Πρωτοβουλία Α-Energy: Η ιστορία μας

You are currently viewing Πρωτοβουλία Α-Energy: Η ιστορία μας

Το φόρουμ και η Πρωτοβουλία Α-Energy Investment, περιλαμβάνουν σειρά ενημερωτικών δραστηριοτήτων με έμφαση στην ανάπτυξη έργων και επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, στο περιβάλλον και στις υποδομές.

Μέσα σε 10 χρόνια, από το 2012 μέχρι τα τέλη του 2021, υλοποιήθηκαν 38 σχετικές με τα παραπάνω θέματα εκδηλώσεις: Διήμερα επενδυτικά συνέδρια, επιστημονικές ημερίδες, επιχειρηματικά και εκπαιδευτικά work-shops, δημόσιες συζητήσεις.
Συντάχθηκαν, περίπου 25 θεματικά reports και newsletters με πρωτότυπα στοιχεία και τεκμηρίωση. Παράλληλα, υπήρξε εκτεταμένη σχετική αρθρογραφία στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

Δημιουργήθηκε επίσης το «Α-Energy Investments Network». Είναι ένα συνεκτικό δίκτυο που παρακολουθεί και συμμετέχει στις δραστηριότητες της Α Energy. Στο δίκτυο, μετέχουν επιχειρήσεις και επενδυτές, επιστήμονες, μελετητές, κατασκευαστικοί, επιμελητηριακοί, ακαδημαϊκοί, περιβαλλοντικοί φορείς, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης, μηχανικοί, οικονομολόγοι, δικηγόροι και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Οι συμμετέχοντες, απολαμβάνουν της δυνατότητας άμεσης επικοινωνίας αλλά και διαδραστικής ενημέρωσης σχετικά με θέματα που όταν εξελίσσονται μεταβάλλουν τα δεδομένα της επιχειρηματικότητας.

Ανάμεσα σε αυτά, το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πράσινες επενδύσεις. Oι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι επιστημονικές καινοτομίες και οι νέες τεχνολογίες στην πράσινη ενέργεια. Οι νέες τάσεις στη διαχείριση απορριμμάτων. Οι εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης έργων και υποδομών αλλά και η σχέση της κοινωνίας με αυτά.

Τίτλοι που κατέγραψαν το «πρασίνισμα» της οικονομίας

Τίτλοι εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και δημοσιεύσεων που αποτύπωσαν το σταδιακό πέρασμα σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο: Αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης και των «πράσινων» επενδύσεων. Που έλαβαν ευρεία δημοσιότητα και αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για σημαντικά αιτήματα της εποχής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Στρατηγικές Επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 • Εξοικονόμηση Ενέργειας
 • Ανταγωνιστικό Κόστος Ενέργειας
 • Χρηματοδότηση Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Έργων
 • Η Ανάπτυξη που θέλουμε
 • Εναλλακτικοί Τρόποι Χρηματοδότησης Υποδομών
 • Επενδύοντας στην Τοπική  Ανάπτυξη
 • Η επόμενη μέρα για το Φυσικό Αέριο
 • Νέα έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων
 • Ηλεκτροκίνηση
 • Επενδύσεις στον Υπαίθριο Φωτισμό
 • Πράσινη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία και Ναυτιλία
 • Ιnvest EU-To πρόγραμμα Γιούνκερ  
 • Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αποθήκευση Ενέργειας
 • Eπενδύσεις Διαχείρισης Ενέργειας στη Βιομηχανία
 • Ενεργειακή Δημοκρατία  
 • Επενδύοντας στις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)
 • Νέα έργα 
 • Το νέο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας
 • Ξεπερνώντας την Πανδημία

Και πολλά άλλα…

Η Πρωτοβουλία Α-Energy ανάμεσα σε δυο πρωτοφανείς οικονομικές κρίσεις

Η επιχειρηματική Πρωτοβουλία Α- Εnergy, κατέγραψε στην πορεία της, δυο πρωτοφανείς οικονομικές κρίσεις: Την ελληνική κρίση χρέους που διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια και την υγειονομική κρίση της πανδημίας που βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη. Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας λίγες αναμνήσεις.

