Φωτοβολταϊκά σε σχολεία, δημοτικά κτίρια και άλλες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προωθεί ο Δήμος Χαλανδρίου

You are currently viewing Φωτοβολταϊκά σε σχολεία, δημοτικά κτίρια και άλλες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προωθεί ο Δήμος Χαλανδρίου
Ο Συμεών (Σίμος) Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου.

Mετά την επιτυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση εννέα σχολείων, ο Δήμος Χαλανδρίου προωθεί σημαντικές επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας από ευρωπαϊκούς και ίδιους πόρους

Σημαντικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας με έμφαση στα φωτοβολταϊκά σε σχολεία και δημοτικά κτίρια, προωθεί ο Δήμος Χαλανδρίου. Mετά από την πρόσφατη και επιτυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση εννέα σχολείων, ο Δήμος προωθεί σημαντικές επενδύσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα, τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και από ίδιους πόρους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σε σχετική με το θέμα εκδήλωση, ο Δήμος έχει καταθέσει στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αίτημα χρηματοδότησης παρεμβάσεων σε 11 σχολεία, ύψους 1.979.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Στα σχολεία θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά, θα γίνουν θερμομονώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας. Για την ολοκλήρωση του έργου, θα απαιτηθούν επιπλέον 2.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου.

Επιπλέον, ο Δήμος έχει πάρει ήδη προέγκριση για το πρόγραμμα Net Metering για 6 από τα 10 σχολεία, για τα οποία έχει ήδη υποβάλλει αίτημα, αποκλειστικά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στα σχολεία. Η ενέργεια που θα εξασφαλίζεται, θα συμψηφίζεται με τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνει το κάθε σχολείο. Αν η παραγωγή ρεύματος υπερκαλύπτει τις ανάγκες των σχολείων, υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το επιπλέον παραγόμενο ρεύμα για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών.

Χρηματοδότηση μέσω της πλατφόρμας E-loans του ΤΠ&Δ

Σημειώνεται, ότι τα σχετικά χρηματοδοτικά αιτήματα έχουν υποβληθεί στην αρμόδια Διεύθυνση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο διαχειρίζεται τα τρέχοντα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας/οδοφωτισμού/ενεργειακού συμψηφισμού, όπως επίσης το πρόγραμμα Electra. Προ μηνός μάλιστα, το ΤΠ&Δ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρουσίασαν τις υπάρχουσες πολύ σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ευκαιρία παρουσίασης της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας E-loans του ΤΠ&Δ, που διευκολύνει ήδη 320 Δήμους στις συναλλαγές τους με το Ταμείο. Η τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας, υλοποιήθηκε από την ΕΤΕπ στο πλαίσιο της στρατηγικής / εταιρικής της συνεργασίας με το ΤΠ&Δ.

Καλές πρακτικές και Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα

Το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) που έχει ψηφίσει ο Δήμος Χαλανδρίου από το 2019, αποτελεί, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα, μια σταθερή βάση για όλους τους Δήμους να υλοποιήσουν άμεσα Καλές Πρακτικές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης, στο πλαίσιο των υποχρεωτικών στόχων μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε ετήσια βάση κατά 10%, που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα, η αξιοποίηση των σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων που τρέχουν, δεν αφορά μόνον ένα επίκαιρο πρότζεκτ, αλλά ταυτόχρονα και υποχρέωση των αιρετών που αναδείχθηκαν από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρώτο και απαραίτητο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ο ορισμός ενεργειακού υπευθύνου σε κάθε Δήμο για την μέτρηση των καταναλώσεων.

Μικρά έργα που ανοίγουν τον δρόμο

Στην περίπτωση του Χαλανδρίου, τον δρόμο άνοιξε η ενεργειακή αναβάθμιση 9 σχολείων του με μετρήσιμα οφέλη και αποτελέσματα. Όπως επεσήμαναν στην ίδια εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου, οι ενεργειακοί σύμβουλοι της Energy Profit κκ Βασίλης Τσολακίδης και Κώστας Βαρλαμίτης, όπως επίσης και ο μηχανικός κ. Δημήτρης Γκιώνης, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας έφτασε τις 555,671 kWh, ενώ η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τους 152,79 τόνους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο 1ο Γυμνάσιο, που ένα από τα πιο παλιά και ενεργοβόρα σχολεία του Χαλανδρίου, η κατανάλωση ενέργειας από 19.589 kWh, το 2022, έπεσε στις 5.230 kWh, έως τον Οκτώβριο του 2023.

Καινούργια κουφώματα, περίπου 2.200 τ.μ., εξασφάλισαν κανονικές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μείωση των εξωτερικών θορύβων. Νέα φώτα, 1.634 φωτιστικά σώματα, με λάμπες LED συνέβαλαν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα στη βελτίωση του φωτισμού στις αίθουσες. Μόνωση, περίπου 4.733 τ.μ., στις ταράτσες των συγκροτημάτων στεγανοποίησε σε μεγάλο ποσοστό τα κτήρια.

Το έργο ύψους 1.248,732 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε κατά 750.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» και κατά 500.000 από ίδιους πόρους του Δήμου. H υλοποίηση του ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, όπως οριζόταν στην πράξη ένταξης και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023.

Ευχής έργον να αξιοποιήσουν ολοένα και περισσότεροι δήμοι παρεχόμενες δυνατότητες χρηματοδότησης από όλες τις πηγές, καθώς η αξία αυτών των μικρών έργων είναι πολλαπλάσια με όρους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς αλλά και τόνωσης της τοπικής ανάπτυξης.