Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: Η ζήτηση στις ΑΠΕ είναι ο “ελέφαντας” που παραμένει στο δωματιο

You are currently viewing Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: Η ζήτηση στις ΑΠΕ είναι ο “ελέφαντας” που παραμένει στο δωματιο

Η αποθήκευση θα λύσει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, δεν είναι η λυδία λίθος, ανέφερε ο ΓΓ Ενέργειας στο 6ο Renewable & Storage Forum

Η ζήτηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – ΑΠΕ είναι ο “ελέφαντας” που παραμένει στο δωμάτιο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κατά τη διάρκεια του 6ου Renewable & Storage Forum που οργανώνει το energypress. Για να προσθέσει, ότι, παρά το γεγονός ότι η αποθήκευση ενέργειας προωθείται με επιθετικούς ρυθμούς, θα λύσει το πρόβλημα μόνον βραχυπρόθεσμα και σίγουρα δεν είναι η λυδία λίθος.

Ο κ. Αϊβαλιώτης επανέλαβε επίσης την άποψη που είχε διατυπώσει και πρόσφατα, ότι δηλαδή οι ΑΠΕ είναι πολύ ανταγωνιστικές άρα δε χρειάζονται επιδοτήσεις, άρα αυτό σημαίνει ελεύθερη αγορά άρα και ρίσκο. Όπως ανέφερε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσπαθεί να προστατεύσει τον καταναλωτή στη νέα εποχή αφενός για να μη γίνουν ζημιές στις επενδύσεις και αφετέρου για να μην κινδυνεύσει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σχεδιάζονται μακροχρόνιες περικοπές στην ενέργεια απο ΑΠΕ

Αναφορικά με το επίμαχο θέμα των περικοπών στην ενέργεια από ΑΠΕ, ο ΓΓ Ενέργειας του ΥΠΕΝ, επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται ήδη σε σχεδιασμό μακροχρόνιες περικοπές και συμπλήρωσε ότι το κύριο πρόβλημα είναι οι υπερβολικά πολλοί παραγωγοί σε σχέση με τη ζήτηση. Οι περικοπές θα είναι δύο κατηγοριών: Οι περικοπές λόγω αγοράς (μειωμένης ζήτησης) και οι περικοπές λόγω συμφόρησης δικτύου. Η πρώτη κατηγορία θα είναι το 85-90% . Σε αυτό το πλαίσιο το ΥΠΕΝ θα προτεραιοποιήσει τις μορφές ενέργειας που μπαίνουν στο σύστημα, πάντα με σεβασμό στις ευρωπαϊκές οδηγίες και επιπλέον θα επανεξετάσει τις προβλέψεις των συμβάσεων, καθώς πολλοί παραγωγοί ΑΠΕ έχουν προσθέσει επιπλέον δυναμικό από αυτό που προβλέπεται στην αρχική επένδυση. Αυτό, όπως τόνισε ο κ. Αιβαλιώτης, πρόκειται να αντιμετωπιστεί μέσω ενός αυστηρού συστήματος.

Σε ότι αφορά τις περικοπές λόγω συμφόρησης δικτύου, που είναι και το μικρότερο ποσοστό, αφορoύν κυρίως βιομηχανικές και κοινωνικές ανάγκες και θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική προσέγγιση ως κυβέρνηση. Επιπλέον, το ΥΠΕΝ θα τοποθετήσει checkpoints έτσι ώστε να ελέγχει και να τηλεμετρεί τα πάντα.

Ο μηχανισμός αντιστάθμισης και η αύξηση της πίτας

Πάντως θα δημιουργηθεί μηχανισμός αντιστάθμισης που θα αποζημιώνει οικονομικά όσους περικόπτονται. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη, το μεγάλο ζητούμενο είναι το μεγάλωμα της πίτας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σήμερα έχουμε ήδη 83% παραγωγής από ΑΠΕ, και 1300 MW εξαγωγές τους δυο τελευταίους μήνες οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της αγοράς, πλην όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να μεταβληθεί. Επιπλέον, υπάρχουν όρια στις μακροχρόνιες λύσεις που είναι η αποθήκευση, οι εξαγωγές, οι διασυνδέσεις, αλλά και το υδρογόνο, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέθοδο αποθήκευσης ενέργειας, αρκεί να βελτιωθούν οι αντίστοιχες τεχνολογίες, αλλά και οι υποδομές μεταφοράς του.

Τι μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας; Η διασύνδεση των νησιών που θα ανεβάσει κατά 20% – 10 τεραβατώρες στο σύστημα, η ηλεκτροκίνηση, και ο εξηλεκτρισμός των σπιτιών και των μεταφορών, είναι λύσεις τις οποίες ήδη επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ.

Σε ότι αφορά την αποθήκευση, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ ανέφερε ότι προωθείται εντατικά. Στο Ταμείο Ανάκαμψης στο πρόγραμμα μπαταριών σε επιχειρήσεις, περιγράφονται περί τα 350 με 400 μεγαβάτ. Το ΕΣΕΚ προβλέπει 4 γιγαβάτ σε μπαταρίες μέχρι το 2030. Από αυτές , οι stand alone μπαταρίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέρχονται σε 900 μεγαβάτ , 600 μεγαβάτ προορίζονται για πάρκα και 1000 – 1500 θα περισσέψουν για stand alone που θα οριστούν με υπουργική απόφαση. Η υπόλοιπη ισχύς θα καλυφθεί με υβριδικά έργα.

Ο κ. Αιβαλιώτης εκτίμησε τέλος, ότι η αγορά θα δείξει ένα θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον όσον αφορά την αποθήκευση, σύντομα μάλιστα αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση που θα ευνοεί τα ώριμα έργα.. ΣΕ κάθε όπως περίπτωση διευκρίνισε ότι δεν είναι η αποθήκευση που θα λύσει το πρόβλημα, αλλά η ζήτηση στις ΑΠΕ.