Με αξιοποίηση βιοαερίου και ετήσια επεξεργασία 35.600 τόνων ΑΣΑ, η νέα περιβαλλοντική μονάδα στο Αμάρι Ρεθύμνου

You are currently viewing Με αξιοποίηση βιοαερίου και ετήσια επεξεργασία 35.600 τόνων ΑΣΑ, η νέα περιβαλλοντική μονάδα στο Αμάρι Ρεθύμνου
Τα εγκαίνια της μονάδας στο Αμάρι Κρήτης (Πηγή: Περιφέρεια Κρήτης).

Η νέα μονάδα, ύψους 43 εκ ευρώ, θα εξυπηρετεί τους κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες του Ρεθύμνου

Σε αξιοποίηση βιοαερίου για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας θα καταλήγει η επεξεργασία των αποβλήτων από την περιβαλλοντική μονάδα, που μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί στο Αμάρι Κρήτης. Όπως αναμένεται θα μειώσει την ταφή των αποβλήτων στην Κρήτη στο 30% περίπου και μετά την αναβάθμισή της σε Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, σε κάτω από 10%.

Η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων θα επεξεργάζεται 35.600 τόνους/έτος Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) και 7.400 τόνους /έτος προδιαλεγμένου οργανικού υλικού με τα πλέον σύγχρονα μέσα μηχανικής διαλογής. Με την επεξεργασία θα επιτυγχάνεται ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και διαχωρισμός του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία, παραγωγή κομπόστ από το προδιαλεγμένο και το ανακτημένο οργανικό κλάσμα των ΑΣΑ και τέλος, αξιοποίηση βιοαερίου για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 43 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους και προορίζεται να εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και τους χιλιάδες επισκέπτες που φιλοξενούνται στις τουριστικές υποδομές της περιοχής.

Τα εγκαίνια της μονάδας στο Αμάρι Κρήτης με αξιοποίηση βιοαερίου και ετήσια επεξεργασία 35.600 τόνων ΑΣΑ (Πηγή: Περιφέρεια Κρήτης)
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της μονάδας στο Αμάρι Κρήτης (Πηγή: Περιφέρεια Κρήτης).

Τα εγκαίνια – Η εταιρεία που υλοποίησε το έργο

Τα εγκαίνια της Μονάδας αλλά και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Αμαρίου (στο ίδιο χώρο της Μονάδας στο Ρέθυμνο) πραγματοποιήθηκαν τις προάλλες, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλη Γραφάκου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Τεχνικού Συμβούλου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιώργου Ζερβού, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, «Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την Κρήτη. Η μονάδα αυτή, σε πρώτη φάση θα μειώσει την ταφή των αποβλήτων στο 30% περίπου και μετά την αναβάθμισή της σε Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης, σε κάτω από 10%. Πρόκειται για τη 10η κατά σειρά Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που λειτουργεί στη χώρα ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται άλλες 15».

Την μονάδα κατασκεύασε η εταιρεία «ΘΑΛΗΣ», το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της οποίας έχει περάσει πλέον στον Όμιλο Βαρδινογιάννη.