Ακάθεκτα τα φωτοβολταϊκά: 1 δισ. το 2022, ο κύκλος εργασιών της εγχώριας αγοράς και η άνοδος συνεχίζεται…

You are currently viewing Ακάθεκτα τα φωτοβολταϊκά: 1 δισ. το 2022, ο κύκλος εργασιών της εγχώριας αγοράς και η άνοδος συνεχίζεται…

Τι ειπώθηκε στην ημερίδα του Clima21 για το μέλλον των Φ/B αλλά και για το υδρογόνο

Παρά τα προβλήματα επάρκειας των δικτύων τα φωτοβολταϊκά οδεύουν …ακάθεκτα με τον κύκλο εργασιών της εγχώριας αγοράς να υπερβαίνει το 1 δισ. το 2022 και με συνεχιζόμενη άνοδο. Πρόκειται για μια πο τις βασικές διαπιστώσεις της ημερίδας «Το μέλλον των φωτοβολταϊκών», που διοργάνωσε το Clima21 μαζί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ.

Προλογίζοντας την ημερίδα, ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, επικεφαλής της πρωτοβουλίας Clima21, υπογράμμισε ότι μαζί με τις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι παραγωγοί καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, και σε συνδυασμό με το υδρογόνο (που είναι ένα ενδιάμεσο καύσιμο) θα κυριαρχήσουν στις εφαρμογές και στις αγορές στο πολύ άμεσο μέλλον. Όπως δείχνουν οι τάσεις και οι προβολές στο μέλλον, τα φωτοβολταϊκά κερδίζουν και την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς των καταναλωτών / επενδυτών. Επιπλέον, δημιουργούν ένα καινούργιο πεδίο για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Το κλειδί για την Πράσινη Τεχνολογία είναι τόσο τα υλικά που χρησιμοποιούμε όσο και ο τρόπος που τα σχεδιάζουμε, είπε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΕ, Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Χάρης Δούκας, καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στο ΕΚΠΑ και υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για θέματα Ενέργειας και ο Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Παρά τα προβλήματα (κυρίως με την επάρκεια των δικτύων) υπάρχει σημαντική ανάπτυξη του κλάδου, σημείωσε ο Στέλιος Ψωμάς: το 2015 ο κύκλος εργασιών της εγχώριας αγοράς φωτοβολταϊκών ήταν της τάξεως των €12 εκατ., ενώ τo 2022 ξεπέρασε το €1 δισ., πράγμα που σημαίνει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και συναφές ερευνητικό έργο.

Από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, ο Ευάγγελος Γαζής, επικεφαλής της Aurora Energy Research, αναφέρθηκε στις προβλέψεις για την αγορά ενέργειας και τα νέα χρηματοδοτικά σχήματα των σχετικών επενδύσεων (π.χ. Συμβάσεις Αγοράς Ισχύος).

Ο Δημήτρης Βαρβιτσιώτης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών Solar Cells Hellas,ανέδειξε το πρόβλημα της κυριαρχίας της Κίνας στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών και κυρίως μέσω των πρώτων υλών, όπως είναι το πυρίτιο (για τις κυψέλες) και το λίθιο (για τις μπαταρίες). Οι ΗΠΑ δίνουν γενναιόδωρες επιδοτήσεις για να ανακτήσουν τον έλεγχο της αγοράς, ενώ η Ευρώπη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη… Βέβαια, πρόσθεσε, υπάρχουν και οι μπαταρίες χωρίς λίθιο (non-lithium batteries), το πράσινο υδρογόνο και άλλες πιο προηγμένες τεχνολογίες. Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη ότι σε λίγα χρόνια θα επικρατήσει παγκοσμίως το υδρογόνο.

Τα προβλήματα διακύμανσης

Η Έφη Μηλιώνη, Eπικεφαλής του Tμήματος Aνάλυσης Aγοράς της Elpedison, ανέδειξε το πρόβλημα της διακύμανσης προσφοράς και ζήτησης ενέργειας. Όταν η ζήτηση είναι χαμηλή, εξήγησε, οι ΑΠΕ εκτοπίζουν τις συμβατικές μονάδες, με αποτέλεσμα να έχουμε μηδενικές ή ακόμα και αρνητικές τιμές ρεύματος.

Οι λύσεις που προβάλλουν είναι τρεις: οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, η αποθήκευση και η διαχείριση της ζήτησης. Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν τις συνήθειές τους στην παραγωγή. Θα πρέπει επίσης να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας, ώστε να απορροφά όλη την παραγόμενη ενέργεια, σημείωσε η Έφη Μηλιώνη. Ο ρόλος των παρόχων ενέργειας μπορεί σε αυτό το ζήτημα να αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμος.

Η Γενική Διευθύντρια της Advent Technologies Νόρα Γουρδούπη, αναφέρθηκε κυρίως στις κυψέλες καυσίμου που μετατρέπουν τη μεθανόλη, το φυσικό αέριο και το υδρογόνο σε ηλεκτρισμό. Η ΕΕ, είπε, έχει θέσει ως στόχο έως το 2030 να παράγονται στο έδαφός της 10 εκατ. τόνοι πράσινου υδρογόνου ετησίως, γι’ αυτό και παρέχει επιδοτήσεις και υποστηρίζει πρωτοβουλίες καινοτομίας προκειμένου να επιταχύνει την επίτευξη του στόχου.

Για τα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς μίλησε ο Ανδρέας Καλτζόγλου, ερευνητής από το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σήμερα η έρευνα στρέφεται προς νέες πρώτες ύλες όπως η σιλικόνη, ο περοβσκίτης ή άλλα (φιλικά προς το περιβάλλον υλικά) τα οποία μπορεί για παράδειγμα, να έχουν καλύτερες αποδόσεις, να είναι διαφανή ή/και εύκαμπτα.