Eπίκαιρη εκδήλωση με θέμα την Βελτίωση της Αποτελεσματικότητας της Ευθύνης Παραγωγών, με έμφαση στα βιοπαόβλητα και σε νέα συστήματα Ευθύνης Παραγωγών, διοργανώνει αύριο η ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Verde.tec / Τεχνολογίες Περιβάλλοντος.
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου στις 11.00 – 13:30, στον χώρο του Workshop 3 του εκθεσιακού κέντρου MEC στην Παιανία, θα παρουσιαστεί το νέο Πανελλαδικό Σύστημα Ευθύνης Παραγωγού «Επιστροφής Εγγύησης Φιαλών-DRS» και θα συζητηθεί η εφαρμογή της Ευθύνης Παραγωγού για το ρεύμα Βιοαποβλήτων σε HoReCA.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο WORKSHOP 3, με τον συντονισμό δημοσιογράφου Αριστείδη Ζευγίτη και με τους παρακάτω προσκεκλημένους φορείς και ομιλητές:
Την Εισαγωγική Ομιλία θα κάνει ο Πρόεδρος ΕΕΔΣΑ Γ. Ηλιόπουλος, ενώ τοποθετήσεις θα γίνουν από τους: Μ. Γραφάκο, Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Π .Βαρελίδη, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Κ. Αραβώση, Αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ για τα απόβλήτα, Λ. Μπέλση, Πρόεδρο ΣΕΠΑΝ, Χ. Χαραλαμπίδη, πρόεδρο ΠΑΣΕΠΠΕ, Α. Πληθάρα, εκπρόσωπο WWF Hellas, Ρ. Χαριτοπούλου, Θεματική Αντιπρόεδρο ΕΕΔΣΑ.
Και νέα συστήματα ευθύνης παραγωγού απο την ΕΕ
Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ επιτεύχθηκε προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την στοχευμένη αναθεώρηση της οδηγίας πλαισίου για τα απόβλητα. Η τροποποιημένη οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα θα προωθήσει την κυκλική οικονομία σε ολόκληρη την ΕΕ, μέσω καινοτομίας και της μετάβαση προς πιο βιώσιμες βιομηχανικές και καταναλωτικές πρακτικές. Ειδικότερα, θα ενισχύσει την μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 30% (κατά κεφαλήν) από κοινού στη λιανική και την κατανάλωση, η οποία περιλαμβάνει εστιατόρια, υπηρεσίες τροφίμων και νοικοκυριά, Θα χρηματοδοτήσει επίσης την έρευνα και θα παρέχει επιχορηγήσεις δράσης. Θα εναρμονίσει τέλος και την ενιαία αγορά μεταχειρισμένων και απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, υλοποιώντας νέο σύστημα εκτεταμένης ευθύνης παραγωγού (EPR) και για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και υποδήματα.
Στο πλαίσιο αυτών των συστημάτων, οι παραγωγοί κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα συμβάλουν στη διαχείριση μεταχειρισμένων και απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Με το να είναι υπεύθυνοι για το τέλος της διάρκειας ζωής των προϊόντων που πωλούν, οι παραγωγοί θα ενθαρρύνονται να σχεδιάζουν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας που είναι πιο εύκολο να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν και να ανακυκλωθούν. Αυτή η συνεισφορά θα ενισχύσει επίσης τις επενδύσεις σε χωριστές δυνατότητες συλλογής, διαλογής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας για την κλωστοϋφαντουργία.