
Από τη δική του πλευρά ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner και Energy, Resources & Industrials Sector Leader στη Deloitte, επικέντρωσε επίσης σε ένα νέο σύστημα οργάνωσης, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για μια εθνική στρατηγική για το νερό.
«Τα σχέδια που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα βασίζονται σε δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας», επεσήμανε. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτείται εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα μοντέλα σχεδιασμού και ανάπτυξης λύσεων», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις από την έλλειψη νερού θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ετησίως στο μέλλον.
Αφαλάτωση και διαχείριση των υδάτινων πόρων
Ο κ. Βασίλης Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής της ΕΝΟΙΑ, ανέφερε ότι οι υπερβάλλουσας σήμερα ποσότητες από παραγωγή ΑΠΕ μπορούν να αξιοποιηθούν για τις μονάδες αφαλάτωσης.
Ειδικότερα υπογράμμισε ότι η διαχείριση του νερού συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο και είπε ότι το πλεόνασμα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ στην Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μονάδες αφαλάτωσης.