Η Α-Energy δραστηριοποιήθηκε στις αρχές του 2012. Τότε, που η κρίση χρέους βάθαινε, η Τρόικα επικρατούσε και η ελληνική κοινωνία βίωνε μια πρωτοφανή ανατροπή. Τότε, που ο Έλληνας επιχειρηματίας βρισκόταν ολομόναχος σε μια πορεία προς το άγνωστο χωρίς στήριξη από πουθενά.

Οι τράπεζες απούσες, η Πολιτεία αμήχανη και η εικόνα της χώρας στημένη στο εδώλιο: Σπάταλη, με δυσανάλογα μεγάλο χρέος, με διαφθορά και ανίκανη να προσελκύσει επενδύσεις, έγραφε τότε για την Ελλάδα ο γερμανικός και μέρος του ευρωπαϊκού τύπου. Ποτέ και σε καμία ευρωπαϊκή χώρα η επιχειρηματικότητα δεν αντιμετώπισε τόσο μεγάλη πρόκληση όσο η ελληνική κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Η ιδέα μας λοιπόν για τη δημιουργία ενός ανοικτού φόρουμ που θα μιλά για έργα και επενδύσεις, ειδικά εκείνη την περίοδο ήταν τουλάχιστον τολμηρή.

Όμως στη μικρή μας ομάδα που ξεκίνησε αυτήν την πρωτοβουλία, πιστεύαμε, ότι η διατήρηση του διαλόγου για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης από τον χώρο της ενέργειας ήταν εκ των ουκ άνευ. Και το όραμα της πράσινης ανάπτυξης μπροστά…

Όταν όλοι περίμεναν την επανεκκίνηση των έργων η Πρωτοβουλία Α-Energy ήταν εκεί…

Το μοιραστήκαμε με τους ανθρώπους που αγωνίζονταν να διατηρήσουν σημαντικά για την οικονομία έργα «ζωντανά» στις πιο αντίξοες συνθήκες. Ανεξάρτητα από αν αυτοί βρίσκονταν σε έναν χώρο υπουργείου, Δήμου, εταιρείας, Επιμελητηρίου ή Πανεπιστημίου.

Οι καθιερωμένες παρουσιάσεις έργων στις εκδηλώσεις της Α-Εnergy, όταν στην ελληνική οικονομία «δεν κουνιόταν φύλλο» ήταν ένα μικρό δείγμα αυτού του αγώνα. Όλοι περίμεναν, ποια θα ήταν τα νέα έργα που θα παρουσιάσουν στρατηγικοί επενδυτές όπως η ΔΕΗ , η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Αλλά και μεγάλοι όμιλοι, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΗΛΕΚΤΩΡ και άλλοι.

Όλοι ενδιαφέρονταν να μάθουν τι σχεδίαζαν οι Περιφέρειες και τι σκέπτονταν οι Δήμοι. Η προοπτική των έργων και υποδομών δεν έπρεπε να χαθεί.

Μετά την Πανδημία: Επανεκκίνηση και πως

Η ελληνική οικονομία άρχισε να βγαίνει σιγά-σιγά από το πηγάδι, από το 2018 και μετά. Αρχές του 2020 ήρθε η πανδημία. Νέες πρωτόγνωρες προκλήσεις. Με την Ελλάδα να μην έχει καν καλύψει το επενδυτικό κενό που δημιούργησε η κρίση χρέους. Και επιπλέον να χάνει το δυνατό κομμάτι της οικονομίας της, τον τουρισμό.

Σήμερα, δυο σχεδόν χρόνια μετά κι ενώ οι μεταλλάξεις του covid απελαύνουν, οι διαφορές ανάμεσα στις δυο απανωτές κρίσεις που βίωσε η χώρα είναι εμφανείς. Στη νέα «περιπέτεια» η Ελλάδα δεν είναι μόνη και απομονωμένη. Δεν έχουν επηρεαστεί όλοι οι οικονομικοί κλάδοι αρνητικά.

Αντίθετα, κάποιοι πάνε πολύ καλά. Επιπλέον για μια δυναμική επανεκκίνηση μετά την πανδημία οι διατιθέμενοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι πολλοί.

Θα μπορέσουμε λοιπόν να πραγματοποιήσουμε φυγή προς τα μπρος; Και με ποιες προϋποθέσεις;

Ενημερωθείτε για τις πιθανές απαντήσεις στο νέο κύκλο δραστηριοτήτων της Α-Εnergy με θέμα «Πράσινες» Επενδύσεις και Κοινωνία.