Πράσινες Επενδύσεις και Κοινωνία: Ο νέος θεματικός μας κύκλος

You are currently viewing Πράσινες Επενδύσεις και Κοινωνία: Ο νέος θεματικός μας κύκλος

Στο ξεκίνημα του 2022, οι πράσινες επενδύσεις και κυρίως η ενέργεια, ο κλάδος που επηρεάζει τα πάντα, διχάζει ακόμα μια φορά τις απόψεις των κυβερνήσεων.

Οι κλιματικοί στόχοι της διεθνούς κοινότητας είναι πράγματι φιλόδοξοι σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται όμως από τις αντιπαλότητες των μεγάλων δυνάμεων και εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που συνεχίζεται.

Η 26η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα , κατέδειξε τον ενεργειακό τομέα ως υπεύθυνο για τα 3/4 σχεδόν των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Από την άλλη, άνθρακας, πετρέλαιο και αέριο εξακολουθούν να αποτελούν το 80% του παγκόσμιου ενεργειακού μας μείγματος. Αυτό βέβαια θα αλλάξει. ‘Ηδη, το 2019, το 33% της παραγωγής ενέργειας διεθνώς καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια καλή αρχή για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Το 40 % όμως ικανοποιήθηκε από φυσικό αέριο.

Τι επιταχύνει την ατζέντα

Στην Ευρώπη, η επείγουσα ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, επιταχύνει την ατζέντα: «Μοναδική λύση για την ενεργειακή αυτονομία στην Ευρώπη ,η επιθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ», λέει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Όσο για τη σημερινή πρόκληση των υψηλών τιμών ενέργειας ; «Η καλύτερη απάντηση, είναι, να προχωρήσουμε ταχύτερα προς τον ευρωπαϊκό στόχο, δηλαδή 65% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030», προσθέτει η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Παρά τις όποιες διαφωνίες στους κόλπους, αυτή είναι και θα παραμείνει, η βασική στάση της Ευρώπης, σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση. Ίσως αυτή δεν θα γίνει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. Η δημιουργία μεγάλης κλίμακας μονάδων αποθήκευσης, απαραίτητης προϋπόθεσης για την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ θα χρειαστεί χρόνο. Ακόμα περισσότερος θα χρειαστεί για τις τεχνολογίες υδρογόνου.

Το σίγουρο είναι ότι προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχει σημαντική επιτάχυνση και επιπλέον, με σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις. Βλέπετε, η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μόνον ένας ευρωπαϊκός στρατηγικός στόχος. Είναι παράλληλα, ένας νέος τρόπος οικονομικής ανάπτυξης, που φέρνει μαζί του μια ολόκληρη τεχνολογική επανάσταση.

Αυλαία για την Πράσινη Ενεργειακή Επανάσταση

Ναι. Μιλάμε ασφαλώς για την Πράσινη Ενεργειακή Επανάσταση. Τι σημαίνει αυτή για την Ελλάδα;
Στα τέλη του 2021, η χώρα μας είναι 8η στον κόσμο σε χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η συμμετοχή της καθαρής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, είναι 35%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό. Επιπλέον διαθέτει , λόγω μεγάλης ηλιοφάνειας και υψηλού αιολικού δυναμικού , συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη, πέφτει η αυλαία για επενδύσεις σε τομείς όπως η Αποθήκευση Ενέργειας, που παλιότερα ούτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Νέες τεχνολογίες, όπως τα πλωτά φωτοβολταϊκά, τα υπεράκτια αιολικά σε απόσταση αναπνοής. Πρωτοποριακές μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιωτικά και δημόσια κτίρια. Εξηλεκτρισμός των λιμενικών δραστηριοτήτων αλλά και των αεροδρομίων. Εξηλεκτρισμός των οχημάτων, των πλοίων , των σιδηροδρόμων. Και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας: Το διάστημα 2021-2030 θα απαιτηθούν ετήσιες επενδύσεις ύψους €8,5 δις, κυρίως για ανάπτυξη και αποθήκευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναβάθμιση δικτύων και βελτίωση ενεργειακής απόδοσης. Το διάστημα 2030-2050, θα απαιτηθούν €10,6 δις ετησίως, με σημαντικό αποδέκτη τον κλάδο των μεταφορών.

Να λοιπόν γιατί οι ιστορικές αυτές ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης αφορούν όλους μας και πρέπει να αξιοποιηθούν…

Στις ευκαιρίες αυτές, εστιάζεται ο νέος κύκλος δραστηριοτήτων της Α-Εnergy

Βασικές θεματικές μέσα στο νέο τοπίο που διαγράφει η πανδημία είναι:

  • Οι νέες τεχνολογίες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Η Αποθήκευση Ενέργειας, για την οποία έχουμε ήδη υλοποιήσει πρωτότυπες ενημερωτικές εκδηλώσεις, τα πλωτά φωτοβολταϊκά, τα υπεράκτια αιολικά, τα έργα υδρογόνου που έπονται
  • Η εξοικονόμηση ενέργειας, που αποτελεί το αίτημα της εποχής για όλους τους καταναλωτές: Οικιακούς, εμπορικούς-βιομηχανικούς, δημόσια κτίρια.
  • Οι περιβαλλοντικές υποδομές –διαχείριση απορριμμάτων, που είναι επείγον να υλοποιηθούν.
  • Η κυκλική οικονομία, που έρχεται μαζί με νέες δυνατότητες που ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί
  • Η αρμονική συνύπαρξη των επενδύσεων με το περιβάλλον , που συχνά έχει διαταραχθεί, αλλά και συχνά έχει παρερμηνευτεί.

Από όλες όμως τις θεματικές η πιο σημαντική:

Η σχέση του καθημερινού ανθρώπου με τις επενδύσεις.

Σε ένα τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι για την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα , οιοσδήποτε σχεδιασμός επενδύσεων δεν θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αν η χρησιμότητα τους δεν γίνει αντιληπτή . Και φυσικά, αν αυτές δεν έχουν επιλεγεί με κριτήρια σεβασμού και ανταποδοτικότητας προς τις τοπικές κοινωνίες.

Για το θέμα αυτό θα έχουμε πολλά να κάνουμε μέσα στο 2022.
Γιατί κάθε πραγματικά χρήσιμο έργο που δεν γίνεται, είναι απώλεια για την ίδια την κοινωνία.

Μάθετε περισσότερα για τα παραπάνω παρακολουθώντας τη δραστηριότητα της πρωτοβουλίας A-Energy.

Και γνωρίστε εδώ τους συνεργαζόμενους φορείς με την Πρωτοβουλία Α-Energy