Βασίλης Καραμούζης: Δεν υπάρχει κίνδυνος κόκκινων δανείων από τις περικοπές στις ΑΠΕ – Το πρόγραμμα Energy Baseload Swap της Εθνικής Τράπεζας

You are currently viewing Βασίλης Καραμούζης: Δεν υπάρχει κίνδυνος κόκκινων δανείων από τις περικοπές στις ΑΠΕ – Το πρόγραμμα Energy Baseload Swap της Εθνικής Τράπεζας

Το Energy Baseload Swap σταθεροποιεί για 10 χρόνια, το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις και το έσοδο αντίστοιχα για τους παραγωγούς ΑΠΕ

Δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας “κόκκινων” δανείων από τις περικοπές στα έργα ΑΠΕ, επεσήμανε χθες ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Για να προσθέσει, ότι οι περικοπές δεν οδηγούν σε μείωση των εσόδων σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός τους. Αναφερόμενος εξάλλου στο πρόγραμμα Energy Baseload Swap της Εθνικής που σταθεροποιεί για 10 χρόνια τις τιμές ενέργειας για επιχειρήσεις και παραγωγούς ΑΠΕ, εξήγησε ότι η αγορά ενέργειας έχει πλέον αυξημένα ρίσκα για τον παραγωγό ενέργειας και τον εταιρικό καταναλωτή, γι΄αυτό και η τράπεζα στόχευσε σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο σταθερές τιμές ενέργειας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο κ. Καραμούζης, αναφέρθηκε στο ρόλο της Εθνικής ως “Ενεργειακή Τράπεζα” όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στην απόφασή της να διατηρήσει το ηγετικό ποσοστό άνω του 30% που κατέχει στην ενεργειακή αγορά, αλλά και στην χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας που θα απαιτήσει μόνον στον τομέα των ΑΠΕ νέες επενδύσεις ύψους 15 έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το 2030. Από αυτά τα κεφάλαια, περίπου το 50% θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, έχει διαμορφωθεί στον κλάδο ένα νέο τοπίο, καθώς έχουν πλέον αποσυρθεί τα κρατικά εγγυημένα έσοδα, με αποτέλεσμα ένα αυξημένο ρίσκο για τράπεζες και επενδυτές. Επιπλέον, ξεκίνησαν και οι περικοπές της παραγωγής πράσινης ενέργειας από έργα ΑΠΕ, κάτι που λαμβάνεται πλέον υπόψη και στα stress test για τις νέες χρηματοδοτήσεις. Πάντως, όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για κόκκινα δάνεια στις ΑΠΕ. Αρκετοί ωστόσο επενδυτές θέλουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους προσφέροντας πρόσθετες εγγυήσεις.

Το πρόγραμμα Energy Baseload Swap και πως θα λειτουργήσει

ο Βασίλης Καραμούζης

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα Energy Baseload Swap της Εθνικής, που σταθεροποιεί για 10 χρόνια τις τιμές ενέργειας για επιχειρήσεις και παραγωγούς ΑΠΕ, εξήγησε ότι τους τελευταίους 18 μήνες η αγορά ενέργειας έχει αυξημένα ρίσκα για τον παραγωγό ενέργειας και τον εταιρικό καταναλωτή, γι΄αυτό και η Εθνική στόχευσε σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο σταθερές τιμές ενέργειας. Το πρόγραμμα Energy Baseload Swap είναι μια άτυπη PPA πλατφόρμα, που ξεκίνησε να λειτουργεί πρόσφατα από την ίδια την τράπεζα και δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να σταθεροποιήσουν το ενεργειακό τους κόστος αν είναι επιχειρήσεις-καταναλωτές ή το έσοδο τους αν είναι παραγωγοί ΑΠΕ για περίοδο έως και 10 ετών, μέσω διμερούς χρηματοοικονομικής σύμβασης με την Εθνική.

Επομένως, τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί παραγωγοί ΑΠΕ έχουν κλειδωμένη ταρίφα, χωρίς απαραίτητα να συνάψουν διμερή συμφωνία (PPA) με κάποιο μεγάλο καταναλωτή, και ως εκ τούτου αποκτούν την ευχέρεια να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στην υλοποίηση της επένδυσης και να εξασφαλίσουν πιο εύκολα χρηματοδότηση, δεδομένου του μειωμένου ρίσκου.

