Δύο εβδομάδες έχουν οι ενδιαφερόμενοι για αίτηση στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

You are currently viewing Δύο εβδομάδες έχουν οι ενδιαφερόμενοι για αίτηση στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Σήμερα η προδημοσίευση του οδηγού – ανοικτή η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ

Δύο εβδομάδες θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», καθώς η προδημοσίευση του οδηγού για το πρόγραμμα αναμένεται σήμερα και η επίσημη έναρξη του προγράμματος με την υποβολή αιτήσεων στο τέλος του μήνα.

Το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκού στη στέγη, ξεκινά μόνον με τους οικιακούς καταναλωτές το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα διατεθεί σε πρώτη φάση αποκλειστικά για οικιακές εγκαταστάσεις.

Τα οικιακά φωτοβολταϊκά θα επιδοτηθούν μόνο σε συνδυασμό με μπαταρίες. Στην περίπτωση κατοικιών με μονοφασική παροχή, η μέγιστη ισχύς του φωτοβολταϊκού θα είναι 5 kW, με τη χωρητικότητα της μπαταρίας να είναι τουλάχιστον 5 kWh (κιλοβατώρες). Για τους οικιακούς καταναλωτές με τριφασικές παροχές, το «πλαφόν» στην ισχύ του φωτοβολταϊκού αυξάνεται στα 10 kW και η μπαταρία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 kWh. Η επιδότηση θα κινείται από 40% έως 60%. Μοναδικό κριτήριο επιλεξιμότητας θα είναι η χρονική προτεραιότητα. Παρολαυτά, το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Διαβάστε εδώ σχετικά παραδείγματα για Φ/Β στη στέγη κατοικιών και λύσεις αυτοπαραγωγής για επιχειρήσεις.

Μέσω προγράμματος του ΥΠΑΝ οι επιδοτήσεις Φ/Β για τις επιχειρήσεις

Σε ότι αφορά τις αγροτικές εφαρμογές φωτοβολταϊκών θα προστεθούν στη συνέχεια. Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις των μικρών επιχειρήσεων, εντάχθηκαν τελικά στη Δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» του υπουργείου Ανάπτυξης, που προκηρύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Με τη συγκεκριμένη δράση, επιδοτούνται φωτοβολταϊκά ισχύος παραγωγής έως 10 kW (κιλοβάτ), καθώς επίσης και μπαταρίες, κάτι που σημαίνει πως προορίζονται για εταιρείες μικρού μεγέθους. Επίσης, η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικότερο επενδυτικό σχέδιο, για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος μίας επιχείρησης. Ο μίνιμουμ επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 200.001 ευρώ.

Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις το Υπουργείο Ανάπτυξης θα υλοποιήσει ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα για εταιρείες της τάξης των 140 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα επιδοτούνται φωτοβολταϊκά μεγαλύτερης ισχύος επίσης σε συνδυασμό με μπαταρίες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και μεγαλύτερων επιχειρήσεων πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες στα Συν και Πλην του νομοσχεδίου για την Αυτοπαραγωγή: Συμπεράσματα της ημερίδας των EΒEΠ – ΣΒΑΠ – Α ENERGY.