Γεώργιος Πανούσης, ΗΛΕΚΤΩΡ: Δεν είναι σκόπιμο να εφαρμοστεί αρχικά, σύστημα ανταγωνιστικής διαδικασίας στο βιομεθάνιο

You are currently viewing Γεώργιος Πανούσης, ΗΛΕΚΤΩΡ: Δεν είναι σκόπιμο να εφαρμοστεί αρχικά, σύστημα ανταγωνιστικής διαδικασίας στο βιομεθάνιο

Δεν έχουν ακόμα καλυφθεί ούτε οι στόχοι ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο, της τάξης των 300 MWe

Την εκτίμηση ότι δεν είναι σκόπιμη η εφαρμογή συστήματος ανταγωνιστικής διαδικασίας στο βιομεθάνιο, σε αρχικό τουλάχιστον στάδιο, διατύπωσε στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο» της A Εnergy, o κ. Γεώργιος Πανούσης, Υπεύθυνος Λειτουργιών Ενεργειακών Έργων της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.

Ο κ. Πανούσης, αναφερόμενος στις προοπτικές παραγωγής βιομεθανίου από βιοαέριο παραγόμενο σε ΧΥΤΑ, εξήγησε τεχνικά θέματα και πρότεινε σειρά εξειδικευμένων κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη ανάμεσα σε άλλα και το μικρό μέγεθος της αγοράς βιοαερίου. Για να προσθέσει, ότι δεν έχουν ακόμα καλυφθεί ούτε οι στόχοι ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο, που είχαν τεθεί στα 300 MWe.

Αξιοποίηση του βιοαερίου ΧΥΤΑ

Στην παρουσίασή του, ο κ. Γεώργιος Πανούσης αναφέρθηκε επίσης στην μακρόχρονη λειτουργία σταθμών βιοαερίου της ΗΛΕΚΤΩΡ από αξιοποίηση του βιοαερίου ΧΥΤΑ και συγκεκριμένα:

  1. Στην ΒΕΑΛ (Μέτοχοι JV ΗΛΕΚΤΩΡ-EDL:50%-50%), στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, δυναμικότητας 23,58 ΜWe
  2. Στην ΗΛΕΚΤΩΡ, ΧΥΤΑ Ταγαράδων, (αρχικά) 5 MWe, πλέον 3,78 ΜWe
  3. Στην ΗΛΕΚΤΩΡ, ΧΥΤΑ Μαυροράχης, 3,52 MWe
  4. Στην Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ – Θαλής, στον ΧΥΤΑ Κοζάνης, δυναμικότητας 1,26 MWe

Επεσήμανε ότι η κατανάλωση των σταθμών βιοαερίου της ΗΛΕΚΤΩΡ εκτιμάται σε περίπου 120 εκ.. m3 βιοαερίου/έτος ή σε ισοδύναμο 54 εκατ. m3 βιομεθανίου/έτος. Το βασικό πρόβλημα του βιοαερίου ΧΥΤΑ είναι η περιεκτικότητά του σε Ο2 και Ν2, οπότε απαιτούνται επιπρόσθετα στάδια καθαρισμού, όπως π.χ. κρυογενική απόσταξη (cryogenic distillation).

Ταχύτατα αναπτυσσόμενη η αγορά βιομεθανίου

Στοιχεία της ΕΒΑ δείχνουν ότι η αγορά βιομεθανίου αναπτύσσεται ταχύτατα με την πλειονότητα των μονάδων βιοαερίου (58%) να είναι ήδη συνδεδεμένες στο δίκτυο διανομής και το 17% αυτών στο δίκτυο μεταφοράς Φ.Α. Με βάση τις ιδιαιτερότητες της αγοράς βιοαερίου ο κ. Πανούσης πρότεινε τα παρακάτω κίνητρα ως πλέον κατάλληλα για επενδύσεις αναβάθμισης βιοαερίου σε βιομεθάνιο.

Προτεινόμενα επενδυτικά κίνητρα

Ειδικότερα, όπως ανέφερε:

  1. Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα μερικής αναβάθμισης βιοαερίου χωρίς τροποποίηση των υφιστάμενων Συμβάσεων Σύνδεσης & Πώλησης.
  2. Είναι απαραίτητο να δίνεται προτεραιότητα παροχής επενδυτικών κινήτρων σε υφιστάμενες μονάδες που επιθυμούν ολική ή μερική αναβάθμιση, καθώς τα σχετικά έργα είναι πολύ πιο ώριμα κατασκευαστικά & αδειοδοτικά.
  3. Δεν είναι σκόπιμο να εφαρμοστεί, αρχικά, σύστημα ανταγωνιστικής διαδικασίας, δεδομένου ότι η αγορά βιοαερίου είναι ήδη πολύ μικρή και δεν έχουν καλυφθεί ούτε οι στόχοι ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο (είχαν τεθεί σε 300 MWe).
  4. Θα πρέπει να υιοθετηθεί παράλληλη επενδυτική ενίσχυση κεφαλαίου για το σύστημα αναβάθμισης και μόνο.
  5. Οι εταιρείες διανομής θα πρέπει υποχρεωτικά να συμβάλλονται με τον παραγωγό βιομεθανίου (RNG)
  6. Έργα μερικής ή ολικής αναβάθμισης πρέπει να έχουν απλούστερη αδειοδοτική διαδικασία.
  7. Είναι σκόπιμο, οι τιμές λειτουργικής ενίσχυσης να καθορίζονται βάσει Α’ υλών. Ειδικά για το Landfill Gas είναι απαραίτητο να καθοριστεί προσαύξηση τιμής εξαιτίας της σταδιακά μειούμενης περιεκτικότητας σε CH 4.
  8. Θα πρέπει να προβλεφθεί συντελεστής προσαύξησης τιμής αναλόγως του επιπέδου πίεσης έγχυσης του RNG.
  9. Η ποιότητα του RNG δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά αυστηρή εκτοξεύοντας το CAPEX και το OPEX των έργων αναβάθμισης.

Τέλος, ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε σε παραδείγματα έργων αναβάθμισης βιοαερίου από ΧΥΤΑ μεγάλου μεγέθους.

Μπορείτε να δείτε εδώ την παρουσίαση του κ. Πανούση:

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας του κ. Γ. Πανούση:

Τα βίντεο όλων των ομιλιών-παρουσιάσεων του 2ου Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο 2024”, είναι διαθέσιμα στο κανάλι της A Energy στο YouTube.