Δημήτρης Καρδοματέας: Ποια είναι η τελική αγορά βιομεθανίου στο ΕΣΕΚ – Το βάρος στην μετατροπή υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου σε βιομεθάνιο

You are currently viewing Δημήτρης Καρδοματέας: Ποια είναι η τελική αγορά βιομεθανίου στο ΕΣΕΚ – Το βάρος στην μετατροπή υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου σε βιομεθάνιο
ο κ. Δημήτρης Καρδοματέας, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ

Με κόστος γύρω στο 1 εκ. ευρώ, η μετατροπή υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου σε βιομεθάνιο είναι πιο εύκολη και οικονομική επένδυση, είπε ο κ. Καρδοματέας στο Φόρουμ Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομεθάνιο της Α Energy

Στην τελική αγορά βιομεθανίου στο ΕΣΕΚ – Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και γιατί θα δοθεί βάρος στην μετατροπή υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου σε βιομεθάνιο, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Δημήτρης Καρδοματέας, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ στο 2ο Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο“, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από την Α Energy με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον επιστημονικό συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και τη συμμετοχή της αγοράς, ο κ. Καρδοματέας αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για το βιομεθάνιο, που έρχεται σύντομα σε δημόσια διαβούλευση αλλά και στις προϋποθέσεις επιτυχίας των επικείμενων επενδύσεων.

ΕΣΕΚ και βιομεθάνιο

Σημειώνεται ότι το ΚΑΠΕ έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ το οποίο βγαίνει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, ενώ είναι επίσης αρμόδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ, το βιομεθάνιο, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του ΕΣΕΚ είναι το πρώτο από τα εναλλακτικά καύσιμα το οποίο θα αναπτυχθεί και αυτό, γιατί είναι και οικονομικό αλλά και ώριμο τεχνολογικά σε αντίθεση με άλλα εναλλακτικά καύσιμα τα οποία μένουν για αργότερα καθώς χρειάζονται επιπλέον χρόνο ωρίμανσης. Είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι το βιομεθάνιο, καθώς αποτελεί μια μορφή επεξεργασίας αποβλήτων συνδέεται άμεσα και με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, αγροτικής και κτηνοτροφικής.

Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΕΚ, προβλέπεται η ανάπτυξη του βιομεθανίου με δύο τρόπους, είτε με την μετατροπή υπαρχουσών μονάδων βιοαερίου σε βιομεθάνιο είτε με ανάπτυξη νέων μονάδων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του αρμόδιου τμήματος βιομάζας του ΚΑΠΕ από τις 2,1 τεραβατώρες (TWh), που είναι ο στόχος παραγωγής βιομεθανίου για το 2030 στο ΕΣΕΚ, οι 1,1 τεραβατώρες (TWh), θα προέλθουν από μετατροπή υφιστάμενων μονάδων και το υπόλοιπο από νέες μονάδες.

Οι τέσσερις τομείς που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο

Φυσικά, για την ανάπτυξη του κλάδου απαιτείται σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Το νομοσχέδιο για το βιομεθάνιο έχει ήδη καταρτιστεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχόλια των εμπλεκομένων φορέων που έχουν ήδη γίνει και στην παρούσα φάση βρίσκεται για περαιτέρω επεξεργασία στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει και τους τέσσερεις τομείς που απαιτούνται για να αναπτυχθεί η βιομηχανία του βιομεθανίου, ξεκινώντας από την πρώτη ύλη και τη συλλογή της. Στη συνέχεια, ασχολείται με τον δεύτερο τομέα, που είναι η έγχυση στα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και στα δίκτυα διανομής. Ο τρίτος τομέας είναι οι πιστοποιήσεις του βιομεθανίου ως ανανεώσιμο αέριο, που είναι επίσης σημαντικός για την οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων και ο τελευταίος τομέας είναι οι ενισχύσεις που θα δοθούν και οι οποίες δεν θα κινηθούν σε ιδιαίτερα υψηλά μεγέθη.

