Απλώστρες….εναντίον φωτοβολταϊκών στέγης! Η ρύθμιση για πολυκατοικίες καθυστερεί την πρεμιέρα του προγράμματος

You are currently viewing Απλώστρες….εναντίον φωτοβολταϊκών στέγης! Η ρύθμιση για πολυκατοικίες καθυστερεί την πρεμιέρα του προγράμματος

Οι παλιές πολυκατοικίες χάνουν οριστικά το στοίχημα της αυτοπαραγωγής

Απλώστρες….εναντίον φωτοβολταϊκών στέγης! Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι, μια τελευταία ρύθμιση για τις πολυκατοικίες καθυστερεί την πασχαλινή πρεμιέρα του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Α Energy, το ΥΠΕΝ υπό την μεγάλη πίεση που δέχτηκε από την Πανελληνία Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων – ΠΟΜΙΔΑ για ειδική ρύθμιση στις πολυκατοικίες, σκέπεται να τακτοποιήσει το θέμα, παρά την ευελιξία που είχε υποσχεθεί αρχικά ότι θα παράσχει στους ενοίκους πολυκατοικιών, προκειμένου να μπορούν να γίνουν αυτοπαραγωγοί. Και όλα αυτά, στο παραμισό, πριν ακριβώς ανοίξει η ειδική πλατφόρμα, που έχει αναπτύξει ο ΔΕΔΔΗΕ για την έναρξη υποβολής αιτήσεων από νοικοκυριά και αγρότες για τη διεκδίκηση επιδότησης και εν μέσω κορυφούμενου ενδιαφέροντος χιλιάδων ενοίκων πολυκατοικιών,για το πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, έχει ήδη προτείνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ρητά ότι θα γίνονται απόλυτα σεβαστές οι αποφάσεις τουλάχιστον της απόλυτης πλειοψηφίας (50+1 ψήφων ή χιλιοστών επί του οικοπέδου) των Γενικών Συνελεύσεων των συνιδιοκτητών της κάθε πολυκατοικίας, τόσο για τη λήψη της αρχικής απόφασης όσο και για την κατανομή των θέσεων τοποθέτησης των ηλιακών συστημάτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ επιμένει όμως, να υπάρξει επιπλέον και ειδική ρύθμιση για το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις μεταξύ των συνιδιοκτητών στις πολυκατοικίες, καθώς,εάν υπάρχει βούληση ορισμένων να ενταχθούν στα νέα προγράμματα και να γίνουν αυτοπαραγωγοί ενέργειας, πλην όμως διαφωνεί μόνο ένας, αυτός θα μπορεί να υποβάλλει ένσταση σε τυχόν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας και να μπλοκάρει το έργο.

Κατηλειμένες ταράτσες από απλώστρες ρούχων και ηλιακά συστήματα

στιγμιότυπο με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης

Ειδικά στις παλιές πολυκατοικίες που χτίστηκαν πριν το 1990 και οι οποίες δεν προβλέπουν κατανομή της ταράτσας για ηλιακούς θερμοσίφωνες, στην πλειονότητά τους έχουν ήδη καταληφθεί είτε από …απλώστρες ρούχων, είτε από ηλιακά συστήματα. Προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό τους, απαιτείται όμως παμψηφία ή υψηλή πλειοψηφία.

Δεδομένου ότι τα καταστατικά των παλαιών πολυκατοικιών επιτρέπουν στις ταράτσες και τα δώματα το πλύσιμο και άπλωμα των ρούχων, όπως επίσης και τις κεραίες τηλεοράσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, θεωρεί δεδομένο ότι χωρίς την ειδική ρύθμιση, όποιος ένοικος θέλει θα μπορεί να ακυρώνει τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, επικαλούμενος τον κανονισμό της πολυκατοικίας, με επιπτώσεις «Άγριας Δύσης» για τις σχέσεις ανάμεσα στους ενοίκους.

Τελικά, όλα αυτά δικαιώνουν πρόσφατο δημοσίευμα της Α Energy, σύμφωνα με το οποίο, οι πολυκατοικίες, ιδιαίτερα οι παλιές, χάνουν οριστικά το στοίχημα της αυτοπαραγωγής ενόψει του προγράμματος επιδότησης που μετά από τόση συζήτηση και τόσες προσδοκίες, ανοίγει τελικά πασχαλιάτικα. Και βέβαια, δικαιώνεται ταυτόχρονα και το σχετικό αίτημα της ΠΑΣΥΦΩΣ – Σύλλογος Οικιακών Φωτοβολταϊκών για την ανάγκη εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και στις οικίες.