Το 50% των έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν ΑΠΕ

Συνολικότερα, η Εθνική διαθέτει πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων ΑΠΕ ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 30% της αγοράς, καλύπτοντας όλο το φάσμα των παραδοσιακών έργων ΑΠΕ, από ενεργειακές κοινότητες και άλλα μικρά έργα, μέχρι πολύ σύνθετα μεγάλα πάρκα, όπως για παράδειγμα τρία έργα από τα οποία θα αγοράζει ενέργεια η Αmazon. Το 50% των έργων που εντάσσει η Εθνική στο Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν ΑΠΕ, ενώ από το 1 δισ. των συμφωνιών της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του προγράμματος Green Investments στην Ελλάδα, η Εθνική έχει ήδη απορροφήσει το 80%. Επιπλέον, η Εθνική πραγματοποίησε και την πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων στην Ελλάδα.

Είναι επίσης πρωταγωνιστής στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων διασυνδέσεων και μεταφοράς ενέργειας και δεδομένων που αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα, είναι πρωτοπόρος στη χρηματοδότηση των έργων αποθήκευσης και στην προσφορά καινοτόμων προϊόντων για τον κλάδο.

Έχει ήδη χρηματοδοτήσει διασυνοριακές και εγχώριες διασυνδέσεις καλωδίων, όπως το East Med Corridor που συνδέει ψηφιακά τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη. Στηρίζει επίσης την ηλετρική διασύνδεση Great Sea Interconnector Ελλάδας Κύπρου, έχοντας στείλει την σχετική επιστολή ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο προς την Κομισιόν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συναρτά τη συμμετοχή της με αυτή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επίσης στηρίζει και το έργο GREGY – Διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Επίσης έχει χρηματοδοτήσει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) και τη νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζοντας σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο.

Παρέχει εξάλλου διαχρονική στήριξη των επενδυτικών σχεδίων τους στους μεγάλους ομίλους του κλάδου, όπως ενδεικτικά οι: ΔΕΗ, METLEN, MOTOR OIL, HELLENIQ ENERGY, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, η Εθνική παρακολουθεί στενά και είναι έτοιμη να υποστηρίξει επενδύσεις Carbon Capture & Storage, ενώ παρέχει και όλο το φάσμα των χρηματοδοτικών προϊόντων στο σκέλος της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και μονάδων παραγωγής τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Είσοδος στην αποθήκευση

Πρόσφατα, η τράπεζα έκανε είσοδο και στην αποθήκευση ενέργειας, υπογράφοντας σύμβαση ύψους 70 εκατ. ευρώ με τον αιγυπτιακό όμιλο Elsewedy. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με άλλες εταιρείες για τη χρηματοδότηση έργων αποθήκευσης με μπαταρίες και οι επόμενες συμβάσεις θα αφορούν ελληνικές εταιρείες».

Αναφερόμενος εξάλλου στην τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, ο κ. Βασίλης Καραμούζης αποκάλυψε ότι η Εθνική Τράπεζα θα εισέλθει στο δάνειο 620 εκατ. ευρώ που έχει συνάψει ήδη η Τράπεζα Πειραιώς (που θα έχει τον ρόλο της συντονίστριας) με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το project της Αμφιλοχίας που έχει εισέλθει σε φάση κατασκευής, με την ΕΤΕ να δηλώνει «παρούσα» για τη χρηματοδότηση και άλλων έργων που δρομολογούνται κυρίως από τη ΔΕΗ σε πρώην λιγνιτωρυχεία της σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία).

Στόχος για νέα ενεργειακά δάνεια 600 εκατ. ευρώ το 2025

Τέλος, ο κ. Βασίλης Καραμούζης σημείωσε ότι το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά για τα δάνεια στον κλάδο της ενέργειας, καθώς οι εκταμιεύσεις έφτασαν το ύψος-ρεκόρ του 1 δισ. ευρώ, μια εντυπωσιακή επίδοση που όπως αναφέρθηκε οφειλόταν εν μέρει σε συγκυριακούς παράγοντες. Το περασμένο έτος «έκλεισε» με νέα δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ, με την επιβράδυνση να αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μειωμένη ζήτηση για δάνεια από πλευράς των παραγωγών. Για το 2025 η Εθνική Τράπεζα βάζει τον πήχη των νέων ενεργειακών δανείων στα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την εγχώρια αγορά και τα 100 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό, με την τράπεζα αφενός να «παρακολουθεί» τα σχέδια για ανάπτυξη εκτός συνόρων των ελληνικών ομίλων, αφετέρου να επιδιώκει και συμμετοχή σε μεγάλα deals που γίνονται στο εξωτερικό, έχοντας ήδη χρηματοδοτήσει δυο έργα στην Ισπανία.