Και στις δύο περιοχές, το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι κορεσμένο, με τις δυο επιχειρήσεις να προσβλέπουν πλέον στα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα
Σε τυροκομείο στην Αρκαδία και σε ένα σούπερ μάρκετ στην Άρτα, εξελίσσονται τα δύο πρώτα πιλοτικά έργα για Βιομηχανικά Μικροδίκτυα στην Ελλάδα, προκειμένου να προσφέρουν στις επιχειρήσεις που τα υλοποιούν, την απαιτούμενη υψηλή ποιότητα ισχύος για την παραγωγική διαδικασία. Και στις δύο περιοχές, το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι κορεσμένο, με τις επιχειρήσεις να εκτιμούν ότι τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα αποτελούν μια εναλλακτική λύση.
Ειδικότερα: Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Δρ. Παναγιώτης Ρωμανός, συντονιστής των δύο πιλοτικών και ενεργειακός σύμβουλος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, με την ευκαιρία σχετικής συνέντευξης του προέδρου του ΠΑΣΕΒΙΠΕ κ. Πέτρου Μαντά στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” και στον δημοσιογράφο κ. Φίλη Καϊτατζή, τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα είναι καταρχάς ηλεκτρικά δίκτυα.
Αναφορικά με την υλοποίηση των δύο πιλοτικών Βιομηχανικών Μικροδικτύων σε κορεσμένες περιοχές στον ελλαδικό χώρο, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ενημερωμένος, σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό. Πηγές μάλιστα του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι έχει ήδη εγκριθεί η αδειοδότησή τους, θεωρώντας πάντως ότι τα μικροδίκτυα είναι μια ακριβή λύση σε συνδυασμό με την ακριβή ακόμα αποθήκευση ενέργειας. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ωστόσο, ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή το net billing, τότε μικροδίκτυα και αποθήκευση θα αποτελέσουν ιδανικό συνδυασμό και με σημαντική μείωση του κόστους.
Αρκαδία: Φωτοβολταϊκό Βιομηχανικό Μικροδίκτυο με υπερπυκνωτές και flywheels
Το πρώτο Βιομηχανικό Μικροδίκτυο, βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι στο Τυροκομείο Αρκαδίας: Έχει ήδη εγκατασταθεί ένα Φωτοβολταϊκό Σύστημα με Συμψηφισμό (Net Metering) ισχύος 152 kW. Όμως, στην περιοχή της Τρίπολης εμφανίζονται συχνά βυθίσεις τάσης, με αποτέλεσμα την απώλεια της παραγωγής κατά τη διάρκεια της παστερίωσης. Το Φωτοβολταϊκό Βιομηχανικό Μικροδίκτυο θα ενσωματώσει υπερπυκνωτές και νέου τύπου flywheels (μικρού όγκου μονάδες αποθήκευσης ενέργειας για μικρό χρονικό διάστημα),για να προσφέρει την απαιτούμενη υψηλή ποιότητα ισχύος, η οποία είναι σημαντική στην παραγωγική διαδικασία.
Άρτα: Βιομηχανικό Μικροδίκτυο με Φωτοβολταϊκό Σταθμό και Net Billing
Το δεύτερο Βιομηχανικό Μικροδίκτυο –υλοποιείται αυτή την περίοδο– είναι σε σούπερ μάρκετ στην Άρτα, όπου το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι κορεσμένο: Η ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση του σούπερ μάρκετ είναι 235.000 kWh με κόστος 73.000 ευρώ. Το Βιομηχανικό Μικροδίκτυο θα επιτρέψει την εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 60 kW – σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ήταν αδύνατο. Σε αυτό το Φ/Σ θα ενσωματωθούν μπαταρίες, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες που δίνονται από το Net Billing. Είναι άλλωστε θέμα ημερών η έκδοση της υπουργικής απόφασης για το νέο μοντέλο αυτοκατανάλωσης, βάσει του οποίου ο ενεργειακός συμψηφισμός γίνεται με βάση την αξία της ενέργειας, όχι με βάση την ποσότητα όπως στο net metering.
Τι θα κοστίσει και πότε θα αποσβεστεί
Το κόστος του Βιομηχανικού Μικροδικτύου ισχύος 150 kW στο σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένου του Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 60 kW, έχει υπολογιστεί 120.000 ευρώ, εξοικονομώντας 40% ηλεκτρική ενέργεια, με ετήσια οφέλη περίπου 30.000 ευρώ και απόσβεση σε λιγότερο από 4 χρόνια!
Διαβάστε επίσης: Είναι τα μικροδίκτυα λύση στην ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας; Συνέντευξη του Δρ. Παναγιώτη Ρωμανού στην Άντα Σεϊμανίδη