Τόνισε επίσης, ότι για όλα αυτά τα θέματα, το ΚΑΠΕ βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους, τους παραγωγούς βιοαερίου και βιομάζας, τους Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής Φυσικού Αερίου, την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και τον ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση κατά πάσα πιθανότητα των πιστοποιήσεων και τα επιμέρους θέματα. Για να προσθέσει, ότι το νομοσχέδιο για το βιομεθάνιο καθυστέρησε εν μέρει, λόγω φόρτου εργασιών του ΥΠΕΝ, κυρίως όμως, γιατι τα θέματα που πραγματεύεται είναι πολύ δύσκολα.

Οι μετατροπές σε προτεραιότητα

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι ρεαλιστικός ο στόχος να φτάσουμε μέσα σε έξι χρόνια σε παραγωγή 1,2 εκ. τεραβατωρών βιομεθανίου, ο κ. Καρδοματέας εκτίμησε ότι ο στόχος δεν είναι μη ρεαλιστικός, αλλά απλώς δύσκολος, κυρίως λόγω των περιορισμών στην πρώτη ύλη. Επεσήμανε όμως, ότι θα δοθεί βάρος στην μετατροπή των υπαρχουσών μονάδων βιοαερίου σε βιομεθάνιο γιατί πιο εύκολη και πιο οικονομική, καθώς το μέσο κόστος επένδυσης είναι γύρω στο ένα (1) εκ. ευρώ. Επιπλέον, οι μετατροπές γίνονται γρήγορα και από κει και πέρα θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι νέες μονάδες. Αντίθετα, οι καινούργιες μονάδες είναι πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες, αντιμετωπίζοντας επιπλέον και τις καθυστερήσεις σε θέματα αδειοδότησης. Βέβαια, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ, το τι θα γίνει τελικά με τις επενδύσεις και ποιες θα προηγηθούν, θα το δείξει η πράξη καθώς στο τέλος της ημέρας, τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι επιχειρηματίες του χώρου.

Μονάδες βάσης – Πώς θα γίνεται η Έγχυση

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν μονάδες βιομεθανίου θα θεωρηθούν μονάδες βάσης, ο κ. Καρδοματέας απάντησε ότι θα λειτουργούν συνεχώς και μάλιστα θα υπάρξει ειδική πρόνοια, σε περίπτωση που το δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει τις παραγόμενες ποσότητες (πχ καλοκαίρι), ώστε να να περνούν αυτές στο δίκτυο μεταφοράς. Για την έγχυση και αν αυτή θα γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο του αγωγού ή θα δημιουργηθούν κάποια κεντρικά σημεία συμπίεσης διευκρίνισε τα εξής:

«Κάθε μονάδα θα έρχεται σε επαφή με τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής ή Μεταφοράς και θα λαμβάνει μια προσφορά, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τους όρους σύνδεσης που υπάρχουν στις ΑΠΕ. Θα υπάρχει ένας κανόνας, ότι μέχρι ενός ορίου, το κόστος θα καλύπτεται από τον Διαχειριστή και θα πηγαίνει στη ρυθμιζόμενη βάση, ένα άλλο τμήμα του κόστους θα είναι 50-50 και το υπόλοιπο, αν η μονάδα είναι πολύ μακριά από το δίκτυο, καλύπτεται από τον επενδυτή. Δίκτυο συλλογής δεν θα υπάρχει καθώς δεν αποτελεί οικονομική λύση. Σε κάθε περίπτωση, ο παράγοντας γειτνίασης των μονάδων με το δίκτυο είναι πολύ σημαντικός. Όλα αυτά τα θέματα πάντως θα αντιμετωπίζονται στην οριστική προσφορά σύνδεσης και κατά περίπτωση.

Τέλος, σε ερώτημα για την προοπτική παραπέρα αξιοποίησης του καφέ κάδου (βιοαπόβλητα), ως πρώτη ύλη για το βιομεθάνιο, ο κ. Καρδοματέας ανέφερε ότι το σχετικό θέμα έχει τεθεί στην Γενική Γραμματεία Αποβλήτων του ΥΠΕΝ και ενδέχεται να υπάρξουν σύντομα σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την κουλτούρα της διαλογής αποβλήτων, τόσο σε επίπεδο πολίτη όσο και επιχειρήσεων.

Ακολουθεί το Βίντεο απο τις τοποθετήσεις του κ. Καρδοματέα:

Τα βίντεο όλων των ομιλητών που συμμετείχαν στο 2ο Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο 2024”, είναι διαθέσιμα στο κανάλι της A Energy στο YouTube.