Αληθεύει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν προχωρούν προγράμματα για Φ/Β με μπαταρία;

You are currently viewing Αληθεύει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν προχωρούν προγράμματα για Φ/Β με μπαταρία;

Σύμφωνα με κατασκευαστικές πηγές, οι ασφαλιστικές δηλώνουν απροθυμία ασφάλισης φωτοβολταϊκών με μπαταρία…

Αληθεύει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα σε ειδικά ασφαλιστικά για φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία;

Παρότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράλογο, σύμφωνα με πληροφορίες της Α Energy από αξιόπιστους κατασκευαστές του χώρου των φωτοβολταϊκών, οι ασφαλιστικές εταιρείες …διστάζουν να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά πακέτα για φωτοβολταϊκά συστήματα που συνδέονται με μπαταρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,στέλεχος κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας του χώρου που συνεργάζεται με την Πειραιώς, σε σχετική ερώτηση κατασκευαστικής που δραστηριοποιείται στην Βόρειο Ελλάδα, απάντησε, ότι προς στιγμήν δεν επεξεργάζεται ασφαλιστικά πακέτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Για να προσθέσει, ότι είναι πολύ επιφυλακτική με το θέμα της μπαταρίας…Πέραν της συγκεκριμένης πηγής, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της, αντίστοιχη πληροφόρηση, έφτασε και από διακεκριμένο μελετητή που έκανε την ίδια αυτονόητη ερώτηση σε άλλη ασφαλιστική. Και αυτός, εισέπραξε μια αόριστη απάντηση, του τύπου «θα δούμε, δύσκολο θέμα, το μελετούμε κλπ).

Δεν θα έπρεπε τα πακέτα για μπαταρία να είναι έτοιμα;

Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός από τον ασφαλιστικό κλάδο, ειδικών προγραμμάτων για τα φωτοβολταϊκά με μπαταρία είναι μια διαδικασία που απαιτεί προεργασία, στάθμιση των κινδύνων, εμπειριών από άλλες χώρες και του συνολικότερου περιβάλλοντος, θα ανέμενε κανείς λογικά, ότι τα σχετικά ασφαλιστικά πακέτα θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον έτοιμα: Με ένα πρόγραμμα που ξεκινά (η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του νέου προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” ανοίγει τον Απρίλιο) και με εκατοντάδες χιλιάδες αποδέκτες σε νοικοκυριά και στον αγροτικό πληθυσμό, δεν θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να λάβουν άμεση γνώση και για το ασφαλιστικό κομμάτι;

Σημειωτέον, το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», επιχορηγεί τα νοικοκυριά αποκλειστικά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρία, ενώ για τους αγρότες, η μπαταρία είναι προαιρετική. Αν θέλουν πάνε σε σύστημα με μπαταρία, αλλά αν δεν θέλουν τοποθετούν σύστημα χωρίς αποθήκευση.

Στην περίπτωση λοιπόν που πράγματι οι ασφαλιστικές εταιρείες ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές δεν επιθυμούν να προωθήσουν πακέτα φωτοβολταϊκών με μπαταρία, ένα επιπλέον αντικίνητρο έρχεται να προστεθεί στην μπαταρία, που πάντα, ως κάτι καινούργιο έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και στον τομέα της μελέτης και στον τομέα της εγκατάστασης.

Γιατί διστάζουν να ασφαλίσουν…

Γιατί όμως οι ασφαλιστικές εταιρείες φέρονται να διστάζουν να ασφαλίσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης με μπαταρία; Γιατί, απλούστατα, σε μια τέτοια ασφάλιση, επεκτείνονται τα όρια ευθύνης του ασφαλιστικού κινδύνου και σε επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης ζωής, πέραν των όποιων άλλων βλαβών τυχόν προκληθούν.

Το γεγονός ότι στο πλαίσιο λειτουργίας φωτοβολταϊκών με μπαταρία ανά τον κόσμο μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει περιστατικά με ανάφλεξη ή εκδήλωση πυρκαγιάς σε σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, φαίνεται να επιτείνει την διαστακτικότητά τους, ακόμα και αν το ποσοστό των σχετικών περιστατικών είναι πολύ μικρό.

Μάλιστα, η περίπτωση των νοικοκυριών, προβληματίζει ακόμα περισσότερα τα αρμόδια στελέχη των ασφαλιστικών, που επι σειρά ετών έχουν ασφαλίσει χιλιάδες φωτοβολταϊκά, μεγάλα και μικρά, πλην όμως με μηδενικό σχεδόν κίνδυνο πυρκαγιάς.

Επειδή όμως ο χρόνος μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα είναι εξαιρετικά σύντομος, επειδή για τις επιδοτήσεις που προβλέπονται θα μπουν στον χορό και οι τράπεζες, θα φανούν σύντομα οι πραγματικές προθέσεις των ασφαλιστικών, καθώς τα όποια δάνεια θα πρέπει να συνοδεύονται αναγκαστικά και με ασφάλιση του συστήματος. Και βέβαια, ελπίζουμε ότι μέσα σε όλα τα δύσκολα που αντιμετωπίζει η αυτοπαραγωγή δεν θα βρεθεί στη βροχή και χωρίς μια καλή ασφαλιστική ομπρέλα.